Mehmet Nane: Sakıp Sabancı olsaydı krizden rahat çıkardık
Toplumsal lider olarak Türkiye'de Sakıp Sabancı'nın yerinin hâlâ doldurulamadığını belirten Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, "Sakıp Bey hayatta olsaydı, Türkiye krizi çok daha rahat atlatırdı. Kesinlikle eminim" dedi
Türkiye'de GSMH'nın yüzde 68'inin iç taleple oluştuğunu hatırlatan Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, "Türkiye'de iç talep yüzde 10 artsa, yüzde 7 büyüme demektir" diyerek tüketiciye güven aşılamanın önemine dikkat çekti. Toplumsal lider olarak Türkiye'de rahmetli Sakıp Sabancı'nın yerinin hâlâ doldurulamadığını belirten Mehmet Nane, "Şu ekonomik kriz esnasında Sakıp bey hayatta olsaydı, Türkiye bunu çok daha rahat atlatırdı. Kesinlikle eminim... Ben o ihtiyacı hissediyorum. Sakıp bey yaşasaydı kriz bile farklı olurdu" dedi.
SABANCI GİBİ SÜREKLİ POZİTİF
Aynı zamanda Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin (AMPD) Genel Başkanlığını yürüten Mehmet Nane ile perakendeyi, Teknosa'yı ve Sabancı'yı konuştuk:
Perakende sektörünün ilk yarı değerlendirmesi ve ikinci yarı beklentininizi öğrenebilir miyiz?
Perakende bir ülkenin barometresidir.
Ekonomi sıkıştığında satışları belli bir oranda artırabilmek için şirket bazında ve sektör bazında kampanyalar yaptık. Bütün bu kampanyalarla amaç, tüketiciyi ihtiyacı kadar alışverişe yöneltmekti. Yapılan kampanyalarla moralite yükseldi. Benim bakış açıma göre 1, sıfırdan büyüktür. Bardak her zaman doludur. Ben hep pozitif bakmaya çalışıyorum.
GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELİYOR
Piyasalarda pozitife dönüş ne zaman başladı?
Türkiye'deki pozitife dönüş, mart ayında açıklanan ve ÖTV-KDV indirimini sağlayan dördüncü ve beşinci paketle başladı. Arkasından gelen teşvik paketiyle devam etti. Tüketici güven endeksi geçen ay da yükselerek, son 21 ayın en yüksek değerine çıktı. Bir önceki aya göre değerlendirirsek yüzde 7'nin üstünde artış var. Bütün bunlar, bir kıvılcımın pozitif bir etki oluşturabileceğini gösteriyor.
İŞİN SIRRI İÇ PİYASADA
Yılın ikinci yarısı beklentiniz nedir?
Türkiye GSMH'sının yüzde 68'i iç taleple oluşuyor. İhracat yüzde 22... Türkiye'de iç talep yüzde 10 artsa, yüzde 7 büyüme demektir. Hükümetimiz bununla ilgili tedbirleri aldı, gayet iyi gidiyor. Yakın bir gelecekte seçim olmadığı için siyasi bir olay da görülmüyor. 2011'e kadar yurtiçinde temel bir sıkışıklık olmayacak. Ben bir ışık görüyorum ve pozitif bakmak gerektiğine inanıyorum.
AVM yatırımcılarıyla perakendeciler arasında yaşanan tartışma bitti mi?
Zaman içinde herkes pastanın neden küçüldüğünü gördü ve bu pastanın eşit paylaşımına dönüldü. Başta nereye gideceğini kararlaştıramamıştı, şimdi su yolunu buldu. Gönül, suyun yolunu daha hızlı bulmasını isterdi. Geçmiş geçmişte kaldı, bundan da ders alarak önümüze bakmamız lazım. Yeni AVM açılışları sürüyor. Fakat eskiden olduğu gibi perakendeci artık, 'Falan yerde AVM açılıyor, rakibim mağaza açıyor, ben de açmalıyım' demiyor. Eskiden topluluk psikolojisi vardı, şimdi daha bilimsel ve seçici bakılıyor.
Sakıp Bey'in yeri doldurulamadı
Rahmetli Sakıp Sabancı'dan sonra iletişim anlamında Sabancı Holding biraz içe mi kapandı?
Sakıp Sabancı bir taneydi, ikinci bir Sakıp Sabancı yok. Sakıp Sabancı davranışını başka bir Sabancı'dan beklemek de o Sabancı'ya haksızlık olur. Ben şahsen Sakıp Bey'i çok özlüyorum. Sakıp Bey, sadece Sabancı Holding'e değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne malolmuş bir şahsiyet. Toplumsal olaylar çıktığında birleştirici ve bütünleştirici mesajlarla gündemi pozitif etkiliyordu. Ben eminim ki şu ekonomik kriz esnasında Sakıp Bey hayatta olsaydı, Türkiye bunu çok daha rahat atlatırdı. Kesinlikle eminim... Ben o ihtiyacı hissediyorum. Sakıp Bey yaşasaydı kriz bile farklı olurdu. Sakıp Bey'in yerini kimse de dolduramadı, doldurulamaz da. O, toplumsal bir liderdi.
Sektör isterse federasyon kurulabilir
Derneklerdeki BİRLİK çalışması nasıl gidiyor?
Geçici ihtiyaçlar ve egoların tatmini için dernekçilik yapmanın (Ben buna dernekçilik diyorum) uzun vadede kimseye faydası yok. 366 üye sayısıyla en yaygın üyeye sahibiz ve birçok kesimi bünyemizde barındırıyoruz. Mart ayındaki genel kurulda 'BİRLİK' adını aldık ve 5 tane yapılanmaya döndük. Bir çatı örgütü olduk. Çünkü her sektörün ihtiyacı ayrı. Hepsini aynı masaya oturtup aynı konuyu konuşmaları yerine ortak konularda aynı masaya, farklılıklarda ise kendi masalarına oturmalarını sağladık. Bu da bütünleşmeye ayrı bir değer kattı. Eğer sektör isterse bunu federasyona da dönüştürebiliriz.
TeknoSA'nın ilk yarı performansı nasıldı?
İlk yarıda yine iki rakamlı büyüme (Açıklama yıl sonunda) yakaladık. 2008'i yaklaşık yüzde 12 pazar payıyla kapatmıştık, şimdi 14.5'lara geldik. İlk yarıda 16 mağaza açtık, ikinci yarıda da 22 tane açacağız.
Makamlar geçici, asıl olan kişiliktir
Nasıl yaşıyorsunuz?
Genel müdürlük benim bugünkü unvanım. Daha önceden başka görevlerim vardı ve yarın başka bir görev de yapabilirim. Önemli olan makama ve pozisyona göre kişilik değiştirmemektir. O pozisyonun gereklerini yapmak ayrı, kişiselleştirmek ise daha ayrı... Mehmet Nane olarak ben kendi hayat tarzımı uygulamaya çalışıyorum. Mütevazı olmak asıldır. Makamlar geçicidir. Makamlara bağlı kalanlar aldanırlar. Önemli olan insandır ve onun gönlünü hoş tutmaktır. Hayata hoş bakmaktır. Hepimiz gelip geçiciyiz. Önemli olan gelip geçerken bıraktığımız hoş sada ve ağızda bırakılan taddır. Eğer hoş tad bırakmışsak arkamızdan iki dua eden olur, bizi iyi anarlar. Yoksa küfrederler, tercihi ona göre yapmak gerek.
Sürekli pozitif bakışınızı nasıl koruyorsunuz?
Tanıştığım insanlara hep açık davranırım. Bir negatiflik görürsem kapanırım. Ve ben hayata hep pozitif bakarım. 1 her zaman 0'dan büyüktir. Niye 4-5 değil de 1? Niyet varsa 5 yapmak için yöntem bulunur. Önemli olan niyettir...
Şükrullah Dolu/Yenişafak