02 / 05 / 2024

Mehmet Şimşek: Kurumlar bağımsız, büyüme en az yüzde 5 olmalı!

Mehmet Şimşek: Kurumlar bağımsız, büyüme en az yüzde 5 olmalı!

Merkez Bankası'nın bağımsız olması gerektiğini yineleyen Şimşek, yüzde 3 ile orta gelir tuzağından kurtulmanın mümkün olmadığını vurguladı.



Dolar kurunun sekiz ayda yüzde 17 yükseldiğine işaret eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolardaki artışın o kadar da kötü olmadığını söyledi. Kurumların bağımsızlığını ve kalitesinin yükseltilmesiyle ülkenin lig atlayacağını savunan Şimşek, kalitenin de Avrupa Birliği normlarına yaklaşarak yakalanabileceğini söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Şimşek'in dikkat çektiği noktalar özetle şöyle;


• Dolardaki artışta ABD ekonomisinde olumlu gelişmelerin yanısıra Avrupa ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin de etkisi var. Bu o kadar da kötü değil. Bu türden hareketler küresel büyümenin dengelenmesine yardımcı olabilir. 

• Kur hareketini önemsiyoruz, hassasiyetimiz var. Ama makro temeller sağlamsa sorun olmaz. 

• Yüzde 3 ile orta gelir tuzağından kurtulamayız. Yüzde 5'in üstüne çıkmamız lazım. 

Dolayısıyla yapısal reformlarla büyümeyi sağlamamız lazım. 

• MB'lerinin bağımsızlığı önemli. Bağımsız olmazsa para basarlar. 

• Yüzde 7-8 enflasyon iyi değil. Yüzde 5'in altına indirmemiz lazım. 

• Liradaki değer kaybı bizim için risk. Ama aşağı yönlü faktörler de var. Bankaların ciddi açık pozisyonu yok. Şirketlerin açığı var ama yüzde 63'ünün. Bunların da yüzde 80'inin döviz geliri var. Her ne kadar yönetilebilir ise de özel sektörün gelecekte açık vermesini istemiyoruz. Dolayısıyla sermayeyi teşvik edeceğiz. 


Kadın dostu şirketler ödülünü Koç Holding, İş Bankası, İpekyol, Polimeks İnşaat, Makromarket, Turkcell Grup, Boyner Grup, Anadolu Grubu, Doğan TV Şirketleri aldı. 


Torunlar şikâyetçi 


Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, AVM'leriıı kapanması için uğraşan bir grup olduğunu belirterek "Ankara'da masa başında ahkam keserek, AVM'leri düzenlemeye çalışıyorlar" dedi. 

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 'Perakendede Değişim Zamanı' isimli oturumda konuşan Torun, bu alanlarda kendilerinden başka ahkam kesenlerin yatırımcıyı ve girişimciyi anlamadığını ifade etti. Torun, AVM'deki mağazaların yüzde 70'inin seri sonu ürünler satması gerekiyor. O zaman biz Outlet konseptli AVM'lere hipermarket açamayacağız. Sonuç olarak defolu süt satamayacaklar" dedi. 


Kadınlar alışverişte Kiğılı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı 20 yıl evvel hazır giyimcilerin sesinin çıkmadığını ancak şimdi kükremeye başladığını söyledi. Kiğılı, "Avrupa'da bir kumaş fuarına gittiğimizde Türk olduğumuz için yer vermezlerdi. Şimdi ise bana randevu vermeyenlere istediğim saatte istediğim yerde randevu veriyorum. Bu duruma geldik" dedi. Kiğılı, "Kadınlar sabah mağazaya gelip yeni bir şey var mı diye soruyor. Daha sonra akşamüstü 4.30'da bir daha gelip bir şey var mı diye soruyor" dedi. 


Satın alma sinyali LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük yeni satın almanın sinyalini verdi. 23 ülkede 507 mağaza ile hizmet verdiklerini ifade eden Küçük, "Orta vadede herhangi bir evlilik düşünmüyoruz ama kısa vadede satın alma yapabiliriz" dedi. 


Eskiden bir yaz bir de kış sezonu olduğuna değinen Küçük, "Şimdi ise neredeyse her gün yeni bir ürün mağazalarımıza gönderiyoruz" dedi. 

Avro rüştünü ispat etti Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Trichet, Avro'nun ortadan kalkmadığını ve bunu yapmakla kalmadığı gibi bu kadar kötü bir krizden dayanıklılığını kanıtlayarak çıktığını dile getirdi. Yapılan Avro üzerindeki tüm eleştirilere rağmen son derece kuvvetli bir para olduğunu kanıtladığını söylen, Trichet "Avro bölgesinin direncinin son derece yüksek olduğunu anlayabilirsiniz. 

Bu direncin altında 2'nci Dünya Savaşı'ndan beri süren çabaları göreceksiniz" şeklinde konuştu. 


Cumhuriyet


Geri Dön