09 / 05 / 2024

Milyonlarca emekliye son dakika ek zam müjdesi! Düşük maaş alan emekliler hemen baksın!

Milyonlarca emekliye son dakika ek zam müjdesi! Düşük maaş alan emekliler hemen baksın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı düzenlemesi konusunda çalışmalar başladı. Bakanlıklar, Orta Vadeli Plan ve bütçe disiplini için harekete geçti. İşte detaylar...



Emekli ve memur aylıklarına ilişkin yıllık Ocak ve Temmuz artışları gerçekleşiyor. Memur zammı temmuz ayında yüzde 17,55 zam ve 8077 TL seyyanen zam şeklinde belirlendi. Emekli aylığı zammı yüzde 19,77'den refah payıyla beraber yüzde 25'e yükseldi. Şu an SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için yeni düzenlemeler de masada. Seyyanen zam da emekli aylığı düzenlemesi çerçevesinde değerlendiriliyor.

Emekliler ve memurlar her yıl iki defa maaş zammı alıyor. Ocak ve temmuz aylarında ortaya çıkan 6 aylık enflasyon bu zamlarda en önemli etken oluyor.

SSK ve Bağkur emeklileri için 6 aylık enflasyon kaç puan ise o kadar zam gerçekleşiyor. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmede belirlenen zam oranıyla beraber ortaya çıkan enflasyon farkını artış olarak aylıklarında görüyor.

Milyonlarca emekliye son dakika ek zam müjdesi! Düşük maaş alan emekliler hemen baksın!

REFAH PAYI UYGULAMASI

Bunun haricinde son zamanlarda hem emekliler hem de memurlar için refah payı uygulaması uygulamaya konuldu. Hükümet ortaya çıkan enflasyonun üzerinde zam oranı belirledi. Aynı zamanda, taban aylıklar uygulaması ile düşük maaşlar seyyanen ödemelerle belirlenen rakamlara tamamlandı.

Örneğin 2023 Ocak’ta zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 15,40 seviyesinde, memur emeklilerinde yüzde 16,48 seviyesinde çıkmış, ek iyileştirme ile beraber bu oran yüzde 30’u bulmuştu.

Bununla beraber, en düşük emekli maaşı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseltilmişti. Nisanda bir ara zam ile minimum emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmişti.

Bu sayede, minimum maaş alanlara 2 bin lira ek ödeme yapılmıştı. Taban maaşın altındaki tüm aylıklar 7 bin 500 TL'ye tamamlanıyor.

Temmuzda ise SSK ve Bağ-Kur’luların yüzde 19,77 seviyesinde, memur emeklilerinin yüzde 17,55 seviyesinde çıkan zam oranı ek iyileştirmeyle yüzde 25'e çıktı.

Fakat bu zam, özellikle 7 bin 500 TL'nin altında kök aylıklarda artışı taban aylığın üzerine çıkarmadığı için bir kısım emekli için ödemelerde bir değişiklik olmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli aylıkları için yeni düzenleme talimatını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e verdi. İki bakanlık bir taraftan çalışmayı şekillendirirken, AK Parti grubu da TBMM’ye gelecek düzenleme için harekete geçti.

Milyonlarca emekliye son dakika ek zam müjdesi! Düşük maaş alan emekliler hemen baksın!

YENİ FORMÜLLER KONUŞULUYOR

Bu durumda başta minimum maaşlar da olmak üzere emekliler için bir ara zam formülü masaya geldi. 2024 Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri 2023’ün 2’nci altı ayında gerçekleşen enflasyon oranında artış memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak

Fakat bir iyileştirme de masada. Bu iyileştirme Ocak zammıyla beraber yapılabileceği gibi, öncesinde de uygulamaya konulabilecek. Özellikle ekimde meclisin açılmasıyla konunun TBMM gündemine de gelmesi öngörülüyor.

SEYYANEN ZAM OLABİLİR

Bu kapsamda, masaya gelen formüllerden birisi seyyanen artış. Özellikle 7 bin 500 TL'nin altında aylık alan emekliler başta olmak üzere belirlenecek bir miktarla seyyanen zam yapılabilir.

Memurlara önceki ay 8 bin 77 lira seyyanen zan yapılmıştı. Fakat seyyanen zam kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi aylıklara yansıtılacağı çalışma sonunda netleşecek.

ŞOK’ta Sütaş tam yağlı beyaz peynir 63,50 TL’ye, Domestos çamaşır suyu 59,95 TL’ye, yan sehpa 599 TL’ye düştü!

O banka bir kereliğe mahsus adınıza tam 1.500 TL yatıracak! Son başvuru tarihi belli oldu! Acele edin!

Migros'ta Omo Platinium toz deterjan 261,90 TL’ye, temizlik seti 299,90 TL’ye, Raid sinek öldürücü 49,90 TL’ye düştü!


Geri Dön