23 / 12 / 2024

Mehmet Şimşek: Enflasyonu yüzde 5'in altına çekmemiz lazım!

Mehmet Şimşek: Enflasyonu yüzde 5'in altına çekmemiz lazım!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım . Enflasyonu çok hızlı bir şekilde yüzde 5-7 aralığına, uzun vadede de yüzde 5'in altına çekmemiz gerekiyor" dedi.




Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım . Enflasyonu çok hızlı bir şekilde yüzde 5-7 aralığına, uzun vadede de yüzde 5'in altına çekmemiz gerekiyor" dedi.


Bakan Şimşek, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Bu yılın zor olacağını belirten Şimşek, jeopolitik gerginliklerin en üst düzeyde olduğunu, bütün bunların Türkiye'ye yansımaları olduğunu söyledi. Geçen yıl Orta Vadeli Program yapılırken AB ile ilgili beklentilerin çok yükseldiğini ancak AB'nin performansının olumsuz seyretmeye devam ettiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'de yaşanan iki seçim öncesi ortaya çıkan siyasi belirsizliğin de olumsuz etkiler oluşturduğunu kaydetti.


Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye'nin yılın ilk yarısında yüzde 3,3'lük büyüme yakaladığını ifade eden Şimşek, "İkinci çeyrekte büyümede bir miktar yavaşlama olsa da büyümeye ilişkin  en sihirli sözcük; daha dengeli büyüme. Büyüme ılımlı, mütevazi ama daha dengeli, daha sürdürülebilir bir büyüme. Bu çok önemli. Net ihracat kanalıyla bir büyüme söz konusu, bu olumlu" diye konuştu. 


Bakan Şimşek, bu yıl için yüzde 4'lük bir büyüme öngördüklerini ancak son rakamlar ışığında büyümenin yüzde 3 ile 4 arasında gerçekleşmesi ihtimalinin arttığını vurguladı. Jeopolitik riskler, AB'deki gelişmeler, yılın başında zorunlu yapılan parasal sıkılaştırma gibi olumsuz etkiler göz önünde bulundurulduğunda, yılın ilk yarısındaki yüzde 3,3'lük büyümenin, yılın tamamında da yüzde 3-4 arasındaki bir büyümenin önemli olduğunu söyledi. 


- "Enflasyon ciddi bir sorun"


Enflasyonun ciddi bir sorun olarak karşılarına çıktığını dile getiren Şimşek, Türkiye'nin  ciddi bir enflasyon geçmişi bulunduğunu hatırlattı. Geçmişte en 3 haneli rakamlara kadar çıktığına işaret eden Bakan Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde enflasyonu tek haneli rakamlara indirdiklerini belirtti. Şimşek, "Düşük tek haneye indirmek hedefimiz, o hedeften uzağız" dedi.


Son dönemde özelikle gıda fiyatları ve kur etkisiyle enflasyonda ciddi bir çıkış yaşandığını ve yüzde 9'ları aştığını anımsatan Şimşek, şunları kaydetti.


"Biz bunu çok önemsiyoruz. Enflasyonun kontrol altına alınması noktasında ne gerekiyorsa  yapılmasında en ufak bir tereddüt yok. Son alınan  tedbirler özellikle çekirdek enflasyonun kontrol altına alınmasında yardımcı oldu. Beklentilerin bozulmaması çok önemli. Son yılların en kurak yılını yaşıyoruz, bunun etkisi var. Irak'taki gelişmeler, Rusya ile batı arasındaki gerginlik bizdeki gıda fiyatlarını etkiliyor. Çünkü gıda talebini artırıyor, bu da fiyatları artırıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında  gıda fiyatları ve kur kaynaklı bir enflasyon artışı söz konusu. Burada bahane üretemeyiz. Bizim enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım . Enflasyonu çok hızlı bir şekilde yüzde 5-7 aralığına, uzun vadede de yüzde 57'nin altına çekmemiz lazım.


Sadece parasal sıkılaştırmayla bu sonucu elde etmek mümkün değil. Parasal sıkılaştırma tabii ki önemli Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı, ciddi bir parasal sıkılaştırmaya gitti. Bunun sonucunda Türkiye'deki enflasyon tekrar kontrol altına alınacak ve aşağı yönlü bir trende girecek. Ama şunu da görmemiz lazım gıda fiyatlarına ilişkin son 10 yıllık deneyime bakıldığında Türkiye'deki gıda fiyatlarının çok daha oynak olduğunu, çok daha yüksek seyrettiğini göreceksiniz. Burada mikro reformların yapılması lazım. O nedenle yakında özellikle bu hususu yakından takip edecek bir komitenin kurulacağını ve buna yönelik tedbirlerin, adımların, reformların yapılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını söyleyebilirim."


- "Dengelenme süreci tesadüfen ortaya çıkmadı"


Bakan Şimşek, ekonomiye ilişkin, 2011 sonrasında çok ciddi tedbirler aldıklarını belirterek, yeniden dengelenme sürecinin tesadüfen ortaya çıkmadığını söyledi. Türkiye'nin büyümesi için yatırıma, yüksek iç tasarruf oranına ihtiyacı olduğunun altını çizen Şimşek, iş ortamını iyileştirmek için ilave adımlar gerektiğini kaydetti.


Bakan Şimşek, kurumların kalitesinin de  çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda son yıllarda bazı soru işaretleri oluştu  bunları gidermemiz lazım" dedi.


AA


Geri Dön