Mehmet Atalay: Gazetecilere Kayaşehir'den 300 daire ayrılacak!
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atalay: -"TOKİ'ye 'Bize her yapacağınız yerden bir kontenjan verin, gazetecilerin başvurularını alalım, iletelim, siz de bunlara uygun koşullarda daire verin' dedik.
İletişim Platformu Derneğinin "İletişim Buluşmaları" kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Atalay, kamuoyunda gazetecilerin yaşam koşulları hakkında yanlış izlenim olduğunu ifade ederek, bir çok kişinin, gazetecilerin asgari ücrete yakın maaş aldığını bilmediğini anlattı.
Atalay, "Birkaç duayen gazetecinin emeklilikten sonraki yıllarını yoksulluk içinde geçirdiğini biliyorum. Hele evi de yoksa kira da ödeyecek durumda değilse ailesi de yoksa en fazla kimsesizler yurdunda kalıyor" diye konuştu.
Gazetecilerin çoğunun ev sahibi olamadığını kaydeden Atalay, bu konuda TOKİ nezdinde girişimde bulunduklarını hatırlattı.
TOKİ'den, projelerinde gazetecilere kontenjan ayırmasını istediklerini belirten Atalay, şu bilgileri verdi:
"TOKİ'ye 'Bize her yapacağınız yerden bir kontenjan verin, gazetecilerin başvurularını alalım, iletelim, siz de bunlara uygun koşullarda daire verin' dedik. Kabul ettiler. Protokol aşamasına kadar geldik, bir sorun çıkmazsa Kayaşehir'de 50 bin konutluk bir şehir kuruluyor, ilk planda 300 daire verecekler. Bunlar biraz daha pahalı olacak, alabilenler onlardan alacak. Yakında başvuruları alacağız. Bunun dışında zaman zaman farklı yerlerde sosyal konuta yakın konutlar da olacak. Her projeden TOKİ'den kontenjan alıp meslektaşlarımıza sunacağız. İstanbul'da, ilk tespitlerimize göre konut edinmek isteyen 4 bin 300 kişilik bir grup var. Karşılanmayacak bir rakam değil. Bu, yıllara sari olarak olacak. Benzer uygulamalar Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde de yapılacak."
-"Çok sesliliğe ihtiyaç var"-
Basın İlan Kurumu'nun işlevlerine de değinen Atalay, kamu ilanlarını dağıtmanın hükümetler için her dönemde "dert" olageldiğini ifade etti. Atalay, 1961'de kurulan Basın İlan Kurumu'nun, kamu ilanı dağıtmada adaleti sağlamak için gazetelerin tirajına, personel sayısına ve sayfa sayısına göre kategorileştirmeye gittiğini belirterek, "Yüzde 100 adalet sağlandı mı- Değil. Ama olabilecek en adil sistem şu anda kamu ilanlarını dağıtıyor" ifadelerini kullandı.
Atalay, 28 Şubat sürecinde bile ilan dağıtım sistemin işlediğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"28 Şubat sürecinde çok hırpalandı Vakit gazetesi ama ilan almaya devam etti. Ben o zaman Yeni Şafak gazetesinin genel müdürüydüm, bize de ceza verdiler ama ilan almaya devam ettik. Bugün de AK Parti iktidarının 10. yılında, en muhalif gazetelerden Sözcü ilan almaya devam ediyor. Yurt gazetesinin, Aydınlık gazetesinin ilan hakkı bu dönemde de oldu. Ben genel müdür olarak budan rahatsızlık duymuyorum, onu söyleyeyim. Hakikaten gazetecilik yapıyorlarsa bir şeylerin yazılması gerekiyorsa bu ülkede her dönemde inandıklarını yazabilen insanlar olması gerekiyorsa çok sesliliğe ihtiyaç var."
Atalay, bununla birlikte yalan, şantaj, çarpıtma ve hakaret içeren haberleri tasvip etmediklerini de sözlerine ekledi.
Basın İlan Kurumu'nun sadece kamu reklamlarının nasıl dağıtılması gerektiği konusunda kafa yormadığını ifade eden Atalay, "Aynı zamanda basın ahlak yasasına göre de yetkimizi kullanarak ceza verebiliyoruz. Bize gelen bir ihbarı, şikayeti değerlendirerek 'Basın özgürlüğü sınırları içindedir, haber alma özgürlüğü sınırları içindedir' diye o gazeteciye de sahip çıkıyoruz" dedi.
-Şube sayısı 36 olacak-
Son dönemde Basın İlan Kurumu'nun kapatılması ve kamu kurumlarının kendi ilanlarını dağıtmasının gündeme getirildiğini anlatan Atalay, "Biz üç yıldır görevdeyiz, bunun böyle olmaması gerektiğini, kamu kurumlarının reklam pastasını dağıtma konusunda sorun yaşayacaklarını, gazetelerin de daha bağımsız ve özgür kalabilmesi için Basın İlan Kurumu'nun kendini yenileyerek devam etmesi, Anadolu'ya açılması ve büyümesi gerektiğini söyledik" değerlendirmesinde bulundu.
Atalay, göreve geldiğinde 12 olan şube sayısını 32'ye çıkardığını, bu sayının yakında 36 olacağını ifade ederek, hazırladıkları kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bütün illerde temsilcilik açacaklarını bildirdi.
Dağıtımı bile yapılmayan gazetelere yıllar boyunca ilan verildiğini ancak bunun artık değiştiğini anlatan Atalay, gazeteleri kurumun kriterlerine uymaları konusunda uyardıklarını ifade etti.
Kayseri'de bütün gazetelerin ilandan düşürüldüğünü, Sivas'ta da 15 olan gazete sayısının 3'e indiğini örnek olarak gösteren Atalay, "Siz bir işi iyi yaparsanız, sizin okuyucuyu aramanıza gerek yok, o zaten sizi buluyor. Gazeteler böyle olmak zorunda. Kamu ilanı alacaksa bu işi iyi yapacak" dedi.
Atalay, Anadolu'da çok iyi yerel gazete örnekleri olduğunu söyledi.
AA