23 / 12 / 2024

Mehmet Özçelik: Dönüşümün temelinde insan var!

Mehmet Özçelik: Dönüşümün temelinde insan var!

TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, dönüşümde insanı odağa alan bir yaklaşımın benimsendiğini aktardı.



TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde gerçekleştirilen "Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar" konulu panelde, TOKİ’nin dönüşümdeki uygulama prensiplerini ve temel yaklaşımlarını aktardı. TOKİ’nin 60 şehirde, 58 milyon metrekare alanda, toplam 233 proje ile Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm programını yürüttüğüne değinen Özçelik, dönüşümde insanı odağa alan bir yaklaşımın benimsendiğini aktardı.

Çevre ve sosyal alanlarıyla insanların sosyo-psikolojik ihtiyaçlarını gözetmeyen projelerin bütünlüklü bir dönüşümü yansıtmadığını vurgulayan Özçelik, “Dönüşümde bozulmuş olan kentsel mekânın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullan algılanmalı ve bütünleşik bir yaklaşımla iyileştirmeye yönelik eylemler geliştirilmelidir” dedi.

HER YÖNÜYLE DÖNÜŞÜM

Özçelik, bu yıl 5'incisi düzenlenen Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde dönüşümün fiziki ve sos-yal boyutunu değerlendirerek, “Kentsel dönüşümün hareket noktası ve değer olarak yer alması gereken en temel boyutu insandır. İkincisi ise şehirlerin DNA'sının muhafaza edilmesidir” diye konuştu. Kongrede kentsel dönüşümün geleceğini değerlendiren  TOKİ  Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlama Daire Başkanı Uğur inan, deprem riski taşıyan 7,5 milyon yapının yılda 500 bininin dönüştürülmesi hedefiyle çalışıldığını belirtti. İnan, “Kentsel dönüşümün, ülkenin dönüşümü şeklinde düşünülerek kartların yeniden karılması gerekiyor. Başka bir tabirle, herkesin bir iman tazelemesi gerek. Dönüşüm, tüm aktörler açısından gelir elde etmek ya da vatandaş açısından zenginleşmek gibi bir çerçeveden ele alınmamalı. Dönüşüme, barınma hakkının sağlanması ve daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalın-maması noktasında bir seferberlik olarak bakmak gerekir" dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ÖNEMİ

Kentsel dönüşümün sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik boyutunu değerlendiren TOKİ Toplu Konut Projeleri ve Araştırma Daire Başkanı Levent Sungur ise, enerji verimliliğiyle yeşil binaların sürdürülebilir kalkınmadaki önemine değindi. Türkiye'nin enerji zengini bir ülke olmadığını belirten Sungur, şöyle devam etti: "2023 perspektifimizde Türkiye'de yaşayan nüfusun yaklaşık 5-5,5 milyonu TOKİ'nin yaptığı binalarda yaşayacak. TOKİ de bu kapsamda üzerine düşen sorumluluğun farkında olarak, üreteceği konutlarda enerji verimliliğinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapıyor.

Binalardaki mevcut enerji verimliliği düzeyinin ölçülmesi, tasarrufların gerçekleşmesini sağlayabilecek spesifif uygulama önlemlerine ilişkin faaliyetlerimiz bulunuyor. Akıllı enerji, akili ulaşım, akıllı teknoloji, akıllı sağlık hizmetleri, akıllı altyapı, akıllı yönetişim ile bu süreç doğru planlanmalı ve yürütülmelidir. Hatta bunların da yeteri olmadığı, akıllı devlet ve akıllı vatanda' kavramlarının da bu süreçte iyi tanımlanması gerektiği ortaya çıkmaktadır."


Geri Dön