28 / 04 / 2024

Merkez Bankası ekonomide atılacak yeni adımları açıkladı!

Merkez Bankası ekonomide atılacak yeni adımları açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), makroihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi kapsamında yeni adımları açıkladı.



Merkez Bankası bugün yılın son faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine yükseltti. Kararın hemen ardından  Merkez Bankası, makroihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi kapsamında yeni adımlar attı.

YABANCI PARA MEVDUATA YÖNELİK KIYMET TESİS ORANI DEĞİŞTİ!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranı yüzde 4'e indirilecek.

AYLIK KIREDİ BÜYÜME SINIRLARI 2024 HAZİRAN'A KADAR DEVAM EDECEK

Öte yandan, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyen seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları kapsamındaki aylık TL kredi büyüme sınırları, 2024 yılı haziran ayına kadar aynı şekilde uygulanmaya devam edecek. Mevcut durumda TL kredi aylık büyüme sınırları taşıt, ticaret ve ihtiyaç kredilerinde sırasıyla yüzde 2, yüzde 2,3 ve yüzde 3 olarak uygulanıyor.

TCMB, daha önceki kararlarında, sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar vermişti.

İhracat, yatırım, tarım, esnaf ve deprem bölgesine sağlanan krediler ise bu sınırlamalardan muaf tutulmakta.

Merkez Bankası ekonomide atılacak yeni adımları açıkladı!

DEPREM BÖLGESİNDE SÜRE UZATILDI!

Deprem bölgesine yönelik kullandırılan kredilere tanınan menkul kıymet tesis muafiyeti 6 ay süreyle Haziran 2024 tarihine kadar uzatıldı.

TL MEVDUAT PAYI ATIRILMASINA YÖNELİK YENİ KARAR!

Türk Lirası, mevduat payının artırılmasına yönelik kararlar da alındı. Bu kapsamda, yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden alınan komisyon uygulaması kapsamında yüzde 75 oranındaki yenileme hedefi sonlandırıldı.

Merkez Bankası açıkladı! Tüketici kredilerinin 396 milyar 28 milyon TL'si konut!

Son dakika! Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı! 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön