27 / 04 / 2024

Mehmet Özçelik: Emlak ve inşaat sektörü her geçen gün büyüyor!

Mehmet Özçelik: Emlak ve inşaat sektörü her geçen gün büyüyor!

Yabancı yatırımcılara, geniş bir yelpazede büyük kolaylıklar sunulduğunu söyleyen TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik,"Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır. Emlak ve inşaat sektörü her geçen gün büyüyor ve ülke ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ediyor” dedi.



25 ülkeden 500'ü yabancı 1. 200 katılımcının yer aldığı 5'inci CNR Emlak Fuarı ve Zirvesinde Kentsel Dönüşüm uygulamaları ile gayrimenkul sektörünün gözde yatırım projeleri sergilendi. Zirvede, TDKİ'nin kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalarını anlatan  TOKİ  Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, İdare olarak dönüşüm uygulamalarına 10 yıl içinde 17 milyar liralık yatırımın yapıldığını söyledi.

 

CNR Emlak Fuarı ve Zirvesinde bu yıl kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verildi. Bu alanda Türkiye’nin en aktif kurumu olan TOKİ’nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte konuşan Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, İdare olarak 815 bin konuta ulaştıklarını, 54 ilde 72,5 milyon metrekare alanda 191 kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini belirtti. Türkiye genelinde hemen tüm şehirlerin yenilenme süreci içinde olduğuna dikkat çeken Özçelik, “Dönüşüm kapsamında 140 bin konut ürettik. Kentsel dönüşüm konutlarının oranı bu yıl yüzde 38'e çıktı” dedi.

 

SOSYAL KONUTLARA BÜYÜK TALEP

 

Bu yıl hedeflenenin, bir önceki yıl üretilen 65 bin konut sayısına ulaşmak olduğunu belirten Özçelik, sosyal konut ağırlıklı üretimlere büyük talep olduğunu vurguladı. Özellikle büyükşehirlerde beklentinin yüksek olduğuna işaret eden Özçelik, son olarak İstanbul Kayaşehir’de satışa çıkan 1.892 konutun büyük ilgi gördüğünü, konutlara 40 bin talep geldiğini hatırlattı.

 

RAKAMLARLA BÜYÜMENİN HARİTASI

 

Sektörün ulusal ve uluslararası paydaşlarının bir araya gelmesiyle iş birliklerinin ve yatırımların artacağını söyleyen Mehmet Özçelik, Zirvenin önemine dikkat çekerek sektöre ilişkin bazı rakamlar paylaştı. 2017’de inşaat sektörünün yüzde 6,4 büyüdüğünü, sektörün Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payının da yüzde 30’lara ulaştığını belirten Özçelik, toplam inşaat harcamalarının yükselerek 252,6 milyar TL olduğunu ifade etti. Özçelik, “Aynı büyümeyi konut satışlarında da görüyoruz. Eylül sonu itibariyle toplam 1 milyon 30 bin 448 konut satıldı” dedi. Özçelik sektörün istihdama katkısına da değinerek, yapı sektöründe istihdam edilen kişi sayısının 2,1 milyona ulaştığını vurguladı.

 

YABANCI YATIRIMCIYA KOLAYLIK

 

Yabancı yatırımcılara, geniş bir yelpazede büyük kolaylıklar sunulduğunu söyleyen Mehmet Özçelik, “Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Türkiye’nin yatırım cazibesini koruduğu bir ortamda, elimizdeki güçlü argümanlarımızla ‘Şimdi Türkiye’ye yatırım zamanı’ olduğunu tekrar anlatmamız gerekiyor. Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır ve kazanmaya devam edecektir. Emlak ve inşaat sektörü her geçen gün büyüyor ve ülke ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ediyor” dedi.


Geri Dön