Genel

Mehmet Şimşek: Kentsel altyapıya 1 milyar 307 milyon dolar harcandı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapım aşamasındaki 23 projenin toplam tutarının 53,5 milyar dolar olduğunu söyleyerek sadece iki kentsel altyapı projesinin 1 milyar 307 milyon dolara mal olduğunu belirtti...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın ekim ayı itibarıyla kamu-özel sektör işbirliğiyle 173 projenin yürütüldüğünü belirterek, projelerin toplam değerinin 88,9 milyar dolar olduğunu söyledi. 


Şimşek, Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi ve Özelleştirme İdaresi başkanlıklarının 2014 yılı bütçelerinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı'ndaki sunumunun ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi. 


Kamu-özel sektör işbirliği ile yapılan projelerin büyüklüğüne ilişkin bir soru üzerine Şimşek, bu yılın ekim ayı itibarıyla 173 projenin yürütüldüğünü projelerin toplam değerinin 88,9 milyar dolar olduğunu bildirdi. 


Bu projelerin 150'sinin işletmeye alındığını ve bunların toplam tutarının 33,6 milyar dolar seviyelerinde bulunduğunu dile getiren Şimşek, yapım aşamasındaki 23 projenin toplam proje tutarının 53,5 milyar dolar olduğunu ifade etti. 


Projelerin sektör ve tutar bazında dağılımı hakkında da bilgi veren Şimşek, 29 karayolu projesinin proje tutarının yaklaşık 10 milyar 647 milyon dolar, 17 havaalanı projesinin proje değerinin 51 milyar 681 milyon dolar, 21 liman projesinin proje tutarının 1 milyar 977 milyon dolar, yat limanı ve turizm projelerinin tutarının 271 milyon dolar, 13 gümrük tesisi projesinin tutarının 360 milyon dolar, 2 kentsel altyapı projesinin 1 milyar 307 milyon dolar, 3 sağlık tesisinin proje tutarının 3 milyar 816 milyon dolar, 73 enerji tesisi projesinin proje tutarının 19 milyar 767 milyon dolar olduğunu bildirdi. 


- "Kamunun hantal olması uzun vadeli gelecek açısından olumsuz"


Hizmet binası kiralanmasına ilişkin harcamalarla ilgili bir soru üzerine Şimşek, geçen yıl bunun için 232 milyon lira harcandığını, bu yıl için 276 milyon lira ödenek ayrıldığını, 2014 yılı için ise ayrılan ödeneğin 330 milyon lira olarak belirlendiğini kaydetti. 


Yıllar içinde ayrılan ödeneğin neden arttığını da anlatan Şimşek, "2011 yılında birçok yeni idare ve bakanlık kuruldu. 2014 yılında genel anlamda ne yaptık? 'Mal-hizmet alım giderlerini reel olarak yüzde 4 düşürelim' dedik. Niye bunu yaptık? Sırf bir denetim getirebilmek için. 'Yani artık nasılsa bütçemde var ben harcarım' yaklaşımı değil... Eğer bütçe içerisine sığmıyorsa bize gelecek ve biz ince eleyip sık dokuyacağız" diye konuştu. 


Maliye Bakanı olarak kamunun küçülmesinden yana olduğunu belirten Şimşek, "O zaman vatandaşa daha büyük bir alan bırakıyorsunuz. Hatta özel sektörün rekabet gücünü artırıyorsunuz. Kamu ne kadar hantal olursa uzun vadeli gelecek açısından olumsuzdur" değerlendirmesinde bulundu. 


-CHP Milletvekili Ayaydın'ın maaşına e-haciz gelmesi


CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın 1999 yılında sattığı bir evden 6 lira verginin az tahsil edilmesi nedeniyle vergi dairesinin e-hacizle bütün maaşını dondurduğunu ve zaman aşımına konu olmuş bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirtmesi üzerine Şimşek, şöyle devam etti:


"Maliye ile ilgili böyle bir algı bile vahim bireydir. Yıllar sonra çıkacaksınız kendi eksikliğinin faturasını vatandaşa... Fakat araştırdık, 1999 yılında tapuda yapılan işlem 'Ağan Ayaydın' olarak Yeditepe Vergi Dairesi'ne bildirilmiştir. 2004 yılında, zaman aşımına uğramadan, tapu harcı tarhiyatı yapılmış."  


Bildirimlerde ismin "Ağan Ayaydın" olmasından ve belirtilen adreste bulunamadığından ilgiliye ulaşılamadığını dile getiren Şimşek, zaman zaman İstanbul'un bazı yerlerinde bu tip problemlerin sık sık yaşandığını ifade etti. Şimşek, "İnşallah bundan sonra bu hatalar olmaz" dedi. 


- "Vergiden kaçmak için çalışanlar asgari ücretli gösteriyor"


İş alemine tanınan vergi istisnalarına ilişkin de konuşan Şimşek, bu kapsamda 2014 yılında alınmasından vazgeçilmesi öngörülen vergi tutarının 4,3 milyar lira olarak belirlendiğini bildirdi. 


İş alemi ile çalışanlara farklı bakılmaması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, geçen yıl asgari geçim indirimi için alınmasından vazgeçilen vergi tutarının 10,9 milyar lira, asgari ücretliden alınan vergi tutarının ise 2,4 milyar lira olduğunu belirtti. Şimşek, özel sektör vergiden kaçmak için çalışanların yüzde 47'sini asgari ücretli gösterdiğini dile getirdi.


Kamu kurumlarındaki kimi personelin görevde "haksız" yükseldiklerine ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nu kurarak ilk defa bir kamu kuruluşunda performans sistemi getirdiklerini ve yükselmeleri kişinin yaptığı işle ilişkilendirdiklerini söyledi. 


Mükellefin haklarını korumak adına önemli düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Şimşek, Maliye'nin siyasi yaklaşımlarla denetim yaptığı algısının ülkenin faydasına olmadığını kaydetti. Şimşek, söz konusu algının oluşmasına neden olan yaklaşımları doğru bulmadığını altını çizdi. 


- Dolaylı vergilerin oranı


Dolaylı vergilerin payı ile ilgili eleştiriler üzerine Şimşek, 2002 yılında sosyal güvenlik primleri ve mahalli idare vergi gelirleri dahil bütün vergiler içinde dolaysız vergilerin payının yüzde 52,7, dolaylı vergilerin payının da yüzde 47,3 olduğunu hatırlattı. 2013 tahmininin dolaysız vergilerin payı için yüzde 53,9, dolaylı vergi için 46,1 olduğunu anlatan Şimşek, "Bütün dolaylı vergilerden elde ettiğimiz gelirin milli gelire oranı yüzde 12,1 civarında. OECD ortalamasının yaklaşık 1 puan üzerinde ama AB ortalamasının altında" değerlendirmesinde bulundu. 


Anglosakson ülkelerinde vergiyi kaçırmamanın ispat yükümlülüğünün idarede değil, mükellefte olduğunu dile getiren Şimşek, idarenin her türlü çapraz denetimi yapabileceğini, çağrılan mükellefin ise mükellef vergi kaçırmadığını kanıtlamakla yükümlü olduğunu ifade etti. Şimşek, Türkiye'de ise Maliye Bakanlığı'nın, mükellefin vergi kaçırdığını ispatlamakla yükümlü olduğunu belirtti. 


- Kayıt dışılıkla mücadele


Kayıt dışılıkla mücadele konusunda da konuşan Şimşek, Dünya Bankası desteği ile 38 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, 2003 yılında toplam kayıt dışılığın milli gelire oranın yüzde 32,2 iken, bu oranın, 2013 yılında yüzde 26,5'e indiğini söyledi. Söz konusu oranın benzer dönemlerde gelişmekte olan ülkelerin büyük bir kısmında ya paralel seyrettiğini ya da yükseldiğini dile getiren Şimşek, "Genelde AB ülkeleri olmak üzere oranı azaltanlar var. Biz, AB ülkeleri arasında kayıt dışılığın milli gelire oranını en hızlı azaltan ülkeyiz" dedi. 


- "Daha çok mükellef denetleniyor"


İncelenen mükellef sayısına ilişkin de bilgi veren Şimşek, 2011 yılında söz konusu sayının 16 bin 267, tarhı öngörülen vergi miktarının 3,9 milyar lira, kesilmesi öngörülen cezanın 6,5 milyar lira olduğunu kaydetti. 


Bu yılın kasım başı itibarıyla incelenen mükellef sayısının 52 bin 403'e çıktığını belirten Şimşek, tarhı öngörülen vergi miktarının 6,4 milyar lira, kesilmesi öngörülen ceza tutarının 13,7 milyar lira olduğunu söyledi. Şimşek, "Yani burada bir zulüm falan yok. Denetim artmış, daha çok mükellef denetlenmiş, daha çok tarhiyat yapılmış" diye konuştu. 


Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nın gezi olayları nedeniyle denetim yaptığına ilişkin haberlere de değinen Şimşek, böyle bir raporun hazırlanmadığını vurguladı. 


Yedek ödeneklerle ilgili eleştirilere de yanıt veren Şimşek, "2012 yılında  yatırımlar için 8 milyar liranın üzerinde para verdik. Sonuçta bir yaklaşım var. Bütçe gelirleri öngördüğümüzden daha iyi gelişirse biz bunları, bu çerçevede değerlendirelim. Bu, Bütçe Kanunu'nun bana verdiği yetkiler çerçevesinde yapılıyor" dedi. 


Bakan Şimşek'in soruları yanıtlamasının ardından Komisyonda, Maliye Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların 2014 yılı bütçeleri kabul edildi. 


Bu arada, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde altyapı projelerinin desteklenmesi için yatırımları hızlandırma ödeneği ile yedek ödenek olarak, Bakanlığın bütçesine 50'şer milyon lira eklendi. 


Şimşek, bütçenin kabul edilmesinin ardından, "Bütçeye son şeklini vermiş bulunuyoruz. Çok teşekkür ediyorum. Çok seviyeli, yapıcı yorum, değerlendirme, eleştiriyi gördüm ve bu samimiyeti hissettik. Biz de samimi bir şekilde sorularınıza cevap verdik. Bütün bu emekler, çabalar için herkese tekrar teşekkür ediyorum. Bu bütçeyle ülkenin dört bir tarafına hizmet gidecek , yatırımlar yapılacak" diye konuştu.


AA