Merinos, ABD'de 75 bin metrekarelik mağaza açacak!
Parça halıda dünya liderliğine yükselen Merinos, kasım ayında ABD'de 75 bin metrekarelik mağaza açacak. Erdemoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kumlu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, "Açılışta 7 kilometrelik kurdele keserek Guinness Rekorlar Kitabı'ı gireceğiz" diyor
Merinos'tan Amerika'da ilginç bir rekor hazırlığı
Adıyaman Besni kökenli Erdemoğlu ailesi, sadece Türkiye değil dünya halı piyasasında da söz sahibi. Erdemoğlu Şirketler Grubu bünyesindeki Merinos, bu yıl parça halıda Mısırlı Oriental Wewars firmasını geride bırakarak liderliğe yükseldi. Parça halıda Merinos ve Padişah markalarıyla piyasada yer alan Erdemoğlu Şirketler Grubu, 2006 yılında Dinçkök ailesinden Dinarsu'yu alarak duvardan duvara halıda da rekabete katılmıştı...
Merinos'un üretim merkezi Gaziantep'te. Şirketin bu ildeki tesisleri yıllık 30 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip. Ailenin Rusya'da da fabrikası var. Gelecek yıl Çin'de de entegre bir tesis kuracaklar. Merinos, Amerika'da ise Amerikalılara bile parmak ısırtacak büyüklükte mağazalar açıyor.
2010'u 1.2 milyar TL ciroyla kapatan Erdemoğlu Şirketler Grubu, bu yıl 1.6 milyar TL hedefliyor. Grup şirketlerinde 5 bine yakın çalışan bulunuyor. Erdemoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ile ABD'deki yeni yatırımı ve büyüme planlarını konuştuk...
Halıda işler nasıl gidiyor
Halıda şu ana kadar işler oldukça iyi. Parça halıda gerek Türkiye gerekse dünya pazarında en önemli ve en büyük kuruluşuz. Pazar payımızı hem içeride hem dışarıda günden güne artırıyoruz. Bu yıl parça halıda dünya birinciliğim Mısırlı Oriental firmasından aldık. Rusya'da da parça halı tesisimiz var. Amerika'da büyük mağazalar açıyoruz...
Amerika'da nasıl bir organizasyon kurdunuz
Amerika'da Merinos Furniter&Carpet aracılığıyla faaliyet gösteriyoruz. Bu şirketin yüzde 95 hissesi Merinos'a ait. Amerika'daki işimizin başında, şirketimizin de yüzde 5 ortağı olan Göksel Bulat var. Oradaki toptancılara mal verdiğimiz gibi. kendi Merinos tabelalı mağazalarımız aracılığıyla da tüketiciye ulaşıyoruz. Amerika'ya geçen yıl 23 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bunun 3 milyon dolarını kendi üç mağazamızdaki satışlardan elde ettik. Şirketimizin merkezi ve ana showroom'umuz New York Manhattan Caddesi'ndeki Hometex binasında bulunuyor. Bu binanın sekizinci katında 600 metrekarelik alanımız var. Oradan büyük zincirlere satış yapıyoruz.
Hangi bölgelerde tüketiciyle buluşuyorsunuz
Merinos olarak büyük ölçekli mağazalarımızdan birini (24 bin metrekare) South Carolina'da açmıştık. Amerika'da aldığımız büyük fabrika binalarını mağazaya çeviriyoruz. Georgia'daki mağazamızsa 16 bin metrekare alana sahip. New Jersey'de yeni bir depo tuttuk. O deponun bir kısmını toptan satışa ayırdık. Bir kısmında da perakende satış yapacağız.
En büyük mağazanız sanırız North Carolina'da olacak değil mi
North Carolina'daki mağazamızı kasım ayında açacağız. 160 dönüm arazi içindeki mağazamızın 75 bin metrekare kapalı alanı var. Aslında burası Burlington Industries'in fabrikasıymış. 1999'da kapatmışlar. Bir başka yatırımcı rezidans yapmak için almış ama olmamış. 2009 sonunda aldığımız binanın tadilatı yaklaşık 1 yıl sürdü. Fiilen haziran ayından itibaren satışa başladık. Şimdi bir reklam kampanyası başlatıyoruz. 600 bin dolarlık bütçe ayırdık. Tüketiciye markayı tanıtmaya çalışacağız.
Özel bir açılış yapacak mısınız
Ekibimiz mağazayı kasım ayındaki Şükran Günü'nde (Thanksgiving Day) açmak istiyor. Gürültülü bir açılış olacak. Her yıl oradaki yürüyüşe 10 bin kişi geliyormuş. Bunların 5 binini o gün mağazaya çekmek istiyoruz. O gün 7 kilometrelik en uzun kurdeleyi kesip Guinness Rekorlar Kitabı'na girme denemesi de yapacağız. Amerika bizim için önemli. Orada büyümek istiyoruz.
Halka arz hazırlıkları nasıl gidiyor
Halka arz planımızda ve 2012 tarihimizde bir değişiklik yok. Danışmanlık alıyoruz ve halka arz çalışmalarımız devam ediyor.
Ekonominin soğutulmasıyla ilgili alınan tedbirlerin size olumsuz etkisi oldu mu
Holding olarak ilk sekiz ayda da yüzde 30 büyüme gerçekleştirdik. Bu hızımızın devam edeceğini ve yılı da yüzde 30'lar civarında bir büyümeyle kapatacağımızı tahmin ediyoruz.
Mobilyada bir durgunluk hissediyor musunuz
Genelde mobilya için iç piyasada bir durgunluk olduğu yönünde duyumlar alıyoruz. Bu yıl haziran, temmuz ve ağustos aylarında mobilyada beklenen işin olmadığını meslektaşlarımız söylüyor. Biz mobilyada yeniden yapılandık. Bu yıl yüzde 50 büyüme bekliyoruz. Genel ciromuz içinde mobilyanın payı yüzde 10'lar civarında.
Halıyla çok özdeşleştiniz. Başka sektörlere yatırım planlarınız var mı
İstanbul Küçükçekmece'de 2012'nin ocak ayında bir temel atmayı düşünüyoruz. Bir rezidans projemiz var. 60 bin metrekare satılabilir alanı olacak. Toplam inşaat alanı 90 bin metrekareyi buluyor. 250 milyon TL'lik bir yatırım planladık.
Enerji sektörüne ilginiz devam ediyor mu
Enerji sektörünü izliyoruz. Rüzgardan Hidroelektrik santrale kadar birçok alternatifi takip ediyoruz. Bir iplik fabrikası kiraladığınızı duyduk...
Evet, Dinçkök Grubu bünyesindeki Akal İplik'in Zonguldak Alaplı'daki fabrikasını kiraladık. Akrilik triko ipliği üreten bu tesislerde 400 kişi çalışıyor. Bu işten önümüzdeki yıl 100 milyon TL ciro hedefliyoruz. Halı ile triko ipliği makineleri arasında çok fark açık. Bu tesisleri gerektiğinde halı ve battaniye ipliği üretimine kaydırmak için kiraladık.
Memleketi Besni'ye kampüs yapıyor
Erdemoğlu Şirketler Srubu, çalışanlarının konut sahibi olmasına destek olan ender şirketlerden. İbrahim Erdemoğlu, Gaziantep'te bu şekilde 500 çalışanın konut sahibi olduğunu anlatıyor. Erdemoğlu, "Şu anda üçüncü ve son etabın inşaatı başladı. Tahmin ediyorum 1.5 yıl sonra onu da teslim edeceğiz. Böylece 800 konutu tamamlamış olacağız" diyor. Bugüne kadar eğitime birçok eser kazandıran Erdemoğlu ailesi, şimdi de Adıyaman Üniversitesi için Besni'de bir kampus yapmaya hazırlanıyor. İbrahim Erdemoğlu, bu konuda şu bilgileri veriyor: "Besni ilçesinde babamızın adına Adıyaman Üniversitesi'ne bağlı bir eğitim kampusu yapacağız. İçinde mimarlık fakültesi, yüksekokul ve yurt binaları olacak. Şu anki hesaplarımıza göre 10 milyon dolarlık bir proje. Başladıktan sonra 2-3 yıl içinde tamamlayıp teslim etmeyi düşünüyoruz."
Para