Mehmet Şencan: Zorunlu Deprem Sigortası ihmal edilmemeli!
Koronavirüs salgını sürecinde Marmara depremi geri planda kaldı. Salgınla depremin unutulmaması gerektiğini belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, deprem sigortasının ihmal edilmemesine dikkat çekti...
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu yaşanan depremlerle tekrar tekrar görülüyor. Fakat son aylarda yaşanan koronavirüs salgınının etkisiyle bu gerçek her ne kadar göz ardı edilse de gerekli önlemler alınıp depremle yaşamaya alışmak gerekiyor.
Kovid-19 salgını sürecinde iş dünyası ve sosyal hayatta değişen önceliklerin ve yaşanan dönüşümün altını çizen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan da koronavirüs salgını gölgesinde, beklenen Marmara depremi gerçeğinin unutulmaması konusunda uyarılarda bulundu. Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; etkisi süren koronavirüs salgını ile birlikte tüm iş dünyası ve sosyal hayattaki dönüşüme, değişen öncelikleri vurgulayan Şencan, pandemi sebebiyle beklenen Marmara depremi gerçeğinin ikinci plana atılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Şencan, şunları söyledi:
“Depremin etkilemesi beklenen bölgede ulusal sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 50’si gerçekleştiriliyor. 1999 depreminden kaynaklanan fiziksel hasarın GSMH’nın yaklaşık yüzde 10’u civarında olduğuna ilişkin bir tahmin var; bugün aynı oranda bir zarar 80-90 milyar dolar gibi rakamlara denk gelir. Türkiye’de halen ekonominin en önemli unsurları olan KOBİ’in yarısının sigorta teminatı olmadığına dair ciddi tahminler söz konusu. Öte yandan deprem gibi katastrofik hasarlarda sadece fiziksel hasar değil, üretim kesintisi ve iş durması nedeniyle pazar kaybı, kar kaybı, işsizlik gibi çok daha büyük ekonomik maliyetler söz konusu olabiliyor.”
KOBİ’lerin yarısının sigorta teminatı yok
“Türkiye’de halen ekonominin en önemli unsurları olan KOBİ’in yarısının sigorta teminatı olmadığına dair ciddi tahminler söz konusu” diyen Şencan, deprem gibi katastrofik hasarlarda sadece fiziksel hasarların değil, üretim kesintisi ve iş durması sebebiyle pazar kaybı, kar kaybı, işsizlik gibi çok daha büyük ekonomik maliyetler söz konusu olabileceğini ifade etti.
Sigorta ihmal edilmemeli
Depreme bireysel hazırlık sürecinde Zorunlu Deprem Sigortası’na vurgu yapan Mehmet Şencan, “Zorunlu Deprem Sigortası mesken güvencesi sunarken, Türkiye için de bir teminat havuzu niteliğinde. Özellikle deprem sonrasında büyüklüğü önem kazanan bu finansal havuz, gerçekleşen depremlerdeki ihtiyaç sahiplerinin garantisi olma niteliği taşıyor” diye konuştu.
Daha kapsamlı teminat isteyenler için ise Anadolu Konut Paket Sigortası alternatifini anımsatan Şencan, şunları kaydetti:
“Anadolu Konut Paket Sigortası konutun değerinin, Zorunlu Deprem Sigortası limitini aşan kısmı ile ev içindeki eşya için deprem teminatı altına alıyor. Öte yandan bu ürünler ile birçok asistans hizmete de tek poliçe içerisinde sahip olmak mümkün. Üstelik ev ve içindeki eşyanın yanı sıra, evin içinde yaşayanlar ile sorumluluklar da teminat altına alınabiliyor.”
Levent Tokses: Deprem gerçeği sürekli gündemde tutulmalı!
DASK başvuruları nereye yapılır 2020?