30 / 04 / 2024

Mehmet Yunus Şahin: Aydın 627 milyon 15 bin 763 dolar ihracat gerçekleştirdi!

Mehmet Yunus Şahin: Aydın 627 milyon 15 bin 763 dolar ihracat gerçekleştirdi!

Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, "Aydın'ın Ege Bölgesi'nde ihracatın ithalatı karşılama oranında en yüksek il. Yani ürettiğimiz mal ve hizmetler katma değer yaratıyor" dedi




Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, 2013 yılında Aydın'ın 627 milyon 15 bin 763 dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 


Aydın'ın ihracatı ve ithalatı hakkında bilgiler veren Şahin, umut verici gelişmeler olduğunu kaydetti. Aydın'ın Ege Bölgesi'nde ihracatın ithalatı karşılama oranının en yüksek il olduğunu belirten Şahin, "TÜİK verilerine göre 2013 Ocak - Kasım ayları arasında Aydın, 627 milyon 15 bin 763 dolar ihracat, 276 milyon 733 bin 653 dolar ithalat yapmış. Aydın'da neredeyse 2 buçuk kat ihracatın ithalatı karşılama oranı var. Bu verilerden Aydın'da üretilen mal ve hizmetlerin katma değer yarattığını anlıyoruz" dedi. 


711 işletme var

Aydın'da 711 sanayi işletmesinin bulunduğunu, Türkiye'nin toplam sanayi işletmesi içinde yüzde 1'lik oranla Aydın'ın sanayisi gelişmiş kentler arasında yer aldığını kaydeden Şahin, şöyle konuştu: "Ege Bölgesi'ndeki illerin sanayisine göre bir değerlendirme yapıldığında  İzmir  yüzde 37 oranla ilk sırada yer alıyor. Yüzde 18'lik oranla Denizli ikinci, yüzde 9'luk oranla Manisa üçüncü, yüzde 7'lik oranla Uşak, Afyonkarahisar üçüncü, yüzde 6 oranıyla da Aydın ve Muğla dördüncü sırada. Aydın'da bulunan sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına bakıldığında yüzde 43 ile gıda ürünler imalatı, yüzde 9 ile diğer madencilik ve taşocaklılığı imalatının ilk sırada yer aldığını görüyoruz."


"Yatırımcıya gideceğiz"

Aydın sanayisinin daha da ilerlemesi için yatırımcının ayağına kadar gideceklerini de dile getiren Şahin, Şahin sözlerini şöyle sürdürdü; "Konumum itibariyle birçok ilde bulunan sanayi odası başkanlarıyla görüşüyorum. Bu başkanları kentlerindeki yatırımcıları Aydın'a yollamaları konusunda ikna edeceğim. Mal alıcısına sunulurken alıcıya hitap etmesi gerekiyor. Biz bu yatırımcıların ayaklarına giderek Aydın'ın böyle imkanları var, sizin de imkanınız varsa buyurun gelin diyeceğiz. Yatırımcılar için elimizden gelen ne varsa yardımcı olacağız."

Aydın'da 6 adet Organize Sanayi Bölgesi'nin bulunduğunu da kaydeden Şahin, Çine ilçesindeki OSB'ye seramik fabrikası kurulması yönünde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. 



Yeni Asır


Geri Dön