Mehmet Gönenç: Bergama kültür turizminin başkenti olacak!
Mehmet Gönenç, bu durumun ilçesi için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, ilçenin rotasını kültür başkenti olarak belirledi: Tarım ve sanayi de olacak ancak lokomotifimiz kültür turizmi...
UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aldığı Bergama'nın Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Sonuç olarak bu kent artık yolunu çizdi. Burası bir kültürel miras alanı olacak. Ayrıca kırsal alanları da dışlamadan bir tarım merkezi haline gelmeyi düşünüyoruz. BÇiftçinin örgütlenmesi ve tarımın geliştirilmesi için çalışıyoruz” dedi
Yenigün olarak “Başkanlarla 100 gün” ziyaretlerimizde ikinci durağımız, UNESCO’nun dünya mirası listesine aldığı Bergama… 2500 yıl boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Bergama, 2010 yılında başvurduğu UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç bu durumun Bergama için dönüm noktası olduğunu belirterek, buranın artık bir kültür başkenti haline geleceğini söyledi. Başkanlık koltuğunda ikinci dönemini geçiren Gönenç, Bergama'nın artık rotasını çizdiğini belirtirken, tarihi ilçenin İzmir ve Türkiye için bir şans olduğunu dile getirdi.
Önce mali yapıyı düzelttik
Öncelikle geçtiğimiz 5 yılı değerlendirelim...
İlk 1 buçuk yıl Bergama Belediyesi çok ciddi ekonomik sıkıntılar içerisindeydi. Öncelikle belediyenin mali yapısının düzeltilmesiyle ilgili çalışmalarımız oldu. 2011 yılı itibariyle Bergama’da projelerin yapımına başlandı. Düzenli depolama tesisi ve atık su arıtma tesisi bitirildi. Bir anlamda Bergama Belediyesi bu iki çevre projesini tamamlayarak Büyükşehir Belediyesi’nin işini kolaylaştırmış oldu. Bergama bu açıdan temiz bir şekilde Büyükşehir’e eklenmiş oldu. Uzun yıllardır beklenen kültür merkezi yüzde 90 tamamlanmış durumda. Bir talihsizlik sonucu işin yüzde 10’luk kısmı için bir ihale süreci başlayacak. Sanırım önümüzdeki yılın ilk aylarında tamamlanmış olacak. Bergama’da birçok yeni yeşil alanlar oluşturuldu, sosyal tesisler yeni bir görünüme kavuştu ve o bölgede yeni bir yüzme havuzu, aquapark, spor salonu yapıldı. Çok sayıda restorasyon gerçekleştirildi. Özellikle Kale Mahallesi’nde butik oteller ve pansiyonlarda restorasyon çalışmaları ile eski havranın restorasyonu yapıldı. Bergama Belediyesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, 7’den 70’e birçok insanımıza müzik, resim gibi alanlarda iş ve hobi kazandırma anlamında hizmet veriyor. Ancak bu dönemde asıl önemli gelişme, 2010 yılında başvurduğumuz UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne geçtiğimiz ay kabul edildik. Bence bu Bergama’nın geleceğine damga vuracak. İlk dönemimizde çalışmalar başlamıştı. Olumlu sonucu almak ikinci dönemimizin başında yine bize nasip oldu. Önümüzdeki günlerde ilçemizin hem ekonomik kalkınması adına hem de bu alanların korunması adına olumlu sonuçları somut olarak görme fırsatımız olacaktır.
Mazeret üretmeyeceğiz
Özel İdare mallarının hazineye devredilmesi sizi nasıl etkiledi?
Biz 30 Mart sonrası Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir ilçe belediyesi haline geldik. Tabii ki bu yasanın içerisinde eleştirilecek çok şey var. Çok ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu yasa yerel yönetim, yerinden yönetim anlayışına uygun bir yasa değil. Yerel yönetimlerin en büyük özelliği yerinde ve pratik çözüm üretebilmektir. Şimdi ise öyle bir hale getirildi ki İzmir Büyükşehir Belediyesi, il sınırları içerisinde aklınıza gelebilecek her şeyi üstlenmek durumunda kaldı. O idarenin kadrosu, niyeti, çabası ne olursa olsun bu kadar geniş bir alanı çok pratik bir şekilde planlayıp yönetmek çok zor olacaktır. Yetki bölüştürülmesi gerekirken tam tersi bir merkezileştirme söz konusu. İddia edildiği gibi yerel yönetimler güçlendirilmedi. Dolayısıyla burada yapısal birtakım sorunlar çıkacaktır. Bergama için farklı olan durum ise bizim 114 köyümüz, 5 belde belediyemiz ve 137 mahallemiz var. Sonuç olarak Bergama bu işten en çok etkilenen yer olacaktır. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu geçiş sürecini en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz. Bizim bu çabamıza da birilerinin destek olması gerekiyor. Maalesef Özel İdare malları ilçe belediyelerine ve Büyükşehir Belediyesi'ne verilmedi. Personeli, borçları belediyelere devredilirken, gayrimenkuller verilmedi. Hatta bu bölgede Özel İdare'nin iş makineleri bile Karayolları Müdürlüğü'ne verildi. Şimdi aldığımız bir haber bununla ilgili bir karar düzeltme yoluna gidildiği yönünde. Tekrar makinelerin ilçe belediyelerine verilmesi kararlaştırılmış. Gerçek şu ki iş makineleri 4 ay boyunca alandan çekildi ve merkezde toplandı. Sonuç olarak konuyla ilgili merkezi yönetimden hiçbir destek yok. Tam tersi köstek olunuyor. Ancak biz mazeret üretmeyeceğiz. Bize verilen yetkiler ve yükümlülükler doğrultusunda çalışacağız. Bunları çözmeye gayret edeceğiz. Önümüze çıkan engelleri de kamuoyu ve vatandaşlar ile paylaşmak durumundayız. Herkesin bunları bilmeye hakkı var. Bu bir şikayet değildir.
Ganimet paylaştırılıyor
Bergama’da Özel İdare’ye ait ne kadar taşınmaz var?
Özel İdare'ye ait bir iş hanı var. Onun dışında Özel İdare'nin şantiye olarak kullandığı ve iş makinelerinin bulunduğu boş bir alan var. Ayrıca Park Bahçeler Müdürlüğü'nün olduğu alan var. Bunların içerisinde en değerlisi, Bergama'nın yapısına, dokusuna uygun bir butik otel var. bu otel şu an maliyeye geçmiş durumda. Biz butik otelciliği ve pansiyonculuğu geliştirmeye çalışırken, bizim restore ettiğimiz alanlar maliyeye devrediliyor. Bunlar, kentin potansiyelini, ufkunu, dokusunu tanımadan, değerlendirilmeden, bilinmeden kağıt üzerinde yapılan işler. Buraların parsel parsel, ganimet gibi paylaştırılması söz konusu. Bunların işlevi ne, bu kente getirisi ne, burada yaşayanlar ile bağlantısı ne bunların hiçibirine bakmadan sadece parsel metrekare üzerinden bir mal paylaşımı söz konusu.
Çözüm üretiyoruz
Projelerinizi uygulamada Büyükşehir’den destek görüyor musunuz?
Tek başımıza değiliz ve bir ekip çalışması yapıyoruz. Bergama halkının bize çok büyük desteği var. Büyükşehir'in de bize desteği var. Örneğin, yürüttüğümüz iki projede, katlı otopark ve spor tesislerinin yapımında Büyükşehir'den maddi destek aldık. Benim partimin iktidar olduğu bir dönemde Belediye Başkanı olmak isterdim. Birtakım imtiyazlar için değil, en azından eşit muamele görebilmek için bunu isterdim. Eşit koşullarda olmadığımızı düşünüyorum. Ama bu bizi çalışmak için daha fazla hırslandırıyor. Açıkçası ben bu konularda geçen dönem de dahil kamuoyuna fazla şikayet etmiyorum. Çünkü vatandaş şikayet dinlemek istemiyor. Onlar bize sorumluluğu verdi ve icraat bekliyorlar. Özel İdare mallarıyla ilgili bıçak kemiğe dayandığı için açıklamalarda bulundum. Biz belediye olarak devamlı çözüm üretme noktasındayız.
Bergama yolunu çizdi
İkinci döneminizde 100 günü tamamladınız. Nasıl geçti 100 gün?
Yeni dönemimiz yeni yasanın getirdiği yükler anlamında biraz zor geçti. Ancak UNESCO'nun sonuca ulaşması bizi çok mutlu etti. Aynı hafta ise 14. Kardeş Şehir Olimpiyatları ilçemizde düzenlendi. Hem gelen misafirlerden, hem de Bergamalılardan çok olumlu tepkiler aldık. Bu yaşananlar ilçemizi hareketlendirdi ve bizlere umut yükledi. Daha yapılacak çok iş var. Sonuç olarak bu kent artık yolunu çizdi. Burası bir kültürel miras alanı olacak. Ayrıca kırsal alanları da dışlamadan bir tarım merkezi haline gelmeyi düşünüyoruz. Büyükşehir ile birlikte bu konularda çalışmalarımız var. Çiftçinin örgütlenmesi ve tarımın geliştirilmesi için çalışıyoruz. Kültür turizmi açısından Selinos Çayı ve Kızıl Avlu'nun yıldızının parlatılması gerekiyor. Stadyum ile ilgili çalışmalarımız var. Otopark sorununu ortadan kaldırıyoruz. Katlı otopark yılsonu bitmiş olacak. Ayrıca bizler bugüne kadar çok fazla kamu yardımı alabilmiş değildik. UNESCO süreciyle birlikte bakanlığımızdan gerekli destekleri alırsak, yeni dönemde Bergama'da daha fazla yatırımın olacağını düşünüyorum. Kuzey Ege Konteyner Limanı projesi var. Burası Zeytindağ Beldesi sınırları içerisinde olan ve Bergama'ya bağlanan bir alan. Buranın ikinci aşama ihalesi gerçekleştirildi. Burası tamamlandığında lojistik anlamda önemli bir atılım yapılmış olacak. Ancak liman bölgesinde henüz bütünsel bir planlama yapılmış değil. Büyükşehir'in burayla ilgili bütünsel çalışmaları olacak. Burası yeniden yorumlanarak bir yaşam ve istihdam alanı olacak. Yani burada yeni imar çalışmaları olacak. Aslında Bergama bir tarafı askeriye, bir tarafı sit alanı olması sebebiyle sıkışmış bir kent. Bu proje ile kente gelişme fırsatı doğacak. UNESCO ile ilgili koruma alanları tekrar planlanacak. Sonuç olarak Bergama bir cazibe merkezi haline gelecek. Bunun için geç kalınmış değil. Dediğim gibi önemli olan sağlıklı planlamaların yapılmasıdır.
Önümüzdeki 4 buçuk yıl neleri hedefliyorsunuz?
Nasıl bir stratejik plan yapmalıyız noktasında halkımıza fikirlerini sorduk. Onlar da bize seçim vaatlerinizi gerçekleştirin yeter dediler. Öncelikle burada yeni bir kent meydanı olmalı. Stadyumu şehir dışına çıkartarak burayı bir kent meydanı haline getireceğiz. Selinos Çayı ıslah edilecek, Kızıl Avlu çevresinde düzenlemeler yapılacak. Müzeler açılacak, özellikle parşömen müzesi dikkat çekecek. Artık UNESCO süreciyle rotası belli bir Bergama'dan bahsediyoruz. Burası kültür turizminin başkenti olacak. Yani tarım ve sanayi de olacak ancak lokomotif kültür turizmi olacak. Burada çok sayıda eser var. Bizler UNESCO'ya bunları kanıtlarken zorluk yaşamadık. Sportif anlamda ise bir tesis hamlemiz oldu. Yeni bir stadyum inşa ediyoruz. Ayrıca bir spor salonu ve iki tenis kortu yaptık. Kapalı yüzme havuzumuz tamamlanacak. Sporda çeşitli başarılar kazandık. Futbolda şu an 3. Lig'deyiz. Ne kadar çok genç spor yaparsa bizim için başarı odur. Yarışmacı bir takımız. Altyapıya ağırlık vereceğiz. Tesislerimiz yapılacak. Sonuç olarak Bergama Belediyespor'a desteğimiz devam edecek.
İZBAN Bergama'ya gelmeli
Son olarak mesajınız nedir?
Biz İzmir'in bir parçasıyız. Belki biraz uzakta kalıyoruz ancak İZBAN, Aliağa'ya kadar geliyor. Aliağa'dan Bergama yarım saat sürüyor. Herkesi bu kültürel mirası görmeye davet ediyorum. Şu geçiş döneminde kırsala inmekte biraz zorlansak da aşılacağını düşünüyorum. Kalan 4 buçuk yıl çalışmalarımız devam edecek. Stratejik planlama açısından İZBAN'ın bir an önce Bergama'ya ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Efes ve Bergama hat olarak birbirine bağlanması çok önemli. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı'na da büyük görev düşüyor.
Yenigün