08 / 11 / 2024

Mehmet Nane marketlere meydan okudu!

Mehmet Nane marketlere meydan okudu!

AVM'lerin ve marketlerin pazar günü 18.00'de kapanmasına destek veren yerel perakendecilere kızan AMPD Başkanı Nane, "Senin iş bilmezliğini ne sektör ne de tüketici öder" dedi




Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, Büyük Mağazalar Kanunu Tasarısı ile gündeme gelen Alışveriş Merkezleri ve hipermarketlerin pazar günü saat 18.00'de kapanmasına destek veren geleneksel perakendecilere ateş püskürdü. "Senin iş bilmezliğini sektör ödeyemez tüketici hiç ödeyemez" diyen Nane, kapanma saatleriyle ilgili yerel perakendecilerin popülizm yaptıklarını özellikle bu maddenin gündemde tutulmasından geleneksel perakendecinin çıkar sağladığını söyledi. Nane şöyle konuştu: "Biz organize perakendeciler olarak çalışana sosyal hakkını zaten veriyoruz, sen veremiyorsan ben ne yapayım? Daha shift (değişim) mekanizmasını bile bilmiyorlar. Tesco sırf bu mekanzima için 10 milyon dolar bütçe ayırırken yerel perakendeci sabah 8 kişiyle başlayıp aynı 8 kişiyle marketini kapatıyorsa bu işte bir sorun var."

'MODERNLEŞME ŞART'
Geleneksel perakendenin gelişimi için organize perakendenin önünü kesmek gibi bir sistemin çalışmayacağını belirten Nane, geleneksel perakendenin gelişmesi için modernleşmesi gerektiğini söyledi. Pazar günü açık olabilmek için özel izin aldıklarını pazar günü saat 18.00'de kapalı olmak isteyene kimsenin karışmayacağını söyleyen Nane, "Pazar günleri istiyorlarsa buyursunlar marketlerini kapatsınlar ama niye kapatmıyorlar? Kapatsınlar da biz de görelim" dedi. Bu konu gündeme geldiğinde bir süre susmayı tercih ettiklerini, zaten gergin olan ortamı daha fazla elektriklendirmek istemediklerini dile getiren Nane, "Ben bu tip durumlarda geçmişte çok dayak yedim o yüzden artık topu göğsümde yumuşatıyorum" dedi.

İLK ÇEYREKTE İSTİHDAM % 3 ARTTI
İlk üç ay istihdam artışı....................10 bin 500
Yıl sonu istihdam artış hedefi ..................75 bin
Sektördeki istihdam rakamı ..................463 bin

SEKTÖR 2009'DAN 2010'A YÜKSELEN CİROLARLA GİRDİ
Ciro artışı ....................................................% 8
Gıdada ciro artışı ........................................% 4
Gıdadışı ciro artışı ....................................% 15
Hazırgiyim ciro artışı ................................% 27
Metrekare artışı ..........................................% 2
Fiş adedi artışı ..........................................% 14
Sabah

Basındayer alan diğer haberler:

Ne 1'i sayın Başbakan 75 bin kişi alıyoruz    
 
Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, Türkiye'de perakende sektörünün yılın ilk üç ayında yüzde 8 büyüdüğünü belirterek, "Ciro artışına paralel olarak metrekarelerde artış yüzde 2 oldu. Sektör istihdamını yüzde 3 artırdı" dedi. Nane, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her işletmenin bir yeni eleman istihdam etmesi önerisini layıkıyla ve çok üstünde gerçekleştirdiklerini de belirterek, "Sektörde ilk üç aydaki istihdam artışı 10 bin 500. Bu yılın tamamındaki istihdam artışı beklentimiz 75 bin civarında" diye konuştu.

450 bin çalışan var
Mehmet Nane, 176 ticaret meslek lisesinde perakende bölümü bulunduğunu ve bu yıl 7 bin 282 kişinin mezun olacağını da aktardı. Nane, sektördeki istihdam artışıyla ilgili de şunları söyledi: "Sektörde ilk üç aydaki istihdam artışı 10 bin 500, geçen yılki alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda toplam ek istihdam 63 bin civarında. Geçen yıl 450 bine geldik. Bu, 2010'da aynı hızla artarak devam edecek. 2010'da, yılın tamamındaki istihdam artışı beklentimiz 75 bin. Bunu yaklaşık 500 tane müessese yaptı."
En büyük artış giyimde
Mehmet Nane, gıdadaki artışın yüzde 4, gıda dışı tekstil hariç elektronik ve yapı marketlerinin içinde bulunduğu alanın artışının yüzde 15, hazır giyimdeki artışın da yüzde 27 olduğunu kaydetti.
Metrekarede yüzde 2 artış yaşandığını dile getiren Nane, "İlk çeyrekte toplamda yüzde 3 istihdam artışı oldu. Gıdadaki istihdam artışı yüzde 6, gıda  dışı yüzde 3, hazırgiyimde yüzde 5 olarak gerçekleşti. Fiş adedi de toplamda yüzde 14 arttı" diye konuştu.
Ekonominin dinamosu olduk
KDV'deki indirimlerin de etkisiyle sektörün geçen yılı pozitif kapattığını, bu yılki pozitifliğin devam ettiğini vurgulayan Nane, sektörün işsizliğin arttığı bir ortamda artı istihdam yaratarak, üstüne düşen görevi layıkıyla yerine getirdiğini vurguladı. Nane, şöyle konuştu: "Perakende 2009 yılında ekonominin dinamosu oldu. Kardan feragat ederek, değişik kampanyalarla, cazip ortam yaratarak, çarkı çevirme gücünü  yaratmaya başladık. Çünkü biz eğer sipariş vermezsek üretim olmaz. O yüzden  tetiği çeken el perakende oldu. Üretimi biz tetiklemeye çalıştık, bunu da mümkün olduğu kadar başardık."

2010 yılından beklenti iyi

ALIŞVERİŞ merkezlerindeki fiş kesme oranının yüzde 99.8, pazarlarda ise yüzde 14'lerde olduğunu kaydeden Mehmet Nane, ülkenin kayıt içine geçmesinde organize perakendenin önemini vurguladı. Mehmet Nane, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüketici moralinde, politikada bir negatiflik olmazsa 2009'dan çok daha iyi bir 2010 bekliyoruz. Türkiye'nin kalıcı ihracatında en önemli sektör perakende. Türkiye'nin 38 ülkede 1.200 mağazası var. Bu mağazalara ürünler Türkiye'den gidiyor."

Saat 18.00'de kapatma istekleri popülizmden

ALIŞVERİŞ merkezlerinin pazar günü saat 18.00'de kapanmasına ilişkin olarak da Nane, saat 18.00'da kapanma meselesinin bir ütopya olduğunu, ilk kanunda böyle bir şeyin olmadığını, bunu gündeme getirenlerin popülizm yaptığını vurguladı. Nane, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başbakan da söyledi bunu. `Tüketicinin seçim ve rahatlık hakkını elinden alamayız' dedi. Bunu isteyenler kendileri niye kapatmıyorlar. Bunu söylerken niyet farklı, niye pazar günü kaybolacak alışverişi hafta içine çekip oradan nemalanma niyeti. Niyet organize perakendenin hızlı gelişimini engelleyerek yerelin gelişimini artırmak ve oradan da organize perakendeye şirket satışından nema sağlamak. Buradaki niyet popülist yaklaşımla ek çıkar sağlamak."
Hürriyet


 


Geri Dön