17 / 05 / 2024

Meriç Çakmak 1. Merhale inşaatı devam ediyor!

Meriç Çakmak 1. Merhale inşaatı devam ediyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi tamamlandığında 188 milyon lira gelir artışı olacağını bildirdi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi tamamlandığında 188 milyon lira gelir artışı olacağını bildirdi.


Eroğlu, yasılı açıklamasında, Meriç ve Ergene ovaları ile yamaç arazilerde toplam 522 bin dekar zirai alanı sulamak maksadıyla tesis edilecek Meriç Çakmak 1. Merhale Projesiyle sulama sahasının 35 metre kotunun altındaki 142 bin dekar taban araziyi cazibeli, 380 bin dekar yamaç araziyi de pompaj sistemiyle sulayacaklarını belirtti.


Projenin toplam maliyetinin 833 milyon lira olduğunu ifade eden Eroğlu, "Projeyi tamamlayıp hizmete aldığımızda taban arazilerde dekar başına 470 lira, yamaç arazilerde dekar başına 394 lira olmak üzere toplam 188 milyon lira gelir artışı olacak. Bu önemli projeyi 2016 yılı içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.


Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'nin Trakya'da kalan kısımlarını kapsayan Trakya Gelişim Projesi'ni (TRAGEP) de hayata geçirdiklerini ifade eden Eroğlu, "TRAGEP ile Trakya'da atıksu arıtımından ağaçlandırmaya, sulamadan içme suyu teminine, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine kadar pek çok alanda çalışma yapacağız ve proje kapsamında Trakya'ya 10 milyar liralık yatırım yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.


Açıklamada, Meriç Çakmak 1. Merhale Projesine ilişkin ayrıntılara da yer verildi. Buna göre, Trakya'nın GAP'ı olarak adlandırılan Meriç Çakmak 1. Merhale Projesi'nde çalışmalar hızla devam ediyor.


Çalışmalar kapsamında projede fiziki gerçekleşme oranı yüzde 83'e ulaştı. Proje kapsamında 12.000 kilowatt saat kurulu güce sahip P1 Terfi Merkezi vasıtasıyla kış aylarında Meriç Nehri'nden alınacak su, toplam uzunluğu 17 bin 287 metrelik iletim kanalıyla 176,26 milyon metreküp rezervuar hacimli Çakmak Barajı'na sevk edilecek.


Sulama sahasının ihtiyacı olan 263,6 milyon metreküp suyun 168,1 milyon metreküpü baraj rezervuarından, 95,4 milyon metreküpü A ve A2 kanalları üzerine kurulu 11 terfi merkezi ile Meriç Nehri'nden karşılanacak.



AA


Geri Dön