Ekonomi

Merkez Bankası bile acilen... Dolar 37 TL resmen 7.7'lik deprem

Merkez Bankası'nın faizler konusunda atacağı adımlar merak edildiği sırada doların yeniden yükselişe geçmesi, vatandaşlarda da şaşkınlığa neden oldu. Dolar için yapılan 37 TL'lik açıklama da bir hayli dikkat çekici.

Piyasaların açılmasının ardından dolar fiyatlarında yaşanan hareketlilik, yatırımcıları da heyecanlandırdı. Şu sıralar herkesin aklında 2 soru var. Merkez Bankası faiz konusunda nasıl bir politika izleyecek ve dolar nereye gidecek... 

Merkez Bankası'nın bile acilen harekete geçmesini gerektirecek dolar açıklaması ünlü Alman bankasından geldi... 

ŞU ANDA YÜZDE 50'DE TUTUYORLAR

Merkez Bankası, bu yıl yüksek faiz politikasını uygularken, mart ayından beri de politika faizini yüzde 50'de tutuyor. Faizin ne olacağı konusunda ise bakılan ilk gösterge enflasyon. Yüksek faiz nedeniyle dolar kuru da altı aydır stabil seyrini sürdürüyor.

85 MİLYAR TL'LİK NET DÖVİZ ALIMI YAPTILAR

CNBC-e'deki Küresel Görünüm programına katılan Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Merkez Bankası'nın 85 milyar dolarlık net döviz alımı yaptığını belirterek kurdaki istikrarın çok önemli olduğunu kaydetti.

Onay, enflasyon verilerinin olumlu geldiğini, yabancıların da TL varlıklara ilgisinin arttığını gözlemlediklerini belirterek "Son 1 haftada Merkez Bankası'nın net rezerv pozisyonunun 7 milyar dolar iyileştiğini görüyoruz. Bu şu demek oluyor... Merkez Bankası kurun düşmesini istemiyor ancak kurun biraz yukarı gitmesine izin veriyor. Burada TL'nin reel değeri ön plana çıkıyor" dedi.

DOLAR İÇİN 37 TL AÇIKLAMASI

Onay, dolar/TL değerlendirmesi de yaptı: "Kademeli değer kaybıyla birlikte yıl sonu dolar/TL beklentimiz 37. Bu hem enflasyonun ima ettiği hem de vadeli kurların ima ettiği seviyenin altında. Dolayısıyla bu 37 seviyesine ulaşılırken oynaklığın da görece düşük kalmasını bekliyoruz. Tabii burada sadece iç dinamikler etkili olmayacak. Dünyadaki gelişmeler de TL için önemli. Yakın zamandaki turizm gelirleri, destekleyici. Ancak sonrasında enerji ithalatının artışı ve turizm gelirlerinin düşmesiyle kademeli değer kaybının hızlanabileceğini de değerlendiriyoruz. Burada enflasyonun seyri önemli."