27 / 04 / 2024

Merkez Bankası çıldırdı! Yatırım yapacaklar dikkat

Merkez Bankası çıldırdı! Yatırım yapacaklar dikkat

Artık faiz artırımını kesin hale getiren Merkez Bankaları arasında son olarak Avrupa Merkez Bankası'yla ilgili bomba bir iddia ortaya atıldı. Avrupa Merkez Bankası'nın 125 baz puan faiz artırımını hesapladığı öne sürüldü.



DAHA ÖNCE DE BENZER AÇIKLAMALARI VAR

Holzmann daha önce de 50 baz puanlık artışın gerekeceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.Bank of America stratejistleri geçen hafta bankadan Temmuz’da ve Eylül’de 50 baz puan, yılın son 2 toplantısında da 2 kez 25’er baz puan artış beklediğini duyurmuştu.

MERKEZ BANKALARI NEDEN FAİZ ARTIRIR?

Merkez Bankaları ülkelerin para politikalarını belirler. Hem ne kadar para basılacağına karar verir hem de bankalara verilen borç paraların faizlerini belirlerler.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz silahı ısınan ekonomiyi soğutmak için kullanılır. Faizler yukarı çıkınca ekonomik aktivite yavaşlar dolayısıyla enflasyonun gerilemesi beklenir. Yüksek faizler büyüme politikalarını da olumsuz etkiler.

Faiz artırımlarının altında yatan en büyük sebeplerden birisi ödemeler dengesinde açık veren ülkelerin dışarından sıcak para girişini sağlayıp iç piyasayı rahatlatmak olarak görülürken bunun yanında bir başka büyük etkisi ise Türk Lirasının değerlenmesi anlamına gelir. Türk Lirası değerlendikçe kur yükselişinden kaynaklı maliyet enflasyonunun önüne geçilmiş olur. Sadece maliyet enflasyonu değil talep enflasyonunu da engellemiş olması beklenir. 

Bodrum aşırı yoğunluk yüzünden kırmızı alarma geçti

Türkiye ihracatta kritik eşiği aştı! Haziran'daki seviye ortaya çıktı

Piyasa Kahini İslam Memiş dolar ve euronun rekor kıracağı tarihi açıkladı! Döviz yatırımcıları dikkat 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön