27 / 04 / 2024

Mehmet Şanal: Kamu yapılarında yerli ürünler kullanılsın!

Mehmet Şanal: Kamu yapılarında yerli ürünler kullanılsın!

ISK-SODEX Fuarı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. Fuarda önemli açıklamalarda bulunan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, ''Kamuya ait yapılarda yerli ürünler kullanılsın'' önerisinde bulundu. 



İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, sektörün ihracatını her yıl artırdığını belirterek, "2017'de 4 milyar dolar iklimlendirme sektörünün ihracatı geçen yıl 4,5 milyar dolara yükseldi. Bu sene ihracat hedefimiz 5 milyar dolara ulaşmak." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; dünya genelinde 35 ülkeden binin üzerinde firmayı buluşturan Avrasya bölgesinin "lider" iklimlendirme sanayi fuarı ISK-SODEX (Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma, Yangın, Güneş Enerjisi Sistemi Fuarı), Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede'nin katılımıyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı.

Mehmet Şanal: Kamu yapılarında yerli ürünler kullanılsın!

Fuarın açılışında önemli açıklamalarda bulunan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Şanal, Türkiye'nin alanında en büyük fuarını gerçekleştirdiklerini kaydederek, bu etkinlik için çalışmalara bir yıl önce başladıklarını, yabancı ziyaretçi sayısı beklentilerinin 15 bin olduğunu ifade etti.

Sektörün ihracatını her yıl yükselttiğini söyleyen Şanal, "2017'de 4 milyar dolar iklimlendirme sektörünün ihracatı geçen yıl 4,5 milyar dolara yükseldi. Bu sene ihracat hedefimiz 5 milyar dolara ulaşmak. Daha önceki hedefimiz Avrupa'nın üretim üssü olmaktı ancak şu anda dünyanın üretim üssü olma yolunda emin adımlarla çabalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

Radyatör üretiminde ve kombi ihracatında dünya lideri olduklarını ifade eden Şanal, amaçlarının, klima ve havalandırma gibi iklimlendirmenin diğer kollarında da bu başarıyı sağlamak amacı içerisinde olduklarını kaydetti.

Türk iklimlendirme sektörünün, vakıfları ve dernekleriyle bir arada sinerjide ihracatı artırmak için çalıştığını kaydeden Şanal, bu yılda sektör olarak 15 uluslararası fuar düzenlediklerini 11 sektörel ticari alım etkinliği gerçekleştirdiklerini, faaliyetlerini tam gaz devam edeceklerini söyledi.

- "Kamuya ait yapılarda yerli ürünler kullanılsın"

Mehmet Şanal, gelecek yıl Milano'da gerçekleştirilecek fuarda partner ülke olduklarını, burada Türkiye'yi ve sektörü en iyi şekilde temsil edebilmek için çok iyi hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

Birlik olarak ihracatlarının düşük olduğu Güney Afrika ve Günay Amerika gibi bölgelere odaklandıklarını ifade eden Şanal, bu alandaki faaliyetlerini sürdüreceklerini kaydetti.

Şanal, Bakan Yardımcısı Büyükdede'den kamuya ait yapı ihalelerinde yerli ürünleri kullanılmasını istediklerini, bu sayede yerli üreticilerin iç pazarda daha da güçlü olacağını, bunun yurt dışına da yansıyacağını söyledi.

Sektörün Özel Tüketim Vergisi ödediğini, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini belirten Şanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada belirttiği "sıfır ve mevcut binaların sıfır karbonlu hale gelmesi" konusunda ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını aktardı.
 


Geri Dön