Kent Haberleri

Memur ve emekli zammı için 4'lü hesap ortaya çıktı! Emekli zammında oranlar değişti!

Güncellenmiş Orta Vadeli Program ile beraber Merkez Bankası'nın, hükümetin ve piyasanın güncel enflasyon beklentileri belli oldu. Peki bu beklentilere göre memur ve emekli maaşları 2025 yılının Ocak ayında ne kadar olacak? 

Milyonlarca yurttaşın gelirini doğrudan etkileyen memur ve emekli zamları için yeni hesaplamalar ortaya çıktı. Yeni Orta Vadeli Program'da açıklanan enflasyon tahminlerine göre emekli ve memur zammının ne kadar olacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyordu. Memur ve emekliye zam için merak edilen hesaplamalar da peş peşe yapıldı.


MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI 2025 OCAK'TA NE KADAR OLACAK? 


Sabah'tan Faruk Erdem imzalı habere göre milyonlarca kişinin adeta merakla beklediği memur ve emekli zammı için kritik veriler arasında yer alan enflasyon verisine dair Merkez Bankası 3 veri açıkladı. Bunlar: Bankanın sene sonu enflasyon tahmini, üst banttaki tahmin ve piyasanın enflasyon beklentileri. Yeni Orta Vadeli Program'da güncellenen sene sonu enflasyon beklentileriyle birlikte emekli ve memur zammı için yeni oranlar da tek tek ortaya çıktı. Bu verilerle 2025 yılının Ocak ayında ne kadar memur veya emekli maaşı alacağını merak eden yurttaşlar için hesaplama yapılabiliniyor. 


YENİ EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN ORAN ARTTI


Merkez Bankası sene sonunda yüzde 38 enflasyon beklerken yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yüzde 43.31 şeklinde çıktı. Yeni Orta Vadeli Program'da da yüzde 41.5 şeklinde güncellendi. Böylelikle memur ve emekli maaşı için yeni zam oranı ortaya çıktı. 

RAPORA GÖRE YENİ MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre memurlar ve memur emeklilerinin Ocak ayı toplu sözleşme artışları yüzde 6 şeklinde uygulanacak. Yüzde 38 oranındaki tahmine göre de memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla beraber  artışları yüzde 6.62 şeklinde  olacak. Eğer yüzde 42 oranındaki üst bant gerçekleşirse bu defa memurlar ve memur emeklileri için zam oranı yüzde 9.70'i bulmuş olacak.

Ayrıca söz konusu bu yeni hesaba göre SSK ve Bağ-Kur'lunun emekli maaşı için enflasyon artışı yüzde 14.89 şeklinde olacak. Refah payı veya başka ilaveler olmazsa SSK ve Bağ-Kur emeklileri anket tahminlerine göre bu oranda maaş artışı alacak. Memur maaşı da  yüzde 6 oranındaki toplu sözleşmeyle beraber yüzde 11.85 oranında zam alacak.

ORTA VADELİ PROGRAM İLE MEMURA VE EMEKLİYE ZAM ORANLARI ÇIKTI

Sene sonu enflasyon tahmini: Yüzde 41.5
6 
Aylık enflasyon oranı: yüzde 13.44

SSK ve Bağ-Kur emeklisi enflasyon artışı: yüzde 13.44

Memur ve memur emeklisi artış oranı: yüzde 9.31

Söz konusu bu tahminlere göre 2024 yılında ikinci 6 aylık TÜFE yüzde 13.44 şeklinde gerçekleşecek. Bu durumda memurlar ve memur emeklileri 2025 yılının Ocak ayında yüzde 3.13 enflasyon farkı alabilecek. Ocak zammı da enflasyon farkı ile beraber yüzde 9.31'e ulaşacak.


EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?


ŞU an için en düşük memur maaşı 39 bin 205 Türk Lirası. Söz konusu bu maaş Ocak zammı yüzde 9.31 çıkarsa 42 bin 855 Türk Lirası'na çıkacak. En düşük memur emeklisi aylığı ise halen 17 bin 588 Türk Lirası. Söz konusu bu aylık da Ocak artışının yüzde 9.31 şeklinde gerçekleşmesi durumunda 19 bin 225 Türk Lirası'na ulaşacak.


OVP TAHMİNLERİNE GÖRE EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLUR?


OVP deki yüzde 41,5 sene sonu enflasyon tahminine göre 2024 yılının 2. yarısında 6 aylık enflasyon yüzde 13.44 şeklinde gerçekleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de bu tahminlere göre 2025 yılının Ocak ayında yüzde 13.44 enflasyon artışı alabilecek.

 

Elektronik ilan doğrulama sistemi emlak piyasasını nasıl etkileyecek? 

Konut fiyatları 2023'ten beri reel düşüşte! 

Evini kiraya vereceklere parmak izi ve senet uyarısı: Bunları mutlaka yapın!