Sektörel

Mehmet Akif Dilsiz: Ön satışlarda firmalar sıkıntı yaşıyor!

Konut Atölyesi Proje Direktörü Mehmet Akif Dilsiz, Emlakkulisi.com Sektör Buluşmaları toplantısında konut sektörünün sorunlarına ilişkin değerlendirme yaptı...


Emlakkulisi.com Sektör Buluşmaları toplantısında söz alan Konut Atölyesi Proje Direktörü Mehmet Akif Dilsiz, "Ön satışlarda firmaların sıkıntı yaşadığını düşünüyorum. Kendi bünyelerinde ödeme planı yaparken bankanın üzerinde faiz koyuyorlar. " şeklinde konuştu.



Konut Atölyesi Proje Direktörü Mehmet Akif Dilsiz'in konuşması şu şekilde; 


"Kurtköy bölgesi kira çarpanları 1+1 'ler olarak bakarsak 200-250, 2+1 ve 3+1'lerde 250-300 bandına tamamen geldi. Yine yatırımcı çekiyor. Kurtköy yatırımdan ziyade oturuma tamamen döndü. Ama 1+1'lerde hala 200 ve 250 bandı kendini koruyor. Yatırım için ideal konumda. 


Bizim gözlemlediğimiz şu... Eskiden baktığımızda üretici arzıyla tüketicinin rantı vardı. Şuanda artık tüketici rantına döndü olay.  Yani üretici rantından belli kısmını fedakarlık yapacak ve tüketiciye bırakacak. Şuandaki sistemde de üreticilerin çoğu tüketiciye bu rantı vermek zorunda. Ama benim gözlemimden bir tanesi şu bankaya olan bağımlılıklar çok fazla. Bu bağımlılıkları işte katkı paylarıyla finansal ödemeler yapılıyor bütün firmalarda. Şimdi bizim önerilerimiz genellikle hiçbir bankaya katkı payı sunmamak.  Biz diyoruz ki müşteriye elimize geçecek net rakamları verelim. Ve müşteri gerçek kazancını, gerçek aldığı dairenin fiyatını bilsin.  


Sonuçta hepsi fiyatın çok üzerinde. Her şey fiyatın üzerinde olduğu için tüketiciye gerçek rakamları sunamadığımızı düşünüyorum. Firmalara önerim 100 liralık malı 60 ay 0 faiz diye insanlara sunuyoruz. Zaten cebindeki 15 - 20 bin lirayı fazladan alıyoruz. Halbuki aynı rakamdan versek müşteri şunu takip edebilir. Bir sene sonra yüzde 30 kar edecek. 100 bin liradan alsa dahi. Ama biz ne yapıyoruz 15 bin liradan 20 bin liradan satıyoruz daireyi. 


Ön satışlarda firmaların sıkıntı yaşadığını düşünüyorum. Kendi bünyelerinde ödeme planı yaparken bankanın üzerinde faiz koyuyorlar. Tabi bu argümanları çoğaltabiliriz. Benim firmalara yaklaşımım şu şekilde hiçbir finansal enstürmanı bu şekilde kullanmayın. Tabi ki garantör olsun. Ama katkı paysız şekilde paranızı alabiliyorsanız o şekilde alın ki müşteri aldığı fiyatı bilsin. Piyasayı yükselen en önemli unsurlardan biri bu bence.


Bölgeler arasında tabi ki farklılıklar var satışta zorluklar var. Biz proje satan insanlar genelde şu sıkıntıyla karşılaşıyoruz. Patronlar kendi mallarının en iyi olduğunu biliyor. Kendi mallarını satacağını çok iyi biliyor. Bizlerin sadece orada duran biri olduğunu düşündüğü için bu mantık her zaman gidiyor. Bu mantık devam ettikçe bu yüksek karlılıkların düşük olduğuna çoğu yerde katılmıyorum. Karlılıklar yüksek. 


İşi fikir boyutunda düşünmek gerekir. Toprağı kar karşılığı alıyoruz ve ön satışları düzgün yapan firmalar kendi cebinden koyduğu paraya göre bakarsa yüzde 60- 70 para kazanıyorlar. Biz hep toplam maliyet üzerinden kazanca gidiyoruz. Ama koyduğumuz parayı değerlendirmiyoruz. Tüketici nasıl koyduğu paraya göre karını hesaplıyorsa üretici de aynı şekilde. "