Mehmet Ergün Turan: Türkiye’de toplumsal beklentiler değişti!
TOKİ Başkanı Ergün Turan,TOKİ geçmişin ekonomik koşullarında çok büyük işler başardı. Ancak artık Türkiye’de toplumsal beklentiler değişti. TOKİ olarak biz de bu vizyonu yenileme yoluna gittik.
Geçmişte pahalı konut, kötü mimari, yüksek ve verimsiz projeler konusunda çokça eleştirilen TOKİ Başkanı Ergün Turan, idarenin yeni yüzünü anlattı.
Türkiye’nin en büyük inşaat grubu olarak öne çıkmasına rağmen geçmişte çoğu zaman pahalı konut, kötü mimari, yüksek ve verimsiz binalar gibi eleştirilerin hedefi olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) son bir yıllık süreçte kendini yenileme çabasına girdi. İdare bu süreç içerisinde öncelikleri olarak az katlı imar, yeşil alan ve donatılar, farklı mimari görünüm ve master planlarıyla birlikte bir projeyi değil şehri tasarlama gibi farklı konuları liste başı yaptı.
Yeni hedeflerle artık ‘Versiyon 2’ye geçtiklerini anlatan TOKİ Başkanı Ergün Turan, “TOKİ geçmişin ekonomik koşullarında çok büyük işler başardı. Ancak artık Türkiye’de toplumsal beklentiler değişti. TOKİ olarak biz de bu vizyonu yenileme yoluna gittik” diyor. Turan, yeni felsefe ile hayata geçirilecek konutların ilk ürünlerinin bu yılın sonunda İstanbul Kayabaşı’nda ortaya çıkacağını, daha sonra ise tüm Türkiye’ye yayılacağını söylüyor.
‘ARTIK KONUT DEĞİL, MASTER PLANLI ŞEHİR’
Bir kamu kuruluşu olarak artık barınma tesisi değil, yaşam alanları oluşturmaya yönelik çalıştıklarını anlatan Ergün Turan, “Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler sloganını seçtik kendimize. Projeleri sadece binalar olarak değil, master plan olarak cadde, sokak, dükkânlar, meydanlar, kamu binaları, bisiklet yolları hatta ofisler olarak dizayn ediyoruz. Örneğin Manisa’da 1250 konut ihale ettik, ihtiyaç olması halinde hemen 500-600 konutu buna monte edeceğiz. Bunların tamamı birleştiği zaman uyumlu bir şehir meydana gelecek” diyor.
Türkiye’nin her bölgesinde yapılacak konutların farklı mimari tarza sahip olacağını ifade eden Turan, “Hem mimari hem de kullanım açısından bölgeye özgün farklılıklar yaratıyoruz. Bunlar klasik TOKİ binaları olmayacak” ifadelerini kullanıyor.
‘BAKANLIKLAR VE TÜİK'E BAKIP YENİ ARSA-ARAZİ SPEKÜLASYONLARINI ENGELLİYORUZ’
Değişim stratejisi hakkında bilgi veren Ergün Turan, sözlerine şöyle devam ediyor: “TOKİ projelerinde ne vardı, sadece konut. Yap blokları dik geç. Şimdi böyle değil. Madem burada 5-10 bin insan yaşayacak. Bunun ticareti, doktoru, avukatı olacak. Artık ofis blokları da yapıyoruz ki buralar yaşayan şehirler olsun. TOKİ konutları geçmişte burada yapılan yerlere oturuyor fakat bütün ihtiyaçlarını şehirden görüyordu. Bizim V2 olarak tanımladığınız eserlerimiz yeni ortaya çıkmaya başladı.”
GAZİANTEP’E 5 YILDA 60 BİN KONUT
İlgili bakanlıklar ve TÜİK’ten elde ettikleri verilerle 2023 yılı perspektifinde hangi şehirlerin nüfusunun nasıl değişeceğine yönelik planlamalar yaptıklarını anlatan Ergün Turan, bu sayede arsa-arazi spekülasyonlarını, yani konut üretiminin önündeki engelleri de regüle ettiklerini söylüyor.
Bu kapsamda Gaziantep’te 50 ile 60 bin konut arası bir bölge planladıklarını anlatan Turan, “Gaziantep’te son dönemde şehrin gelişmesi ve dışarıdan gelenlerle birlikte çok ciddi bir konut sorunu ortaya çıktığını biliyoruz. Günlük tedbirlerle geçiştirilemeyeceğini gördük, Bakanlıklarla görüştük, 3-4 ayda hızlıca planlama çalışmalarını yaptık ve 5 yıl içerisinde 60 bin konutu hayata hızlıca geçireceğiz. Antep’in içinde 250-300 bin nüfuslu bir şehir olacak. Planlama çalışmalarına başladık. Gelecek hafta projenin lansmanını yapacağız. Burası arz sorununun en çok olduğu yer. Antep’te konut sorununa kalıcı çözüm üreteceğiz” diyor.
'KİMSEDEN GİZLİMİZ SAKLIMIZ YOK'
700’e yakın şantiyede 250-300 tane müteahhite günlük hak ediş ödemesi yaptıklarını belirten Ergün Turan, “Son 3 günde 520 milyon liralık para ödedik. Bizim gizli kapaklı bir şeyimiz yok. Türkiye’nin en sağlam müşteri profiline ev satıyoruz biz. Alt gelir grubuna ev satıyoruz ve bunlar borcuna en sadık insanlar” diyor. Turan, idarenin 2023 yılı hedefi olarak belirlenen 1 milyon konutu 200 bin yukarı yönde revize yaptıklarının da altını çiziyor.
PROJELERİNİ ÖZEL SEKTÖR
Şu anda yaptıkları çalışmalarla gelecekte şehirlere mimari ve estetik anlamında değer katmayı hedeflediklerini belirten Ergün Turan, “Türkiye’de birçok yansımaları olacak. Mardin’de projemiz bitmek üzere, özel sektör bile projeyi kullanmak istiyor. Mardin’de özel sektör bizim yaptığımız işi yapmaz. Bu bahar ayında Mardin taşı kaplamalı evleri teslim edeceğiz. Nitelik ve nicelik anlamında idareyi yeni bir yere çekeceğiz” diyor.
‘DÖNÜŞÜMDE BOŞ KONUŞUYORLAR’
“Herkes kentsel dönüşüm konuşuyor ya, boş konuşuyor. Bu işi bir tek biz yapıyoruz. Kira yardımı, enkaz bedeli ve operasyon sadece bizde.”
‘BİNALARI DİK GEÇ’ ARTIK YOK’
“TOKİ projelerinde ne vardı? Sadece konut. Yap blokları dik geç. Artık Türkiye’nin her yerinden 50’ye yakın mimar çalışıyor, hepsi farklı zenginlik.
‘REKLAMLAR TOKİ’Yİ ZENGİN GÖSTERDİ’
“Geçmişteki algı TOKİ zenginlere konut yapıyor şeklindeydi. Bunların reklamı yapıldığı için öyle görülüyor. %85 üretim alt gelire.”
‘ÖZEL SEKTÖRLE YARIŞTA DEĞİLİZ’
“Özel sektör ile yarışta değiliz, onlar da güçlü. Onlar o (yüksek) gelir grubuna üretim yapsınlar. Bizim kamu olarak amacımız alt gelirliler.”
‘LÜKS BAŞKA KALİTELİ BAŞKA’
“Mimarı ve estetikte değil kalitede de başka bir evreye geçtik. Bunun maliyetlere yansıması ise sıfır olacak. Lüks başka, kaliteli başka.”
‘DÜŞMEK İÇİN İNTİHAR ETMELİ’
“Son 6 aydır yaptığımız girişimlerle iş güvenliksiz tek bir iskele kalmadı. Şu anda işçinin iskeleden düşmesi için intihar etmesi gerekiyor.”
Yeni Akit