22 / 12 / 2024

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi kentsel dönüşüm toplantısı yaptı!

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi kentsel dönüşüm toplantısı yaptı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) inşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu, 10. Toplantısında Adana'da toplam 16 mahallede sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarını görüştü.




Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) inşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu, 10. Toplantısında Adana'da toplam 16 mahallede sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarını görüştü. 


Mahallelerindeki kentsel dönüşümün akıbetini sorgulayan Belediye Evleri Mahallesi Muhtarı Yemliha Yücel ve Sinanpaşa Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Özaslan. yetkililerin projeleri halkla paylaşmamalarına tepki gösterdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu, 10. Toplantısında Adana'da toplam 16 mahallede sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarını görüştü. İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer. 

Komisyon Başkanı Mustafa Çampınarı, İMO 19. 

Dönem Şube Başkanı Abdullah Bakır, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Çetin, Karataş Belediyesi'nden Salman Serttepe, İMO Yönetim Kurulu Üyeleri, Komisyon Üyeleri ve muhtar azalarının katıldığı toplantıda konuşan Yücel ve Özaslan, dönüşüm çalışmalarının adeta halktan gizlendiğini savundu. 


YEMLİHA YÜCEL: "HİÇBİR ŞEY ANLATILMADI" 

Riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallelerde vatandaşın hakkının korunmasının öncelik taşıdığını anlatan Yemliha Yücel, "Yetkililer, vatandaşa açıklayıcı bilgi vermeli. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Belediye Evleri'ndeki projeyi elinde buldu. Geçmiş belediye yönetimince başlayan ve 25 bin kişiyi ilgilendiren dönüşümle ilgili bize hiçbir şey anlatılmadı" dedi. 

Kentsel dönüşüme karşı olmadığını vurgulayan Yücel, 'Ancak dönüşüm yapılırken vatandaşın sağlıklı yaşam hakkı ve görüşleri mutlaka göz önüne alınmalıdır" dedi. 


ALİ ÖZASLAN: "MUHATAP BULAMIYORUZ" 

Ali Özaslan ise "Sinanpaşa'da yıllardır bir belirsizlik hakim. Sorunlarımıza çözüm bulmak için dernek kurduk ancak kendimizi ifade edecek makam bulamıyoruz. Mahallemizde çizilen projeyi bizden saklıyorlar. Yıllardır yıkık-dökük, harabe halinde duran mahallemizde nasıl bir çalışma yapılacağını bilmiyoruz. 

Mahallede uygulanacak proje ile ilgili yetkililerin bize bilgi vermesini istiyoruz. Gerekirse evlerimizi başımıza yıksınlar ama ne yapmaya çalıştıklarını bilelim" şeklinde konuştu. 


MUSTAFA ÇAMPINARI: "TOKİ ŞOV YAPMAMALI" 

İMO Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Mustafa Çampınarı da TOKİ'nin Adana'da şova dönük çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Seyhan'daki Barış ve İsmetpaşa Mahallelerinde portakal bahçesinde yapılan çalışmanın yap-sat tarzından öteye gitmediğini ve kentsel dönüşüm sayılamayacağını belirten Çampınarı, "İMO olarak meslek alanımızı ilgilendiren tüm konularda olduğu gibi vatandaşın barınma hakkını savunmak için çalışma yürütüyoruz. Muhtarlarımız ve mahalle sakinlerini dinliyoruz ve yetkililere duyarlılık çağrısı yapıyoruz. Komisyonumuzun amacı halkın mağduriyetini gidermeye çalışmaktır" dedi. Kentsel dönüşüm yapılacak yerlerin deprem riski taşıyan alanlardan oluşmasının önemine değinen Çampınarı, "Kentsel dönüşüm bir planlama işidir. Dönüşüm yapılacak bölgelerin sosyolojik boyutları da irdelenmelidir" diye konuştu. 


VATANDAŞ ODAKLI ÇALIŞMAYA VURGU YAPILDI

 İMO Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Çak ise riskli alan ilan edilen yerlerde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında halkın çıkarının ön planda tutulması gerektiğini vurguladı. Riskli alan ilan edilen bölgelerdeki planlama süreçlerini de anlatan Çak. vatandaşlar ve muhtarlarla yapılacak görüş alışverişinin önemli olduğunu kaydetti. 

İMO Eski Şube Başkanı Abdullah Bakır da Belediye Evlerinin yüksek rantı nedeniyle özellikli bir bölge olduğuna işaret etti. TMMOB ve İMO'nun, kentsel dönüşümde vatandaş tarafında yer alan bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Bakır, "Vatandaşı bilgilendirmeden, görüşlerini almadan yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına karşıyız. Dönüşüm tek taraflı olmaz. İMO. olaylara böyle bakar ve halka da bu pencereden bilgi verir. Biz, halkın tarafında yer alırız" ifadelerini kullandı. 


İnşaat Mühendisler Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer kentsel dönüşüm projelerinin mahalleli için taşıdığı önemin bilincinde oldukları belirterek " Kentsel Dönüşüm projeleri halkın barınma hakkı ile doğrudan ilintilidir. Ancak ne yazıktır ki mahalleli bu konuda bir bilinmezlik içinde bırakılmakta, aşamalarla ilgili talep etmelerine rağmen bilgilendirilmemektedir. Halkın yanında yer alan bir kamu kuruluşu olarak bilgilerin paylaşımından yanayız. Düzenleyeceğimiz mahalle forumu ile değerlendirmeleri daha geniş bir kesime yayacağız. 



Adana Medya



Geri Dön