Kira

Merkez Bankası'ndan kiraya yüzde 25 zam sinyali: Yürürlükten kalkacak!

Para Politikası Kurulu'nun toplantı özeti yayımlanırken açıklamada kira sınırlaması ifadeleri ön plana çıktı. Merkez Bankası tarafından, yüzde 25 sınırına ilişkin, 'yakında yürürlükten kaldırılacak' açıklaması yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulunun 25 Nisan tarihinde gerçekleştirilen toplantısına ilişkin özet yayımlandı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde Kurulun parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alınarak, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle beraber, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediği belirtildi. 

Söz konusu özette, Mart ayında aylık manşet enflasyon ve enflasyonun ana eğiliminin gerilemekle beraber Enflasyon Raporu tahmin patikasında öngörülenin üzerinde seyrettiğine dikkat çekerek, tüketici fiyatlarının martta yüzde 3,16 ve yıllık enflasyonun 1,43 puan yükselişle yüzde 68,5 olduğu aktarıldı.

KİRA ARTIŞ ORANI YÜRÜRLÜKTEN KALKACAK

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde konut fiyatları ve kira artışları da yer aldı. 

Söz konusu özette, "Yıllık kira enflasyonu yüksek bir seviyede seyrine devam ederken Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler, kira artış oranında Şubat'ta başlayan yavaşlamanın nisan ayında süreceğini ima etmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

Diğer taraftan, konut fiyatları yıllık artışının şubat itibarıyla yüzde 58,3 seviyesine düşerek yıllık tüketici enflasyonunun altında kalırken mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerin, bu kalemdeki aylık yükselişin de son aylarda önemli ölçüde yavaşladığına işaret ettiği belirtildi. 

Konut fiyatlarında yaşanan bu durumun gelecek süreçte  kira enflasyonunu sınırlayacak bir unsur olduğu değerlendirildi ve diğer taraftan kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisinin de yakından takip edileceği ifade edildi.

Ayrıca, özette  yurt içi üretici fiyatları martta yüzde 3,29 yükselirken endekste senelik enflasyonun 4,18 puan artış göstererek yüzde 51,5 olduğuna dikkat çekildi ve "Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji grubunda daha sınırlı olacak şekilde, Mart'ta da bütün gruplarda aylık bazda fiyatlar artmıştır. Yıllık enflasyon, dayanıksız tüketim grubunda görece yatay, diğer gruplarda ise yukarı yönlü seyretmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Bir eline altın bir eline dolar alan İslam Memiş bu kez de 'Dananın kuyruğu kopacak' diyerek tarih verdi!

Toprak yatırımı için Ağustos ayını bekleyin!

2021'den bu yana konut fiyatları yüzde 611 arttı!