02 / 05 / 2024

Merkez Bankası, İstanbul'a taşınamıyor!

Merkez Bankası, İstanbul'a taşınamıyor!

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması tam bir yılan hikâyesine döndü. Bankanın taşınması için verilen teklifin torba yasaya alınmaması gündemde  



Finans Merkezi projesi kapsamında İstanbul'a gelmesi planlanan Merkez Bankası'nın taşınması tam bir yılan hikayesine döndü. Hükümet kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısına Merkez'in taşınması ile ilgili madde koymadı. AK Partili bir grup milletvekili ise konuyla ilgili yeni bir yasa teklifi sundu. Teklifte Merkez Bankası'nın 2 yıl içinde İstanbul'a taşınmasına yönelik düzenlemeler yer alıyordu. Daha sonra teklifin torba yasaya eklenmesi kararı alındığı belirtildi. Ancak dün Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması ile ilgili düzenlemede kafalar karıştı.

MERKEZ İTİRAZ ETTİ
İlk önce torba yasa tasarısına konulması planlanan daha sonra da teklif ile eklenilmesi uygun görülen, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına ilişkin düzenlemeden yine vazgeçildi. Yetkililer, düzenlemenin tasarıya eklenmeden çekilebileceğini belirtti. İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında kamu bankaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu ile birlikte Merkez Bankası'nın da İstanbul'a taşınabileceği uzun süre konuşulmuştu. Banka İstanbul'a taşınma konusunda isteksizdi. Hükümetin, Merkez Bankası'ndan gelen itirazları değerlendirdiği bu nedenle de taşınma konusunu askıya aldığı belirtiliyor. Yetkililer, CHP'nin talepleri doğrultusunda, bazı özelleştirme uygulamalarına ilişkin olarak siyasilerin ve bürokratların sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemenin de tasarıdan çıkarılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Sabah

 


Geri Dön