Ekonomi

Merkez Bankası faizi düşürecek mi, beklentiler ne yönde? Faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üretim ve ihracatı önceleyen ekonomi programı dahilinde düşük faiz ısrarı nedeniyle yükselen enflasyona MB'nin faiz tepkisi vermeyeceği beklentisi korunduBiz faizi düşürmeye devam edeceğiz” açıklamasıyla beraber Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz kararı merakla beklenmeye başlandı

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” açıklamasıyla beraber Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz kararı merakla beklenmeye başlandı. Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek %14'e çekmesinden sonra faiz kararı son beş toplantıda sabit tutuldu.

Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak?

MB'nin faiz kararı 23 Haziran Perşembe günü saat 14:00 sularında açıklanacak.

Faiz beklentisi ne yönde?

Küresel faiz artışları ve Mayıs ayında %73’ü geçen enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselişini sürdürmesinin beklenmesine rağmen Merkez Bankası'nın 23 Haziran toplantısında politika faizini %14 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Anket katılımcıları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üretim ve ihracatı önceleyen ekonomi programı dahilinde düşük faiz ısrarı nedeniyle yükselen enflasyona MB'nin faiz tepkisi vermeyeceği beklentisini korudu. Geçtiğimiz yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi Türk Lirası'nın 2021 yılında dolar karşısındaki kayıplarını %44 dolaylarına taşımış, bu da artan ithalat fiyatları nedeniyle enflasyonu körüklemişti. Geride kalan yılki kayıpların üzerine Türk Lirası %14’ü Nisan’dan beri olmak üzere yıl başından bu yana dolar karşısında %24 değer kaybı yaşadı.

"İktidarımız faizi artırmayacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
 

Kimse bizden faizi artırmamızı beklemesin, bu iktidar faizi artırmayacaktır. Aksine faizi düşürmeye devam edeceğiz. Gelişmiş ülkelerin hiçbiri bu seviyede faizleri enflasyona göre olması gereken seviyelere çıartarak cari açık vermez, dolayısı ile devasa işsizlik sorunlarıyla karşı karşıya gelme riskine girmez, giremez. 

Benim derdim, bu ülkede yatırımcı birinci derecede kamu bankalarıyla, buna eğer özel sektör bankaları da dahil olursa özel sektör bankalarıyla da düşük faizle sağladığı kredi ile yatırıma girmesi. Mevcut yatırımlarını daha da geliştirmesi, bununla istihdam sağlayalım, bununla üretimi artıralım, bununla ihracatı daha da çok artıralım ve bununla büyümeyi sağlayalım. Bizim derdimiz tamamen bu. Bu oldukça işte işsizlik de bugün olduğu gibi daha da düşecektir.

Kiracılar bu habere dikkat! Ev sahibi sizi tahliye edebilir!

Bilet fiyatları patladı, bayramda memleket hayal oldu!

Temmuz ayında asgari ücrete ara zamda yeni gelişme! Resmen açıklandı