30 / 04 / 2024

Mehmet Şimşek: Türkiye adalet sarayları ile donatıldı!

Mehmet Şimşek: Türkiye adalet sarayları ile donatıldı!

Mehmet Şimşek, "Çalışma ortamını iyileştirdik. Yargıda çalışan vatandaşlarımızın ücretlerini, imkanlarını ciddi şekilde artırdık. Bilgisayarla bu adliye saraylarını donattık, artık performans bekliyoruz" dedi



 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümeti döneminde Türkiye’nin adalet sarayları ile donatıldığını vurgulayarak, "Çalışma ortamını iyileştirdik. Yargıda çalışan vatandaşlarımızın ücretlerini, imkanlarını ciddi şekilde artırdık. Bilgisayarla bu adliye saraylarını donattık, artık performans bekliyoruz" dedi.

Şehitkamil Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu temel atma törenine katılan Bakan Şimşek, daha sonra 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde Kaplan Kardeşler Halı Fabrikası’nda işçilerle öğle yemeği yedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, "Yargıtay ile ilgili bir sürü dava dosyaları var diyorlar, bununla ilgili çalışma yapılacak mı Çünkü birçok dava süreden düşüyor" yönündeki soruya karşılık, şunları söyledi: "Biz geldiğimiz günden beri ülkemizi adliye sarayları ile donattık.

Bakın Gaziantep’te hakikaten Gaziantep’e yakışır muazzam bir adliye sarayı var. Şimdi biz Adalet Bakanlığımızın çalışanlarının maaşlarını kat kat artırdık.

Bilgisayar ağları ile bu adliye saraylarını donattık. Eleman konusunda gelen talepleri hep olumlu karşıladık. Dolayısıyla, adaletin daha hızlı bir şekilde sunulması çok önemli. Aslında kalkınmak için de çok önemli." "Adalet mülkün temelidir" sözlerini hatırlatan Bakan Şimşek, şöyle devam etti: "Bu gelişmeler hakikaten üzücü. Çünkü, bir davanın ortalama bazen 3-4 yıl sürmesi Türkiye’ye yakışan bir şey değil. Sistemin daha iyi çalışması lazım.

Performansa dayalı bir kültürün, adalet camiasında oturması lazım. Yani atamalar liyakatla olacak, performansa dayalı bir kültür, sistem oluşturulacak. Bunlar çok önemli konular. Ben bunu Maliye Bakanı olarak, ülkenin kalkınması perspektifi ile söylüyorum. Şu veya bu şekilde yanlış değerlendirmeleri ben doğru bulmuyorum. Ama AK Parti hükümeti olarak, sadece İstanbul’da yaptığımız, şu anda tamamlanmak üzere olan Çağlayan ve Kartal adliye saraylarının büyüklüğü bizden önce 79 yılda yapılan bütün adliye saraylarının büyüklüğünden daha fazla. Biz bu ülkeyi, adalet sarayları ile donattık."

-"PERFORMANS YETERLİ OLMADIĞI İÇİN..."-

Maliye Bakanı Şimşek, çalışma ortamını iyileştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Yargıda çalışan vatandaşlarımızın ücretlerini, imkanlarını ciddi şekilde artırdık. Bilgisayarla bu adliye saraylarını donattık, artık performans bekliyoruz. Bu türden gecikmeleri biz doğru bulmuyoruz. Bu gecikmeleri vatandaşımız da doğru bulmuyor, ama bu gecikmelerin adresi hükümet değildir. Bu gecikmelerin adresi bellidir. Hiçbir ülkede bir kişinin çok uzun bir süre tutuklu tutulmaması lazım. Bir şekilde o davaların sonuçlanması lazım. Yapılan kanuni düzenleme doğru, uluslararası normlara uygun, insan haklarına daha uygun. Ama performans yeterli olmadığı için şu son günlerde yaşanan olayları hep beraber tabi ki ibretle izliyoruz. Ümit ediyorum ki, önümüzdeki dönemde bütün eksiklikler giderilir, bir daha Türkiye bu türden sıkıntılarla karşı karşıya kalmaz. Ama biz Maliye Bakanlığı olarak, hükümet olarak Yargımızın bütün ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırız. O konuda bir sıkıntı yok. Zaten görüyorsunuz, eserler ortada. Ümit ediyorum ki, bundan sonra da performanslar buna yakışır şekilde ortaya konulur ve bir daha böyle sıkıntılarla karşı karşıya kalmayız."

Şimşek ayrıca Sözleşmeli Askerlik Tasarısına ilişkin olarak, "Maliye Bakanlığı olarak biz bunu doğru bir çözüm olarak görüyoruz, destekliyoruz. Maliye Bakanlığı ayağında bir sıkıntı olmayacak" dedi.

Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde Kaplan Kardeşler Halı Fabrikasında işçilerle yemek yiyen Bakan Şimşek, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Asgari geçim indirimi yoluyla asgari ücreti tamamen vergi dışına çıkardıklarını vurgulayan Şimşek, şunları söyledi: "Mesela, evli olup da eşi çalışmayan 4 çocuğu olan asgari ücretliden biz hiç vergi almıyoruz. Eskiden 2002’ye kadar asgari geçim indirimi yoktu, yanlış hatırlamıyorsam yüzde 11-12 civarında vergi alınıyordu. Şimdi bekar olandan dahi alınan vergi maksimum yüzde 5 civarında. Biz asgari geçim indirimi sistemi ile askeri ücret üzerindeki vergileri epey aşağı çektik. Asgari ücreti de bu dönemde sürekli enflasyonun üzerinde artırdık. 2010 yılında enflasyon yüzde 6,4’tü, biz asgari ücreti yüzde 10 artırdık. Bu sene bizim enflasyon hedefimiz yüzde 5,3, neredeyse enflasyonun iki katı kadar asgari ücrette artış sağladık." Bir yandan girişimcilerin rekabet gücünü diğer yandan vatandaşların hayat standardını yükseltmeyi dikkate aldıklarını vurgulayan Şimşek, "İnşallah katma değeri yüksek ürünlere doğru geçiş hızlanır, böylece bu sektörde çalışan vatandaşlarımızın da asgari ücreti sürekli şekilde buna paralel olarak artar. Hem girişimcilerimiz dünya ile rekabet ederler hem vatandaşımızın hayat standardı yükselir. Bu dengeyi iyi kurmak lazım" dedi.

-SÖZLEŞMELİ ASKERLİK-

Bir gazetecinin "Sözleşmeli askerlik tasarısı Maliye Bakanlığına gönderildi. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz" sorusu üzerine üzerine Şimşek, prensip olarak yeni kurulan sistemi doğru bulduklarını, desteklediklerini ifade etti.

Şimşek, "Birkaç husus vardı, o hususlarda da anladığım kadarıyla bir ilerleme var. Maliye Bakanlığı olarak biz, bunu doğru bir çözüm olarak görüyoruz, destekliyoruz. Maliye Bakanlığı ayağında bir sıkıntı olmayacak" diye konuştu.

Tasarının tarihinin sorulması üzerine Şimşek, şunları kaydetti: "Bakanlar Kurulu’na bir tasarı sunuldu. Tartışıldı, tekrar birkaç husus gözden geçirilecek. Muhtemelen bir şekilde Bakanlar Kurulu kanalıyla bu Meclis’e sevk edilecek bir noktada. Herhalde çok uzun sürmez. Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde... Tasarının esas sahibi Milli Savunma Bakanımız. Ama Maliye Bakanlığı ayağıyla yani bizim çözülemeyecek bir sıkıntımız yok. Biz olumlu yaklaşıyoruz." Esnaf Değişim Vizyon Projesi hakkında bir soruya karşılık da Bakan Şimşek, Gaziantep’teki dinamizmi ve pozitif enerjiyi her seviyede gördüklerini, Gaziantep’in küresel kriz döneminde sadece Türkiye’de değil, dünyada yıldızlaşan nadir şehirlerden birisi olduğunu vurguladı. Şimşek, "Türkiye dünyadan daha hızlı gelişiyor ama Gaziantep Türkiye ortalamasından 2-3 misli her alanda büyüyor. Bununla gurur duyuyoruz" diye konuştu.

"Biz iş aş üretenlerin hizmetindeyiz, vatandaşımızın hizmetindeyiz" diyen Bakan Şimşek, esnafın artık finansman kaynaklarına çok daha ucuz ve daha iyi koşullarda erişebildiğini sözlerine ekledi.

Milliyet


Geri Dön