26 / 11 / 2024

Mehmet Bostan: Kamunun atıl gayrimenkulleri satılabilir!

Mehmet Bostan: Kamunun atıl gayrimenkulleri satılabilir!

Bu yıl boyunca Türkiye’nin eskittiği siyasi gündem ve bunun ekonomiye yansımaları yatırımlar için olduğu kadar özelleştirme için de olumsuz bir hava yarattı.




Bu yıl boyunca Türkiye’nin eskittiği siyasi gündem ve bunun ekonomiye yansımaları yatırımlar için olduğu kadar özelleştirme için de olumsuz bir hava yarattı.


Bu şartlar altında özelleştirme gelirlerinde hedefin tutturulamaması beklenebilirken, gelirler beklentinin 4.2 milyar TL üzerine çıkarak yılı 15 milyar TL ile kapatacak gibi gözüküyor. Şu an Özelleştirme İdaresi (ÖİB) için en sıcak ihale Çayırhan Santralı özelleştirmesi. ÖİB Başkanı Mehmet Bostan henüz ihale şartnamesinin detayları açıklanmamıştı. Bostan, bu ihalede ilk kez uygulanacak açık eksiltme yönteminin detaylarını anlatırken, yeni ihalelerde de bu yöntemi kullanmak istediklerinin sinyalini veriyor.


Bostan’ın özelleştirmede yakın döneme ilişkin diğer hedeflerini anlattığı sohbetimizden satır başları şöyle:


Açık eksiltme yönteminden beklentileriniz nedir?


Çayırhan örneği üzerinden anlatalım. Burada üretilecek elektriğin devlete satışı için belirlenen tavan fiyat 72 dolar. En düşük fiyatı veren EÜAŞ ile sözleşmeyi imzalayacak, işletme hakkını 15 yıllığına alıp 15 yıllığına da alım garantisi alacak. Bu Türkiye’de ilk defa kullanılacak bir yöntem. Buradaki amaç yerli kaynakların kullanımını artırmak ve dolaylı bir şekilde cari dengeye katkıda bulunmak. İkincisi de kaynak çeşitliliği ortaya çıkarmak. Yerli ve yabancı yatırımcı bekliyoruz. Bu yöntem, Türkiye’de hakikaten önemli bir aşama. Bu yöntemi biz daha sonra farklı sektörlerde yeni ihalelerde de kullanacağız.


Bu yöntem tüketiciye indirim olarak yansır mı?

Bu ihale şartnamesi son tüketiciye değil de, yatırımcıya teşvik olarak planlandı. Ama neticede büyük amaç piyasalardaki oyuncuları çeşitlendirmek, yeni oyuncu katabilmek. Bu uygulandığı zaman da fiyat düşüşü olacaktır zaten. Üretim maliyetlerini aşağı çekmek ve kaynak çeşitlendimek esas amaç.

‘İLK DEFA GELİR HEDEFİMİZ YOK’

Bu ihalede biz bir çözüm ortağı olarak ilk defa herhangi bir gelir hedefi olmadan, yalnızca kamu yararına, genel makro ekonomik istikrara katkıda bulunan ve yatırımcıyı destekleyen bir özelleştirme yöntemi gerçekleştirdik.


Kömürden bahsederken, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesi de gündemde, planlanan bir takvim var mı?

TTK’nın özelleştirilmesine yönelik tarafımızca alınan herhangi bir aksiyon yok, ayrıca zaten bu yönde bir Özelleştirme Yüksek Kararı da bulunmuyor.

ÇAYIRHAN’DA TOPLAM 10 GRUP ŞARTNAME ALDI

Çayırhan ihalesi ile kaç grup ilgili? Yerli-yabancı dağılımı ve yabancıların orijini nereler? Daha önce bu alanda yatırım yapanlar mı yeni oyuncular mı çoğunlukta?

3 Ekim’de ihaleye çıktık. Şu anda 10’un üzerinde şartname alan var. Bunlar ağırlıklı yerli, ama yabancılar da var. Bunlar arasında bu sektöre ilk defa girmek isteyenler de var, halihazırda yatırımı olanlar da var. Yerli kömürle elektrik üretmek isteyenler bu yatırımcılar. Bu şartnameleri satın alanların içerisinde yabancı oyuncular da var. Dünya Enerji Kongresi’ni fırsat bilip projenin hem bu toplantıda hem de toplantı dışında tartışılmasını ve ilgi görmesini sağladık. Yaptığımız toplantıya yerli ve yabancı olmak üzere 52 firma ve bu firmalardan 120 temsilci katıldı. İlginin yoğunluğunu gördük.

‘TP İHALESİ 20 EKİM'DE TAMAMLANIR’

Bostan, dağıtım sektöründe yüzde 4.5 pazar payı olan TP Dağıtım ihalesinde 4 teklif aldıklarını söyleyerek, “Gelecek hafta bire bir görüşmeler yapıp ihaleyi 20 Ekim gibi tamamlamayı planlıyoruz” diyor.

HEDEFİ AŞMADA HES ETKİSİ

Özelleştirme gelirlerinde bu yıl revizyon olacak mı?

2016 için belirlenen hedef 10.8 milyar TL idi. Ama 15 milyar TL elde edeceğiz. Gelecek yıl için belirlenen hedef 13 milyar TL.


Bu yıl öngörülenden fazla gelir elde etmenizde ne etkili oldu?

Enerji ihaleleri çok güzel gitti bu sene. İhalelerde, özellikle yenilenebilir enerji, HES alanında çok ilgi görüyoruz. Şartname alan yatırımcı sayısı normale göre daha yüksek oluyor. Önümüzdeki yıl daha büyük projeler olacak bu anlamda. HES’e ilginin yakın dönemde artarak devam edeceğini öngörüyoruz.

PİYANGOYU FİNANSMAN ERTELEDİ

Milli Piyango’da son teklif verme tarihi 8 Kasım’dan 10 Mart 2017’ye uzatıldı. Neden?

Şartname satın alan ya da satın almak için hâlâ finansman ihtiyacını tamamlamayan birçok yatırımcıdan yazılı olarak geri bildirimler aldık. Özellikle finansman ihtiyacı konusunda ve Ortak Girişim Grubu olarak diğer yatırımcılar ile hâlâ müzakereleri devam eden birçok yatırımcı süreye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bu teklifleri değerlendirip karar aldık. Amaç tabii ki varlığın değerini maksimize etmek.

Milli Piyango ihale şartnamesi daha önce değişmişti. Mart ayına kadar olan süreçte yeni değişiklikler olabilir mi?


Bugünkü şartname, önceki ihalelere nazaran daha esnek zaten. Finansörlerin daha rahat destek sağlayabileceği birtakım değişiklikler var. Örneğin hisse rehini koşulları daha elverişli. Yatırımcı ilgisi daha çok olacaktır. Değişiklik konusu, önce şartname alan yatırımcılarla resmi olarak paylaşılıyor.

‘ATIL GAYRİMENKULLERİ HALKA ARZ EDEBİLİRİZ’

Yeni dönemde portföye girebilecek, 2017’de sizin için önem arz eden hangi ihaleler gündeme gelebilir?

Yeni dönemde bizim portföyümüzde enteresan varlıklar olacak. Örneğin Tekirdağ Limanı ya da Denizcilik İşletmeleri bünyesindeki limanlar çalışmalarımız içerisinde olacak inşallah. Gayrimenkul tarafında da çalışmalarımız olacak. Kamunun atıl duran ya da bazı varlıkların sadece gayrimenkullerinin satışı olabilir. Birtakım varlık sınıfları belli bir yapıda değerlendirilip halka arz edilebilir, mesela gayrimenkul bunun güzel bir örneği. Bu alanda yatırım ortaklığı bulunabilir. Bu daha önce hiç yapmadığımız bir yöntem. Bu konu üzerinde çalışıyoruz.



Sabah




Geri Dön