Ekonomi

Merkez Bankası da resmen açıklamış! Dolar 40 TL...

Merkez Bankası'nın sene başında dolar için yayınladığı ilk yıl sonu tahmin raporu yeniden gündem oldu. Merkez Bankası orada resmen açıklamış.

Merkez Bankası'nın dolar tahminleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor... Bu kapsamda Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz ocak ayında yayınlanan dolar için yıl sonu tahmin raporu da yeniden gündem oldu. Orada dolar konusunda 40 TL'den bahsediliyor... 

UZMANLARDAN OLUŞAN 68 KİŞİLİK EKİP ANKETLEDİ

Finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzmanlardan oluşan 68 kişinin beklentilerini yansıtan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, ocak ayı sonuçları açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yaptığı ankete göre, cari yıl sonunda enflasyonun yüzde 42 olması bekleniyor. Ocak ayında ise aylık enflasyonun yüzde 5,4 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Piyasa katılımcılarının, cari açık düzeyinin 2024 sonunda 34,4 milyar dolar olacağı beklentisi, Orta Vadeli Program’ın (OVP) 34,7 milyar dolarlık cari açık beklentisiyle uyumlu oldu.

TCMB’nin anketinde verilen yanıtlara göre dolar kuru ise ocak ayı sonunda 30,5 liraya, 2024 sonunda 40 liraya kadar yükselecek. Ekonomik büyüme düzeyinin 2024’te yüzde 3,4 ve 2025’te 3,9 olacağı tahmin edildi. 

Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, aralık ayında yüzde 42,5’e yükseltilen politika faizinin 250 baz puan da artışla ocak ayında yüzde 45 olacağı tahmin edildi. Üç ay boyunca faizin sabit tutulacağı öngörüsünde bulunan piyasa katılımcıları, 12 ay sonra faizin yüzde 36,5 düzeyine kadar indirilmesini bekliyor.