Mehmet Şimşek’ten ‘hatalı KDV’ açıklaması! 87 milyon lira ceza çıktı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV oranlarını hatalı bir şekilde uygulayan mükellefler başta olmak üzere vergi kayıp ve kaçağını yakından izlediklerini aktardı. Bakan Şimşek, denetimleri ve kesilen cezaları da paylaştı.
Şimşek, vergi kayıp ve kaçağıyla mücadele çalışmaları kapsamında birtakım değerlendirmelerde bulundu.
6 Şubat’ta 11 kentte meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından hem depremin yaralarının sarılması gerek hem gören kentlerin tekrar imarı hem de artan finansman ihtiyacının sağlanması açısından ek gelirlere ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Bakan Şimşek, depremin neden olduğu tahribatın 104 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığını ifade etti.
Şimşek, bu büyüklükteki afetin ekonomik etkilerinin telafisi için bazı gelir tedbirleri alarak öncelikle ve ivedilikle ilave bütçeyi hazırlayıp TBMM’nin onayından geçirdiklerini belirtti.
dunya.com’un haberine göre, Şimşek, "Bütçe yapma ve aynı zamanda gelir tedbirleri almak yetmez. Bunun yanı sıra vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele son derece önemli. Kayıt dışı ekonomik aktivitelerdeki denetimlerimizi artırdık. Bunun yanı sıra, tahsilat çalışmalarımızı da hızlandırdık. Gelir İdaresi Başkanlığımız, mükelleflerin uyum maliyetlerini düşüren ve vergiye uyumu yükselten çalışmalarla bir yandan kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi bir yandan da haksız rekabetin engellenmesi amacıyla çok yoğun bir mesai içerisinde çalışıyor. Mükellef odaklılık felsefesiyle vergiye gönüllü uyumu yükseltmeye ilişkin çalışmalarına aralıksız sürüyor” ifadelerini kullandı.
'YAPAY ZEKÂYI KULLANIYORUZ'
Sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi için devamlı olarak elektronik hizmetlerin geliştirildiğini aktaran Bakan Şimşek, mükelleflere kaliteli hizmet sunumunun vergisel uyumu artırdığını ve bununla beraber kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin de bu uyumun artırılmasında son derece önemli rol oynadığını ifade etti.
Öte yandan, Bakan Şimşek, risk analiz ve denetim çalışmaları konusunda yapay zekâ uygulamalarını, yani gelişen tüm dijital teknolojileri kullandıklarını paylaşarak, "2023’te kiralık konutlar, eğlence yerleri ve restoranlarda fiili denetimler yapılıyor. Özellikle KDV oranlarını hatalı bir şekilde uygulayan mükellefleri yakından izleyerek gerekli denetimleri gerçekleştiriyoruz. Piyasada meydana gelen fiyat hareketlerini yakından izliyor ve birçok sektöre yönelik ayrıntılı analizler yapıyoruz. Türkiye çapında hazırlanan denetim planları ile sahada da denetimlerimize devam ediyoruz” dedi.
Milyonlarca emekliye son dakika ek zam müjdesi! Düşük maaş alan emekliler hemen baksın!