Mercedes-Benz'den Aksaray'a 200 milyon euroluk yatırım!
Alman Daimler’in Başkan Yardımcısı Klaeden, Aksaray kamyon fabrikasına 200 milyon euro daha yatıracaklarını, Bosch yöneticisi Young ise yatırımları daha da genişleteceklerini söyledi.
Alman Daimler’in Başkan Yardımcısı Klaeden, Aksaray kamyon fabrikasına 200 milyon euro daha yatıracaklarını, Bosch yöneticisi Young ise yatırımları daha da genişleteceklerini söyledi.
Daimler AG Başkan Yardımcısı Eckhardt von Klaeden, Mercedes-Benz’in Türkiye’deki yatırımlarının 1 milyar euro’ya ulaştığını, Aksaray’daki kamyon fabrikasına 200 milyon euro daha yatırım yapacaklarını açıkladı.
Bosch AG’nin Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young ise en modern tesislerinin Türkiye’de bulunduğunu belirtirken, yatırımları genişletmeyi hedeflediklerini ifade etti.
AB Bakanlığı’nın, “Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları” adı altında Berlin’de gerçekleştirdiği toplantıda Alman ve Türk İş çevreleri ve sivil toplum kuruluşları biraraya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda AB Bakanı Ömer Çelik, Türk ve Alman iş adamları ve sivil toplum örgütlerine politikalarını anlattı.
Çelik, Türkiye’nin AB hedefinden vazgeçmediğini, yatırımcıların bu penceden Türkiye’ye bakarak yatırımlarını sürdürmeleri gerektiğini vurguladı. Çelik, “Türkiye tarih boyunca bir Avrupa devleti oldu. 100 yıldır da güçlü bir Avrupa demokrasisidir” dedi.
Kol kola yürüyoruz
Toplantıda moderatörlük yapan TOBB ve Türkiye-AB Karma İstişare Komisyonu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye-Almanya ekonomik ilişkilerinin önemine işaret ederek, “Aramızda 35 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır. Alman dostlarımızın Türkiye’deki yatırımları 13 milyar euro’ya ulaştı. Yani, karşılıklı yatırım alanında da Almanya en önemli ortağımız. İşadamlarımızın Almanya’daki doğrudan yatırımları 1.8 milyar euro’yu buldu. Daha da önemlisi, Almanya’da yaşayan üçüncü nesil vatandaşlarımızın girişimleri. Almanya’da Türk-Alman ortaklığı şeklinde oluşmuş 96 bin işletme var. Bu işletmeler 500 bin kişiye istihdam sağlıyor, 50 milyar euro’luk yıllık ciroya ulaşıyor” diye kounuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken’i göstererek, şunları söyledi:
“Biz, Türkiye işveren, işçi ve sivil toplum kuruluşları olarak, Avrupa Kıtası’nda barış ve refahın devam edeceği, AB değerlerinin güçlendirilerek yaygınlaştırılacağı bir Avrupa Birliği istiyoruz. Biz, iş dünyası olarak, temel sorunlarla mücadelede, AB’yi kendimize yakın müttefik olarak görüyoruz. Siyasette ilişkiler dönem dönem gerilse de ekonomik ilişkilerin boyutu Almanya ile Türkiye’nin kol kola yürüdüğünü ortaya koyuyor.”
Biz 1, Almanya ise 2 satıyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise iki ülke arasındaki ticaret dengesine vurgu yaparken, “Aramızdaki ticaret büyük oranda Almanya lehine. Biz bir satıyorsak, Almanya bize iki satıyor. Alman dostlarımızın bunu unutmaması gerekiyor” dedi.
Daimler AG Başkan Yardımcısı Klaeden ise yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen Mercedes-Benz’in Türkiye’deki yatırımlarını sürdürdüğünü anlatırken, “İstanbul Hoşdere’de otobüs, Aksaray ilinde de kamyon üretiyoruz. Türkiye’deki toplam yatırımlarımız 1 milyar euro’yu buldu. Aksaray’daki kamyon fabrikamıza 200 milyon euro daha yatırıyoruz. Türkiye’de bulunmaktan memnunuz” diye konuştu.
Türkiye’yi sadece yerel bir pazar olarak değil aynı zamanda dışarıya açılmak için bir kapı olarak gördüklerini ifaden eden Klaeden, “Türkiye bizim için sadece üretim üssü değil aynı zamanda Ar-Ge üssü haline geldi” ifadelerini kullandı.
Bosch AG’nin Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Young da dayanıklı tüketim ve otomotiv yan sanayi ürünlerinde en modern tesislerinin Bursa, Gebze ve Çerkezköy’de bulunduğunu, Bosh Grubu’nun, Türkiye’de 27 bin kişiye istihdam yarattığını anlattı.
Milliyet