Ekonomi

Merkez Bankası açıkladı. Yüzde 43... Cebinde dolar TL olan için deprem

Merkez Bankası tarafından ekonomiyle ilgili yapılan açıklamalar vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Merkez Bankası'nın yüzde 43 açıklaması da hayli dikkat çekti.

Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalara, yatırımcı vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösteriliyor. Merkez Bankası'ndan yapılan enflasyon açıklaması da dikkatlerden kaçmadı. Bu kadar artsa bile cebinde dolar TL olan vatandaşlar için yine de deprem olacak. 

Merkez Bankası’nın (MB) mayıs ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,64, dolar tahmini ise 38,79 TL oldu.

Verileri tartışmalı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayısta yıllık enflasyonu yüzde 69,8 olarak açıklamıştı.

Merkez Bankası son enflasyon raporunda 2024 yıl sonu beklentisini yüzde 38 olarak belirlemişti.

MB, reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 67 katılımcıyla düzenlediği ‘2024 yılı Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı.

Ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,16’dan 43,64'e geriledi.

Yıl sonu dolar beklentisiyse 40,01 liradan 38,78 liraya geriledi.

Yıl sonu faiz beklentisi de yüzde 50'de sabit kaldı.

YIL SONU YÜZDE 38

Dünya Bankası 7 Eylül’de , ‘istikrar için’ Türkiye’ye 35 milyar dolarlık (937 milyar 598 milyon 550 bin TL) yatırım paketini duyurmuştu. Erkan’ın ‘yolculuğu’ 2 Şubat’ta sona ermiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yerine yardımcısı Fatih Karahan’ı atamıştı. “Parasal sıkılığa devam” mesajı veren Karahan’ın yönetimindeki Merkez Bankası, mayısta enflasyonun zirveye varacağını, yıl sonunda yüzde 38'e ineceğini öngörüyor.