28 / 04 / 2024

Melen Barajı projesinin akıbeti meclis gündeminde!

Melen Barajı projesinin akıbeti meclis gündeminde!

Melen Barajı projesinin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Zeybek, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Melen Barajı projesinin akıbetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Zeybek, sorusunun  Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Zeybek, ''Bilindiği üzere; İstanbul'un her türlü su ihtiyacı için hayati önemde olan Melen Barajı için İlk açılış tarihi 7 Aralık 2016 olarak duyurulmuştu. Sonrasında da baraj için resmi olarak verilen son tarih 11 Ağustos 2018 oldu. 4 Ağustos 2018 tarihinde ise DSİ tarafından bir açıklama yapıldı. "Kesinlikle çatlak yok, zemin fay hattında olduğu için güçlendirme gerekip gerekmediğine bakıyoruz" anlamında. Açıklama sonuna da "kamuoyunun doğru bilgilenmesini teminen" diye de bir ibare koymuşlardı.
Fakat geldiğimiz noktada görüyoruz ki; barındırdığı ciddi çatlaklar sebebiyle Melen Barajı su tutamamaktadır.'' diye konuştu.

Zeybek, şu açıklamalarda bulundu: ''Bununla beraber; dönemin DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar'ın beyanına göre Melen Barajı'na, inşaat maliyeti olarak 2018 yılı fiyatlarıyla 647 milyon TL ödenirken, 845 milyon TL de kamulaştırma için ödenmişti. Su tutamayan ve dolayısıyla da kullanılamayan bir baraj için şu ana kadar harcanan miktar 1.5 Milyar TL. Ek olarak; DSİ'nin 14. Bölge Müdürlüğü sayfasını açtıktan sonra "inşa halindeki tesisler" sekmesine tıkladığınızda Melen Barajı'yla karşılaşıyorsunuz. Orada "inşaata başlanan yıl" olarak 2012 görünmekte. "İşletmeye alındığı yıl" başlığı altında ise "Devam ediyor" ibaresi bulunuyor.''

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek'in soruları:
1- Sayın Cumhurbaşkanı, İstanbul ve Ankara'nın yakın zamanda susuz kalma tehlikesine dikkat çekmişti. Peki; bu tehlikeyi önleyecek, sizin defalarca programınıza koyduğunuz, 4 kez açılış tarihi ertelenen Melen Projesi neden hala bitmedi? 

2- Melen Barajı sağlam kaya zemine oturtulmuş mudur? Yer seçimi doğru mudur? Yer seçimi kararı hangi kriterlere ve hangi raporlara dayanılarak alınmıştır?

3- Zeminde farklı oturmaların oluşup, gövdede çatlamalar meydana gelmesi sonucunda zemin deneyleri 2 ayrı müşavir şirkete yaptırılmış mıdır? Şirketlerin hazırladığı çalışmalarda zeminin baraj yapımına elverişsiz olduğu saptanmış mıdır? Bu durum siyasi sorumluluğu bulunan kişilerle paylaşılmayıp, saklanmış mıdır? Bu 2 şirketin yaptığı deneylerin sonuçlarını barındıran rapora ulaşmamız mümkün müdür? 

4- Bölgenin 1.Derece deprem bölgesinde olması nedeniyle, baraj emniyeti ve güvenliği açısından baraj ölçüm tesislerindeki verileri paylaşır mısınız? 

5- Yapılan baraj kazıları sonrası güncellenen jeolojik durum hakkında bilgi verir misiniz? 

6- Melen Barajı gecikince Tübitak' ın 3. sınıf kirli su olarak nitelendirdiği kimyasal atıklarla dolu Sakarya Nehri'nin suları Karasu'da nehrin denize döküldüğü bölgede inşa edilen su alma yapısıyla İstanbul'daki Ömerli Barajına taşınmış mıdır? Böylelikle de İstanbullulara içme suyu olarak sunulmuş mudur? Sunulmuş ise hangi raporlara dayanılarak bu karar alınmıştır? 

7- Melen Barajı'nın su tutabilmesi için bir takım takviyelere, güçlendirmelere ihtiyacı var mıdır? Var ise nelerdir? Bu güçlendirme çalışmaları için ön görülen bütçe nedir? Bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır? 

8- İstanbul Büyükşehir Belediyesinin; İSKİ Genel Müdürünü DSİ ve Bakanlık ile ilişkilendirilerek projenin düzeltilmesi için 2020'de kaynak ayrılmasını talep ettiğini biliyoruz. Bu talep karşılığında tarafınızdan yapım için bütçe tahsis edilmiş midir? Bütçe tahsis edilmediyse bunun sebebi nedir?


Geri Dön