05 / 05 / 2024

Mehmet Ergün Turan: Önceliğimiz dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak!

Mehmet Ergün Turan: Önceliğimiz dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak!

Turan, zaman zaman fırsatçıların satın aldıkları evde oturmama gibi suistimale yöneldiklerini belirterek, bu kişilere ‘Satın aldığınız evi, kiraya verdiğinizi ya da devrettiğinizi tespit edersek evinizi alırız’ uyarısında bulundu.



TOKİ’nin 1984'den 2002 arasındaki 18 yılda 43 bin konut ürettiğini söyleyen Turan, ’’2002'den sonra misyonumuza uygun olarak hizmetlerimize hız verdik. Bugün geldiğimiz rakam 690 bin konut tur. Her yıl ortalama 45 bin konut ürettik. 2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konut. Önceliğimiz ise dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmaktır’’ dedi.


Zengin için değil


Emlak Konut GYO gibi önemli bir iştiraklerinin olduğunu dile getiren Turan, ’’Emlak Konut Hasılat paylaşımlı üst segmente hitap eden projeler de üretiyor. Buradan hareketle son yıllarda, 'TOKİ zenginler için konut üretiyor' algısı oluşturuldu. Bu doğru değildir. Rakamlar ortada. 13 yılda İdaremizin yaptığı projelerin yüzde 15'i üst segmente hitap etmiştir. Geri kalan yüzde 85 alt ve orta sınıf gelir grubuna hitap etti. Yeni dönemde üst segmentin oranı yüzde 10 ile sınırlandıracağız’’ dedi 



1 yılda 70 bin konut


2016 yılı için hedef büyüttüklerini belirten Turan, ‘’2016’da 60 -70 bin konut üreteceğiz. Önceliğimiz hiç konut sahibi olmamış ve  TOKİ  olmazsa, konut sahibi olmayanları hedef kitle olarak belirledik. TOKİ, sadece İstanbul'da değil. 81 il ve ilçelerin büyük çoğunluğunda iş yapan bir kurumuz’’ diye konuştu.



Suistimale geçit yok


Çekilişlerde kendisine konut çıktığı halde o evi kâr elde ederek satmaya kalkanlara karşı sıkı tedbirlerin getirildiğini söyleyen Turan, 'Yasaya ve evraka dayanmayan bir alış veriş alıcılar için de bir risktir. Bunun ötesinde alt gelir grubuna ait dairelerin kiraya verilmesi sözleşmemize göre yasaktır. Bu daireleri satarken biz kâr elde etmiyoruz. Bilakis devlet sübvanse ediyor. Bizden oturmak için aldığı daireyi kimse kiraya veremez. Biz bunu tespit ettiğimizde sözleşmeyi kesinlikle iptal ederiz. Borç bitene kadar devir hakkı da kesinlikle yoktur. Vatandaş birbiri ile anlaşırsa alıcı için bu risktir. Özellikle az sayıda dairelerin olduğu çekilişlerin ardından bu konuda şikayetler gelirse hemen dikkate alacağız ve iptal yoluna gideceğiz’’ uyarısında bulundu.


''Ucuz konut için şartlarımız var''


Alt gelir grubu vatandaşlar için sundukları en küçük daire tiplerinin 2+1 olduğuna dikkat çeken Ergün Turan, ’’ 3+1 de üretiyoruz. TOKİ olarak bizim aile yapımıza uymayan 1+1 tipi daireleri asla üretmiyoruz. 3+1 ve Üst segmet için de arzu ederlerse 4+1 tipi konutlar üretiyoruz. Hedef kitlemiz hiç evi olmayanlardır. TOKİ'den ev almanın şartları içinde bu madde ilk sırada yer alıyor. Ayrıca ailenin gelirinin düşük olması gerekiyor. Hiç evi olmamak kadar TÜİK verilerini de dikkate alıyoruz. Ailenin toplam gelirinin en alt seviyede olması gerekiyor. Bu seviye ilden ile değişiyor’’ dedi.



7 bin lira peşinatla ev


’’Anadolu'nun bir çok yerinde 7 -8- 10 bin lira peşinatla ev satıyoruz’’ diyen Turan, peşinatları dairenin teslimine yakın talep ettiklerini belirterek, ’’Taksitlere de eve girdikten sonra başlatıyoruz. 210 liradan 400 lira arasındaki taksitlerle alternatifler seçiyoruz. TOKİ olmasza bu imkânı sunacak başka bir kurum yok. TOKİ, sosyal devletin temsilcisidir. Kâr amacı gütmüyoruz. İnsanların başını sokacakları bir eve kavuşmaları için çabalıyoruz. Bu misyonumuz çerçevesinde 3.5 milyon vatandaşımız TOKİ'li oldu. Deprem açısından en sağlıklı konutları üretiyoruz’’ diye konuştu.


''Şikayetleri dikkate alıyoruz''


TOKİ'den ev satın alanların şikayetlerini her zaman dikkate aldıklarını vurgulayan Ergün Turan, ‘’Hatalı işler varsa vatandaşlar kanuni haklarını kullanabilirler, biz de eksikleri gideririz. TOKİ bu alanda tecrübe kazandı. Vatandaşın huzuru için taleplerini de dikkate alıyoruz’’ dedi.


Dış dünyaya açıldı


TOKİ, yurt genelindeki üretimlerinin yanı sıra dünyanın farklı noktalarında da konut üretimi yaptığını anlatan TOKİ Başkanı Turan, ‘’ Bunlar arasında Kafkas ülkeleri, Afrika ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri var. Suriye'nin kuzeyinde kurulabilecek şehirleri de yapabilecek güçteyiz. Ancak bu konuda bize intikal eden resmi bir talimat yok’’ şeklinde konuştu.


''Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler''


Son bir yıl içinde 31 yıllık bilgi, birikim ve tecrübeleri ışığında yeni bir evreye girdiklerini kaydeden TOKİ Başkanı, ’’ Planlı konut üretimindeki tecrübemizle, halkımızın konut ihtiyacına yönelik olarak ‘Yeni yerleşimler ve yenilenen şehirler’ projelendiriyoruz. Bu konuda ilk büyük adımlarımızı attık. Gaziantep'te 50 bin konutluk yeni şehir planladık. Manisa'da 6 bin konutluk bir planımız hayat buluyor. İstanbul'da 7.500 konutun üretimi için kolları sıvadık. Artık biz sadece TOKİ blokları üretmiyoruz, şehirler inşa ediyoruz’’ dedi.



Halkımız borcuna sadık


En güvenilir ve borcuna sadık olan bir kitleyle muhatap olduklarını söyleyen Ergün Turan, ’’ Vatandaşlarımız evlerini yaşamak için satın alıyor. Biz onlara müşteri gözüyle bakmıyoruz. Biz onlardan kâr etmiyoruz. TOKİ ülkemizin gözbebeği bir kuruluşudur. TOKİ olmasaydı, yüzbinlerce insan ev sahibi olamazdı. 100 liraya ürettiğimiz bir evi 101 liraya değil, 100 liraya satıyoruz’’ diye konuştu.


İndirim 2016'da


Turan, TOKİ'nin her yıl uyguladığı indirim kampanyasını bekleyenlere de ‘Bu yıl indirim uygulandı. Yeni bir indirim için 2016'ın ilk aylarında bir planlamamız olacak’ mesajı verdi.


Emeklilere 250 lira taksitle ev


Anadolu’nun birçok kentinde alt ve orta gelir gurubuna dönük binlerce konutluk yeni yerleşim alanlarını projelendirdiklerini anlatan Turan, ‘’Önce evi olmayanların yanındayız. Emeklilerimize yapacağımız hizmetle şevkimiz daha da artacak. Onları 240- 250 lira taksitle ev sahibi yapmaya başladık’’ dedi. 


Yeni Akit


Geri Dön