Kent Haberleri

Memur zammı yüzde 20-25 seviyelerinde olabilir! Vergi uzmanı rakam rakam açıkladı! 

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, dün açıklanan Orta Vadeli Program'ın detaylarını yazdı ve memur zamları ile ilgili bilgileri de verdi. İşte ayrıntılar...

Önümüzdeki üç senenin  yol haritası anlamına gelen 2025-2027 Orta Vadeli Programı (OVP) dün açıklandı ve 5 Eylül 2024 tarihli Mükerrer Gazete'de de yayımlandı. OVP'nin asgari ücretli, memur, emekli, dar gelirli vatandaş için ne anlama geldiği merak ediliyor. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Vergi Uzmanı Ozan Bingöl,  Orta Vadeli Program'ın detaylarını açıkladı ve 3 yıllık yol haritasının vatandaşa getirdikleri ve vatandaştan götürdüklerini yazdı.

VERGİ YÜKÜ KATLANACAK

OVP’ye göre önümüzdeki üç yıl hem miktar hem de GSYH’ya oran olarak daha yüksek vergi ödeneceğinin altını çizen vergi uzmanı Ozan Bingöl, bunun reel vergi yükünün artması anlamına geldiğini söyledi. 

Bingöl, Bu sene ve gelecek üç sene için tahsil edilecek vergi toplamının 47 trilyon 442 milyar TL olduğunu aktardı ve "GSYH’ya oranı yüzde 17,1 iken 2025 ve sonraki yıllarda yüzde 18,3’e yükseliyor. Yani reel anlamda da vergi yükümüz artmış olacak" dedi. 

OVP’de yer alan yatırım harcama tahminlerine  bakıldığında ise 2024'te 1 trilyon 92 milyar lira olan sermaye giderlerininm, 2025'te 1 trilyon 102 milyar liraya çıkarıldığını belirten Bingöl, şunları söyledi:

"Yükseliş yüzde 1’in bile altındadır. 2024 sene sonu yüzde 40’lar düzeyindeki enflasyon artışı da dikkate alındığında yatırımların reel anlamda azaltılmış olduğu anlamını taşıyor.

Gelecek sene en büyük tasarrufun yatırımdan yapıldığı anlamına gelmektedir. Bu ise kamu altyapı açığı oluşturabilecek, istihdamın azalmasına neden olacak tehlikeli bir durumdur."

MEMUR MAAŞ ZAMMI YÜZDE 20-25 SEVİYELERİNDE KALABİLİR

OVP verilerine göre 2025'te vergi gelirleri artış hedefinin 2024'e göre yüzde 46 olduğunu dile getiren Ozan Bingöl, aynı OVP’de Merkezi Yönetim personel harcamalarındaki artış oranının ise yüzde 30 olduğunu belirtti. 

"Yeni istihdamları da göz önüne aldığımızda önümüzdeki yıl memurlara yüzde 20-25’ler düzeyinde bir zam öngörüsü olduğu söylenebilir" diyen Bingöl, yani vergi artışlarından payına düşeni alan memur, emekli, asgari ücretlilerin gelirden payına düşeni alamayacağının altını çizdi. 

Altın fiyatlarında son durum! Çeyrek altın kaç TL oldu? Altın fiyatları bugün ne kadar? 6 Eylül 2024

Mağdur ev sahipleri evlerini kiraya verenleri uyardı: Cesaretli insanlar, 12 yılı hiç duymadın mı?

Benzine indirim geldi! Haziran sonrası en düşük fiyatta geriledi! İşte benzin, motorin ve LPG yeni fiyatlar!