15 / 05 / 2024

Mehmet Uysal: 4.4 milyon tonluk üretimin 760 bini plastik boruya ait!

Mehmet Uysal: 4.4 milyon tonluk üretimin 760 bini plastik boruya ait!

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, "Bu tablo içinde toplam boru üretiminin yaklaşık 760 bin tonu plastik boru ve bağlantı parçaları üretimine ait" şeklinde konuştu.



Türkiye'de plastik dahil boru ve bağlantı parçaları üretiminin yıllık ortalama 4.4 milyon ton civarında olduğunu ifade eden PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, "Bu tablo içinde toplam boru üretiminin yaklaşık 760 bin tonu plastik boru ve bağlantı parçaları üretimine ait" şeklinde konuştu.



Türkiye'de plastik dahil boru ve bağlantı parçalan üretiminin yıllık ortalama 4.4 milyon ton civarında olduğunu hatırlatan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkam Mehmet Uysal, bu genel tablo içinde plastik boru ve bağlantı parçaları üretiminin de yaklaşık 760 bin ton olduğunu dile getirdi. 2012'de bir önceki yıla göre yüzde 8.3 oranında artışla 700 bin ton ve 1.8 milyar dolarlık plastik boru üretimine ulaşıldığını aktaran Uysal, "Bu doğrultuda plastik boru üretimimizin 2013 yıl sonu rakamları açıklanmamakla birlikte yaklaşık olarak miktar bazında 760 bin tona, değer bazında ise 2 milyar dolara, ihracatımızın ise 875 müyon dolar civarında gerçekleşeceğini yinelemek isterim. İhracat yaptığımız ülkelerin başmda ise Irak, Rusya, Azerbeycan, Türkmenistan ve Gürcistan geldi" diye konuştu. 


Hem üretim hem de ihracattaki üç yıllık tablo ele alındığında plastik boru sektöründe 2014 yılında da başarılı bir üretim ve ihracat performansı sergileyeceklerine inandıklarını söyleyen Mehket Uysal, sektör olarak yaklaşık yüzde 9-10 oranında büyümeyi hedeflediklerini ve bu doğrultuda çalışmalarının devam edeceğini anlattı. İnşaat plastikleri sektörü içinde önemli bir yere sahip olan plastik boru üretiminin, sektör toplamının yaklaşık üçte birini oluşturduğunu vurgulayan Uysal, "Plastik borular genel olarak Türkiye'deki plastik üretiminin içinde önemli bir yere sahip. Plastik sektörü genelinde olduğu gibi Türkiye boru sektöründe de firmaların çoğu KOBİ niteliğinde. Plastik boru üretimi yapan firmalar, inşaat plastikleri kategorisi içinde yer alıyor. Ülkemizde inşaat plastiği üreten yaklaşık 700 firma içinde boru sektörüne yönelik üretim yapan yaklaşık 400 firma olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakam toplam boru sektöründe faaliyet gösteren firmaların da yaklaşık yüzde 9Ö'ını oluşturuyor" açıklamasını yaptı. 


"Avrupa'da Türk plastik boruları tercih ediliyor" Tüm dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde plastik boru kullanımının her gün biraz daha arttığına işaret eden Mehmet Uysal, Türk plastik borularının Avrupa'da rakiplerini geride bırakarak yüzde 95 oranında tercih edildiğini ifade etti. Sektör olarak Türkiye'de kullanım alanları ihtiyacım da rahatlıkla karşılayabilecek Plastik boru sektörünün 2011 yılında 640 bin ton olan üretiminin 282 bin tonunu ihraç ettiğini kaydeden Mehmet Uysal, sektörün 2012'de 700 bin ton üretimin 310 bin tonunu, 2013'te ise tahminlere göre 760 bin tonluk üretimin 335 bin tonunu ihraç ettiğini bildirdi. Uysal, bu verilerden hareketle Türkiye'de plastik boru sektörünü yerli tüketimin yanı sıra, net ihracatçı olarak konumlandırabildiklerini söyledi. 


kapasiteye sahip olduklarını aktaran Uysal, "Türkiye'de kullanım alanları genişleyen ve farklılaşan plastik borular; sahip oldukları avantajlar ile sadece içme suyu şebekelerinde değil, doğalgaz şebekelerinden kanalizasyon sistemlerine, tarımsal sulamadan ısıtma sistemlerine kadar pek çok alanda tercih ediliyor. Atık su, drenaj, doğalgaz dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketim ve dolayısıyla üretim artışını da beraberinde getiriyor" ifadesini kullandı. Plastik boru sektörü olarak, 2011 yılında 640 bin ton üretimin 282 bin tortunu ihraç ettiklerini aktaran Uysal, 2012 yılında da 700 bin ton üretimin 310 bin tonunu, 2013'te ise tahminlere göre 760 bin tonluk üretimin 335 bin tonu ihraç ettiklerini duyurdu. Bu verilerden hareketle Türkiye'de plastik boru sektörünü yerli tüketimin yanı sıra, net ihracatçı olarak konumlandırabildiklerini anlatan Uysal, toplam boru üretiminin yüzde 40-45'i ihraç edilirken, geri kalan kısmının iç piyasada kullanıldığını söyledi. 


Sektörde faaliyet gösteren firmaların profillerine bakıldığında genel olarak yerli şirketlerin bulunduğuna, ancak bazı firmaların Kuzey Amerika kökenli firmalarla ortak projeler geliştirdiklerine de değinen Mehmet Uysal, yabancı sermayeli firmaların yeni yatırım olanaklarını değerlendirdiğini, bu ilginin boru sektörüne de olumlu yansıyacağını düşündüklerini iletti. Uysal sözlerine şöyle devam etti: 'Türkiye, başlı başına büyük bir pazar. Sektörümüz ise bu pazarda hızla yükselen ve yabancıların iştahını kabartan bir sektör. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve firmalar için cazip olanaklarının sunulması ile birlikte önümüzdeki yıllarda yeni yatırımların artacağını söyleyebiliriz." 125 ülkeye ihracat yapılıyor Türk boru üreticileri olarak 125 civarında ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Uysal, özellikle büyük ölçekli firmaların yurtdışında çok önemli projelerde ürünlerinin tercih sebebi olduğunu vurguladı. Sektör olarak kaÜte ve ürün çeşitliliğinin Avrupa standartlarım karşıladığından bahseden Mehmet Uysal, büyük ölçekli firmaların Ar-Ge ve inovasyona ciddi oranlarda yatırım yaptığım, doğru pazarlama stratejileri ile de yurtdışında önemli projelerde yer alarak ihracatlarını sürekli artırdıklarım kaydetti. Uysal, Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında almış oldukları işlerde Türk plastik boru üreticilerini tercih etmesinin yerli üreticiyi rahatlatacağını söyledi. Son dönem projeleri arasında yer alan ve Türkiye'den Kıbrıs'ı besleyecek su boru hattında plastik boruların tercih edilmesinin sektör adına olumlu bir gelişme olduğunu aktaran Uysal, şunlan söyledi: "Ayrıca bildiğiniz gibi kentsel dönüşümle birlikte ülkemizde 6.5 milyon binanın yeniden yapılanması söz konusu. Zira dayanıklılığı, sürdürülebilirliği ve geri dönüşüm özelliği ile inşaat plastikleri yeni projelerde de tercih edilecektir."



Dünya Sektörel Ek


Geri Dön