25 / 11 / 2024

Merkez Bankası, ekim ayı enflasyon rakamının nedenlerini açıkladı!


TCMB ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Banka, ekim ayında doğal gaz bedelsiz kullanım sınırının üzerine çıkılmasıyla 0,22 puanlık etki görüldüğünü, gıda fiyatlarındaki artışın da güçlü olduğunu belirtti.




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayında yavaşlayarak yıllık düzeyde yüzde 61,4'e gerileyen enflasyonla ilgili değerlendirmelerini yayımladı.

Banka tarafından yapılan değerlendirmede, taze meyve-sebze fiyatlarında yükseliş olmadığı ancak bu iki grup dışında kalan gıda maddelerindeki fiyat artışlarının hala gücünü korumaya devam ettiği vurgulandı.

HİZMET VE ENERJİDE ARTIŞ VAR

Enflasyonun yıllık olarak yapılan değerlendirmesinde ise gıda ve temel mal gruplarında gerileme yaşandığını ancak hizmet ve enerjide artış kaydedildiğini belirten Merkez Bankası, enerji grubunda, akaryakıt fiyatlarındaki belirgin düşüşe rağmen, diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etki göstermesi nedeniyle artış kaydedildiğini ifade etti.

Doğal gaz tarafında tüketimin bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) belirli bir miktar üzerine çıkmasıyla, bu kanaldan aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etki geldiğini vurgulayan TCMB Kasım ve Aralık aylarında tüketimde yaşanan artışa bağlı olarak, doğal gaz kaleminden gelen etkinin yükseleceği öngörüsünde bulundu.

Temel mal grubuna ilişkin olarak, otomobil fiyatlarının cari yıl içerisinde aylık olarak ilk kez gerilediği, dayanıklı malda aylık enflasyonun son iki yılın en düşük düzeyinde gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

Merkez Bankası, ekim ayı enflasyon rakamının nedenlerini açıkladı!

HİZMET GRUBUNDA AYLIK FİYATLAR GÜÇLÜ

Bloomberght.com’un haberine göre Merkez Bankası tarafından kamuoyuyla paylaşılan raporda, yeni sezona geçişle beraber giyim ve ayakkabı alt grubunda oluşan dönemsel fiyat artışının temel mal grubu aylık enflasyonuna yukarı yönlü etkide bulunduğu, hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü şekilde seyretmeye devam ederken, yüksek atalet sergileyen kira alt grubunun ise hizmet fiyatlarını olumsuz şekilde etkilemeye devam ettiği belirtildi.

Ekim ayında yaşanan üretici fiyatlarındaki artışın önemli ölçüde hız kestiğini ve yıllık üretici enflasyonunun belirgin bir oranda geri düşmeye başladığını vurgulayan TCMB, mevsimsel şartlardan arındırılmış verilerle, çekirdek enflasyon göstergelerinde yaşanan aylık artış oranlarındaki hareketlenmenin yavaşlama eğilimine devam ettiğini, göstergelerin yıllık enflasyonlarının ise bir miktar yükseldiğini belirtti.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön