Kent Haberleri

Memur ve memur emeklilerine Ocak 2025 şoku! Ocak zammı belli oldu: İşte memur ve memur emeklilerinin zam oranı... 

Asgari ücretin yanı sıra, özel sektör çalışanları, işçiler, memurlar ve memur emeklileri de toplu sözleşme ve enflasyon farkına dayalı şekilde yeni maaşlarını Ocak sonrası alacak. Ancak zam bekleyen memur ve memur emeklisini üzecek bir haber geldi. İşte detaylar...

2025 Ocak ayı için hem emekliler hem memurlar resmen geri sayımı başlattı. Ocak ayı herkes için maaşların güncelleneceği bir süreç olacak. Asgari ücretin yanı sıra, özel sektör çalışanların, işçilerin, memurlar ve emeklilerin de toplu sözleşme ve enflasyon farkı rakamlarına göre yeni maaşları belli olacak. 

SGK Uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde memur ve memur emeklilerinin zam oranları ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu. 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞ MAĞDURU OLDU 

İsa Karakaş’a göre, Ocak 2025’te memur ve memur emeklilerine en fazla yüzde 10 oranında zam uygulanacak. Fakat  refah payı konusunda beklentilerin karşılanmayacağının ve ilave bir artış yapılmasının söz konusu olmadığının altını çizdi. 

Sosyal güvenlik mevzuatı gereğince, tüm memurların maaşlarının Ocak ayında güncellenmek zorunda olduğuna dikkat çeken Karakaş, "Bu kapsamda, geçtiğimiz Temmuz ayında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 19,31 oranında zam yapılmıştır. Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ise 6 aylık enflasyon farkı dikkate alınarak yüzde 24,73 oranında artış uygulanmıştır" ifadelerini kullandı. 

Memur ve memur emeklilerinin yalnızca toplu sözleşmeye tabi olmaları nedeniyle enflasyonun yüzde 5,42 altında maaş güncellemesi alarak mağdur edildiğini belirten Karakaş, "Ayrıca memur emeklileri, memurlara verilen seyyanen zamdan yararlanamadıkları için de mağduriyet yaşıyor. Bu durum, özellikle memur emeklilerinin yeni yıldaki maaş zammını büyük bir merakla beklemesine neden oldu. Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber muhtemel zam oranları güncellenmiştir" diye konuştu. 

ENFLASYON FARKI OLUŞMADI

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait enflasyon verileri dikkate alındığını 3 aylık enflasyon farkı yüzde 8,93 oldu. Geriye sadece Ekim, Kasım ve Aralık aylarının rakamları kaldı. 

2024-2025 dönemine ilişkin memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına uygulanacak zamları kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme gereğince, 2024 yılının ilk 6 ayında %15, ikinci 6 ayında ise yüzde 10 oranında zam uygulandı. 

2025'in  ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5’lik zam oranları hesaplandı. Üç aylık enflasyon farkı %8,93 seviyesinde gerçekleştiği için, şu an itibarıyla memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı  oluşmadı. 

OCAK 2025'TE MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK? 

İs Karakaş, söz konusu yazısında "Toplu sözleşme gereğince memur ve memur emeklisi maaşlarına yüzde 6 oranında zam uygulanması kesinleşmiştir. Eğer 2024'ün son üç ayında enflasyon farkı oluşursa, bu fark da eklenerek zam oranına eklenecektir" ifadelerine yer verdi. 

Hükümetin revize ettiği Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 41,5 oranındaki enflasyon hedefiyle uyumlu bir zam yapılması durumunda, zam oranının yüzde 10'dan düşük olmasının beklendiğine dikkat çeken Karakaş, "Fakat Eylül ayı enflasyon verileri bu oranın tutmayacağını gösteriyor. Sene sonu itibarıyla enflasyonun yüzde 43 seviyelerinde olacağı öngörülüyor. Piyasa katılımcıları anketleri de bu yönde sonuçlar veriyor. Bu kapsamda, Ocak 2025’te memur ve memur emeklisi maaşlarına azami yüzde 10’luk bir güncelleme bekleniyor" bilgilerini verdi. 

Ayrıca Karakaş, edindiği bilgilere göre, memur ve memur emeklilerine ilave refah payı verilmesinin öngörülmediğinin altını çizdi. 

Altın fiyatları tepe taklak oldu! 1 gram bile altını olanlara soğuk duş! 9 Ekim 2024 altın fiyatları

Emeklilere son dakika kod uyarısı geldi! Sizin de maaşınız kesilebilir!

Kira tespit davasında eski kiracıya yüzde 20'ye kadar hakkaniyet indirimi!