Kentsel Dönüşüm

Mehmet Ergün Turan: Konutların 50’si kentsel dönüşüm kaynaklı olacak!

Umulduğu kadar hızlı ilerlemeyen kentsel dönüşüm sürecinde TOKİ hedef büyüttü.TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Bundan böyle üreteceğimiz konutların yüzde 40-50’si kentsel dönüşüm kaynaklı olacak” dedi...

UMULDUĞU kadar hızlı ilerlemeyen kentsel dönüşüm sürecinde TOKİ hedef büyüttü.


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Bundan böyle üreteceğimiz konutların yüzde 40-50’si kentsel dönüşüm kaynaklı olacak” dedi.


KENTSEL dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı kanun çıkalı 2 yıl oldu. Çalışmalar 2 yıldır ağırlıklı olarak özel sektör eliyle yapılsa da kentsel dönüşüm beklenildiği kadar hızlı yürümedi. Özel sektör temsilcileri yasadan kaynaklanan eksikler ve hak sahipleri ile süren pazarlıklar nedeniyle yavaşlarken Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ),  ‘ dönüşümde ben de varım’ dedi. 


226 BİN KONUT


Bugüne kadar üretim pastasından kentsel dönüşüme yüzde 15 pay ayırdıklarını belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Artık kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz. Üreteceğimiz konutların yüzde 40-50’si kentsel dönüşüm kaynaklı olacak” dedi. Yerel yönetimlerle başlatılan kentsel yenileme programı kapsamında bugüne kadar toplam 334 projede 283 bin 20 konutluk gecekondu dönüşüm çalışmalarının projelendirildiğini söyleyen Turan, 56 bin 354 konut üretiminin tamamlandığını ifade etti. 128 proje için de çalışmalara başladıklarını belirten Turan, üretilecek konut sayısının 226 bin 666 olduğunu kaydetti. Turan, Türkiye’deki tüm illerde dönüşüm projesi hedeflediklerini söyledi. 


58 ilde 127 belediye ile işbirliği yaptıklarını belirten Turan, “Gecekondu tarzı yapılar ile kaçak yapıların maliklerince yıkılıp imar planlarına göre yenilenmesi, çok değerli kısmi alanlarda mümkün olabilirken, çoğunluğu kendiliğinden dönüşüm imkânı buluyor. Bu işi zamana yaymayı kolaycılık olarak nitelemek mümkün. Bu nedenle çalışmaların devlet eliyle gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz” 

dedi.


İknaya çalışacak


KENTSEL dönüşüm projelerinde, kamu menfaati düşünürken hak sahiplerini de mağdur etmemek gerektiğine dikkat çeken Mehmet Ergün Turan,“ Karşınızdaki halk kitlesini mağdur etmeden sonuca ulaşmak ve bunun yanı sıra kentin köhnemiş bölgelerini de rehabilite etmek ana hedefimiz. Bu kapsamda gecekondu dönüşüm projelerinin en zor tarafı halkı proje konusunda ikna etmek, yeni hayata adaptasyon konusunda sosyal içerikli projeler geliştirmek ve hak sahiplerini bu yönde kanalize edebilmek. İdaremiz bu anlamda Stratejik İletişim Konsepti oluşturma yönünde çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu. 


6.7 milyon

Türkiye’de yenilenmesi gereken konut sayısı


884 milyar TL

6.7 milyon konutun yenilenme bedeli


44 milyar TL

Yıllık kentsel dönüşüm maliyeti


334 bin

Yılda yenilenmesi gereken ünite sayısı


20 yıl

Kentsel dönüşüm için öngörülen süre


Gülistan Alagöz/Hürriyet