22 / 12 / 2024

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası: Sağlam bina için hazır beton kullanılsın!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası: Sağlam bina için hazır beton kullanılsın!

İMO Gaziantep Şube Başkanı Metehan Gündüz sağlam binalar için hazır beton kullanılmasını önerdi



TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Metehan Gündüz, deprem kuşağında bulunan Türkiye’de, daha sağlam binalar yapmak için hazır betonun tercih edilmesi gerektiğini söyedi.

Başkan Gündüz, yaptığı açıklamada, sağlam bina yapımı için mukavemeti yüksek ve daha kaliteli olan hazır beton kullanımının gerekli olduğunu belirtti.

Binaların dayanıklılığının belirlenmesinde, statik hesaplar, beton sınıfı, kullanılan demirin özelliği ve taşıyıcı kolan sisteminin belirleyici olduğuna dikkat çeken Gündüz, şöyle konuştu:

"Hazır beton, elle hazırlanan betona göre daha kaliteli. Hazır beton uzman kişiler tarafından hazırlandığı ve denetiminin kolay olması nedeniyle de tercih edilmeli. Gaziantep’te inşaatlarda hazır beton kullanımı oranı yüzde yüzde 95’ün üzerine çıktı. Bu çok güzel bir oran. Ancak biz bu oranın yüzde 100 olmasını arzu ediyoruz. Çünkü gelişmiş ülkelerde inşaatlarda kullanılan betonun yüzde 100’ü hazır beton. Türkiye’de de özelikle depreme daha dayanıklı binalar yapmak için hazır beton kullanımını yaygınlaştırmak zorundayız." 

Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde hazır beton kullanımının yüzde 100’lere ulaştığına dikkat çeken Gündüz, şu bilgileri verdi:

"Gaziantep’e komşu olan Adıyaman, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Osmaniye gibi illerde de hazır beton kullanımının yüzde 95’lere ulaştığını görüyoruz. Özellikle, son 3-4 yıldan beri bölgemizde hazır beton kullanımınında istikrarlı bir artış var. Amacımız, bu oranın en kısa zamanda yüzde 100’lere ulaşması. Ancak, doğu illerine gidildikçe, hazır beton kullanımının azaldığı dikkat çekiyor. Bir deprem kuşağında bulunan Türkiye genelinde, inşaatlarda hazır beton kullanımının yüzde 100’lere ulaşması son derece önemli."

"Soğuk günlerde beton dikkatli dökülmeli"

Binaların sağlamlığı açısından, beton dökümünde hava sıcaklıklarının çok dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gündüz, hava sıcaklığının 5 derecenin altına düştüğü, özellikle de eksilerde olduğu zamanlarda beton dökülmemesi gerektiğini, betonun, dökümünden sonra özellikle donma açısından ilk 2 saatlik sürenin son derece önemli olduğuna işaret etti.

Başkan Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hava sıcaklığının artı 5 derecenin altına düşmesi, özellikle de eksilere düşmesi, betonun mukavemetini azaltır. Bu nedenle, soğuk kış aylarında beton dökümünün çok kontrollü olarak ve özellikle de gündüz saatlerinde yapılması gerekir. Bu arada, eğer imkan varsa, inşaat dökülen bölgenin çevresinin branda ve benzeri örtülerle kapatılması da sıcaklık açısından önemli. Ayrıca, hava tahminleri çok iyi bir şekilde takip edilmeli. Bunun yanı sıra, betonun soğuktan etkilenmemesi için katkı maddeleri de kullanılabilir. Deprem kuşağında bulunan ve sık sık deprem felaketleri nedeniyle önemli can ve mal kayıpları yaşayan Türkiye için dayanıklı yapılar inşa edilmesi çok önemli. Yapıların dayanıklılığını belirleyen en önemli etkenlerden biri de kullanılan betonun kalitesi ve mukavemetidir."

Başta Gaziantep olmak üzere Ocak ayında bölgede hava sıcaklıklarının eksilere düştüğüne işaret eden Gündüz, "Beton dökümü konusunda, özellikle Ocak ayı itibarı ile soğuk bir döneme girildiği için çok dikkat edilmesi gerekir. Soğuk havanın, betonun mukavemetini olumsuz yönde etkilediğini unutmamamız gerekir. Özellikle, akşam saatleri, havaların daha da soğuması nedeniyle çok daha tehlikeli bir ortam yaratır. Eğer zorunlu edilse, betonu daha uygun hava sıcaklıklarının olduğu günlerde dökmeyi tercih etmek zorundayız. Ancak, bu konuda bir zorunluluk varsa, gereken tedbirleri alarak, beton dökümü yapılabilir" şeklinde konuştu.

AA


Geri Dön