15 / 05 / 2024

Megabuild, 225 milyar dolarlık projenin kapısını aralayacak!

Megabuild, 225 milyar dolarlık projenin kapısını aralayacak!

Donald Trump, Ivanka Trump, Emaar Properties Başkanı Şeyh Mohamed Ali Alabbar ve Zaha Hadid gibi sektörün ünlü isimlerinin davet edildiği MEGABUILD Avrasya Yapı Ürünleri Fuarına, Iraktan çok sayıda alım grupları katılarak ikili görüşmeler yapacak



CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut mega hedefleri olan Türk yapı malzemeleri sektörünün, hedeflerine uygun bir fuara ihtiyacı olduğunu belirterek, fuarın ilk yılında sektör ihracatına 2.5 milyar dolarlık katkı sağlayacağını vurguladı.

İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, yapı malzemeleri alanında dünyada 7inci sırada olan Türkiyenin 10 yıl içinde 5inci sıraya 2023te de ilk üçe gireceğini söyledi.

İnşaat ve İnşaat malzemeleri sektörü, Türkiye ve çevresindeki toplam 225 milyar dolarlık değeri olan projelere iddialı bir fuarla hazırlanıyor. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ile CNR Holding işbirliği ile 811 Eylül tarihleri arasında CNR Expo İstanbulda düzenlenecek olan, sektörün ilk ihracat hedefli fuarı MEGABUILD, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin dünyaca ünlü markalarına da ev sahipliği yapacak.

Fuarla ilgili bilgi veren İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, yapı malzemeleri sektörünün dış ticarette fazla veren ender sektörlerin başında geldiğine dikkat çekerek, sektörün kriz dönemlerinde de büyümesini sürdürdüğünü, 2011 yılını ise yüzde 11.5 büyüme oranıyla kapadığını söyledi. Dünya sıralamasında 7inci olan sektörün 10 yıl içinde 5inci sıraya yükseleceğini kaydeden Bilmaç, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023te ise ilk üçe gireceğini ileri sürdü. Bilmaç, AB ülkelerinde Türk yapı sektörünün gösterdiği gelişmenin hayranlıkla izlendiğine dikkat çekerek,  bu gücü, adına yakışır bir fuarla desteklemek gerektiğini vurguladı.

Sektörün bekleme lüksü yok

Türkiyede işletmelerin bakalım görelim anlayışıyla ilkleri denemekte çekimser kaldığını kaydeden İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, Biz CNR ile birlikte bazı alışkanlıkları kırmak için yola çıktık. Sektörün ve Türkiyenin ihracat hedefine katkı sağlayacak bu fuara herkesin katılmasında fayda var. Ayrıca bizim sektörümüzün bekleme lüksü yok. diye konuştu.

Donald Trump, Şeyh Mohamed Ali Alabbar ve Zaha Hadid de davetliler arasında.

İnşaat malzemeleri sektörünün dışa açılan önemli bir kapısı olacak MEGABUILD Avrasya Yapı Ürünleri Fuarına inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin ünlü isimleri özel olarak davet edildiğini kaydeden CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut ise Amerikalı Emlak Kralı Donald Trump ve Ivanka Trump, körfez bölgesinin İnşaat devi Emaar Properties Başkanı Mohamed Ali Alabbar ve Zaha Hadid gibi önemli isimleri fuara davet ettiklerini söyledi.

Irak ve Katardan üst düzey alım heyetleri geliyor

Dünya gayrimenkul devlerinin davet edildiği fuara, son yıllarda inşaat yatırımlarına büyük hız veren Iraktan yoğun ilgi olduğunu belirten Bulut, Irak Konut ve İmar Bakanı Muhammed El Darrajinin beraberinde, Irak Müteahhitler Birliği ve Iraklı işadamlarından oluşan 50 kişilik bir heyeti  getirerek Türk müteahhitleri ve iş adamları ile görüşmeler yapacak. Irak'ın TOBB'u statüsünde olan, Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ja'far R. Al-Hamdani kendisine bağlı sekiz ticaret odasıyla birlikte düzenleyeceği alım heyetiyle gelecek. Iraktan yine Diwaniyah Ticaret Odası 30 kişilik, Amarah Ticaret Odası da 35 kişilik alıcı grubu ile katılacak. Necef, Kerbala, Al Qadisiyah, Babil, Al Mutanah Vilayetleri İşadamları Derneğinin alıcı grubu oluşturacağı fuara, Al Diwaniyah Yatirim Heyeti Başkanı Abıd Muslım Alghize ile Irak Sivil Havacılık Yetkilisi de havaalanı inşaat malzemeleri alımı için gelecekler. MEGABUILDi ayrıca ülkesine pek çok konuda ciddi yatırımlar yapan ve 2022 yılında Dünya kupasına ev sahipliği yapacak olan Katardan da geniş bir alıcı grubu ziyaret edecek. Dedi.

Avrupa daraldı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika hedef Pazar

Avrupada inşaat sektörünün doygunluk nedeniyle talep daralması yaşadığını belirten Bulut, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin son yaşanan gelişmelere rağmen hedef Pazar olduğunu söyledi. Bu ülkelerin yeniden yapılanmasında Türkiyenin önemli pay alacağını ileri süren Bulut, Bata Irak olmak üzere bu ülkelerden gelen talebin üst seviyede olduğunu  söyledi. MEGABUILDin sektör ihracatına 2-3 milyar dolar katkı sağlayacağını belirten Bulut, Fuara 10 bini yurtdışından 50 bin ziyaretçi bekliyoruz. Şu ana kadar katılacağını bildiren yabancı ziyaretçi sayısı 3 bin 500ü aştı. İlk yılımızda yerli ve yabancı 500 firmanın katılmasını hedefliyoruz diye konuştu.

Romanya, İran ve Çinden milli düzeyde katılım

Türk yapı malzemeleri sektörünün ihracat potansiyelini artırma hedefiyle yola çıkan MEGABUILDe yurtdışından katılacak firmaların sayısı 150yi geçti. İrandan, Romanyadan ve Çinden toplu düzeyde katılımların olduğu fuara Belçika, Kanada, Ukrayna, Kore ve Yunanistandan da bireysel katılımlar var. Romanya Bakanlık onayı ile ülke katılımını kesinleştirirken Belçikalı yapı kimyasalları firması DL Chemicals, Kanadalı ısı kontrolü firması Retrotec, Ukraynalı çimento üreticisi Trovel de şimdiden yabancı katılımcı firmalar arasında yerini aldı.

DTM alım heyetleri oluşturacak

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayanın büyük önem verdiği fuar için DTM koordinatörlüğünde; Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Brezilya, Cezayir, Fas, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İtalya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Makedonya, Mısır, Nijerya, Umman, Polonya, Romanya, Rusya, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün, Tunus, Yunanistandan alım heyetleri oluşturuluyor. Fuara ayrıca Rusya, Azerbeycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Romanya, Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Finlandiya, İsrail, Libya, Kenya, Gana, Gabon, Yemen, Singapur, Malezya, Çin ve ABnin özellikle büyük projelerin müşavirlik firmaları ve sektörel derneklerin başkanları ve alıcı grupları da katılacaklar.

Türkiyenin önde gelen firmaları yerlerini aldı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ile CNR Holding tarafından gerçekleştirilecek MEGABUILD, 120 bin metre kare alanda düzenlenecek. Yapı sektörünü uluslararası alıcılarla bir araya getirecek olan fuarda, Eczacıbaşı Coramic, İzocam, ODE Yalıtım, Betek Boya(Filli Boya), Knauf, AKG Gaz Beton, Trakya Cam, Pimaş, Hekim Holding, Özçelik Mermer, BASF, Polimiks, Yapı Merkezi Prefabrikasyon, Çukurova Isı ve Saint Gobain Rigips, Weber gibi Türkiyenin önde gelen firmaları da yer alıyor. Fuarda ayrıca düzenlenecek MEGA FORUM Avrasya Yapı Forumu, MEGABUILD'in katma değerli etkinliklerinin çatısını oluşturacak. Bölge ülkelerinden sektör profesyonellerini, girişimcileri ve kamu görevlilerini buluşturacak olan Forum kapsamında; genel oturumların yanı sıra, ikili iş görüşmeleri de önceden programlı bir şekilde gerçekleştirilecek.


Geri Dön