Vergi

Mehmet Şimşek: Lüksü vergilendirme çalışmamız olacak!

Maliye Bakanı Şimşek, lüks tüketimi vergilendirme çalışması olacağını belirterek, “Henüz yok ama orta, uzun vadede vatandaş lüks malları tüketecekse daha fazla vergi vermesi normal” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orta ve uzun vadede lüks malların tüketiminden daha fazla vergi alınacağını sinyali verdi. Şimşek, 2015 yılı bütçe yasa tasarısını Meclis’e göndermeden önce basın toplantısı düzenledi. Şimşek, “2015 bütçesi bir seçim bütçesi değildir, olmayacaktır” dedi. 

 

  Gelecek yıl, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğünü 1 trilyon  945 milyar lira olarak tahmin ettiklerini bildiren Şimşek, reel GSYH büyüme oranını yüzde 4, deflatörü yüzde 6, yıl sonu TÜFE’yi yüzde 6.3, ihracatı 173 milyar dolar, ithalatı 258 milyar dolar olarak öngördüklerini ifade etti. Şimşek, bütçe giderlerini 472.9 milyar lira, faiz hariç giderleri 418.9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 452 milyar lira, vergi gelirleri 389.5 milyar lira, bütçe açığını da 21 milyar lira olarak belirlediklerini kaydetti. 

 

Geçmişte otoda yapıldı

 

Lüks tüketim vergileri ile ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan, “Tabii ki çalışmalar olacak, ama bugünkü bazı gazetelerde olduğu gibi şu ürüne bu kadar, bu ürüne bu kadar değil. Onun için henüz çok erken. O yönde henüz somutlaşmış bir çalışma söz konusu değil. Ama orta, uzun vadede vatandaşlarımızın lüks malları tüketecekse daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz. Otomotivde geçmişte benzeri şeyler yapıldı” dedi.

 

Vergi artışı yok

 

Bir soru üzerine OVP’de gayrimenkul rantlarını vergilendirdiklerini ifade eden Şimşek, “Bu yönde bir adım attık. Ama buna ilaveten de bir çalışma var” dedi. Şimşek, vergi oranlarında herhangi bir artış öngörmediklerini söyleyerek, maktu vergileri de enflasyon oranında artırmanın doğal olduğunu vurguladı .

 

Kamu kampüsleri konusunda yeni bir çalışma yapacaklarının altını çizen Şimşek, “Artık lüks yerlerden çekilmemiz lazım. Bu kampüsleri lüks yerlere yapmayacağız. Kampüsleri biz daha mütevazı, şehirlerin gelişmesini sağlayacak alanlara doğru yapacağız” dedi. Bütçeyi hazırlarken yeniden yapılandırmadan hiçbir şey gelmeyeceğini varsaydıklarını ifade eden Şimşek, bunun bir af olmadığını vurgulayarak, “Temelde bu bir af olmadığı için muhtemelen buraya ilgi az olur” ifadesini kullandı.

 

Şimşek 2015 yılında enflasyonla mücadeleye ve cari açığı düşürmeye devam edeceklerini, böylece Türkiye’yi daha yüksek büyüme patikasına sokacaklarını ifade etti. 

 

Seçim bütçesi değil

 

Şimşek, şöyle devam etti:  “2015 bütçesi, bir seçim bütçesi değildir, olmayacaktır. AK Parti hükümetleri olarak mali disiplini koruyarak, hem toplum için hem ülke için çok önemli kazanımlar elde ettik, bu kazanımları riske atmayacağız. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankasına yardımcı olmamız lazım. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali alana ihtiyacımız var. Allah korusun, yarın bir gün bu ülke bir dış şokla karşı karşıya kalırsa, o zaman elimizde imkan var, yani politikada manevra alanımız var. Dolayısıyla tepki verebileceğiz. Bugün bütçeyi sıkı tutarsak, yarın bu şoklara karşı alanımız olacak.”

 

Yüzde 3-4 büyümeye razı olamayız

 

Türkiye ekonomisi için öngördükleri yüzde 3.3’lük büyümenin düşük olduğu yönündeki eleştirileri de değerlendiren Şimşek, “Bölgemizde özellikle Irak’ta IŞİD faktörünü öngörmek imkansızdı. Kimsenin önünde kristal bir küre yoktu. Irak yılda 12 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke. Buradaki kargaşa Türkiye’nin büyümesini olumsuz yönde etkilemiştir” diye konuştu. Türkiye’nin yüzde 3-4 arasında büyüme aralığına razı olamayacağını ifade eden Şimşek, “ Bununla yaratabileceğimiz istihdam sınırlı. Tekrar yüksek büyüme patikasına girmemiz lazım. Bunu başarmanın tek yolu çok kapsamlı mikro düzeyde reform. O nedenle uzun süredir reform programı üzerine çalışıyoruz. Bu reform programı neredeyse tamam, uygulamaya yakında başlayacağız” dedi.

 

Enflasyon farkını maaşta 2015 yılı için telafi ederiz

 

ŞİMŞEK, 2014 yılı için memura ve emekliye verilen artışların toplu sözleşme çerçevesiyle belirlendiğini, geriye giderek onun çerçevesini değiştirme imkanlarının olmadığını da bildirdi. Şimşek, “Memur ve emekli maaşlarında 2015 yılında oransal bir artış söz konusu ama bu oranların üzerinde bir enflasyon olursa 2015 yılı için telafi ederiz” dedi. Hakim, savcı ve akademisyenlerin maaşları için de Şimşek, “Akademisyenlere yaklaşık olarak 726 lira ile 835 lira arasında zam yapılacak. Bunun maliyeti 1.1 milyar lira. Hakim ve savcıların mali haklarının net seyyanen bin 146 lira olarak artırılması öngörülüyor. Bunun da maliyeti 220 milyon lira olacak”dedi.


Vatan