Ekonomi

Merkez Bankası 2020 takvimini açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 yılında uygulanacak para ve kur politikasının operasyonel çerçevesini yayınladı. TCMB, önümüzdeki yıl 12 faiz toplantısı yapacak.

Merkez Bankası, 8 olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayısını yeniden 12'ye çıkardı. PPK toplantı sayısı Ocak 2017'de alınan kararla 12'den 8'e düşürülmüştü.

Sputniknews'de yer alan habere göre; Merkez Bankası'nın  2020 yılına ilişkin para ve kur politikasına ilişkin açıklamaları şöyle:

-Bir hafta vadeli repo ihaleleri temel politika aracı olarak kullanılmaya devam edilecek.
-Bankalara 50 milyar dolar limitle döviz likiditesi imkanı sağlanacak.
-Kurda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenirse ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilecek. Dalgalı döviz kuru uygulaması devam edecek.
-Para Politikası Kurulu her ay toplanacak
-2020'de zorunlu karşılık uygulaması temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz politikasını destekleyici ve ince ayar bir araç olarak etkin ve esnek şekilde kullanılmaya devam edecek.
-Merkez Bankası rezervlerini artırmaya devam edecek.
-Faiz kararını alan Para Politikası Kurulu yeniden aylık toplanmaya başlıyor. Kurul, 2020'de her ay toplanarak yılda 12 toplantı yapacak.
-Enflasyon hedefine ilişkin belirsizlik aralığı 2 puan olarak korundu. Yıl sonu enflasyon hedefi tutmazsa hükümete sebeplerini anlatan mektup yazılacak.