Sektörel

Merkez Bankası, Konut Fiyat Endeksi'nde revizyona gitti: Hesaplama yöntemi resmen değişti!

Merkez Bankası, konut fiyatlarına ilişkin hesaplama yönteminde revizyona gidildiğini duyurdu. İşte o değişikliğin detayları...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Konut Fiyat Endeksi ile ilgili bir son dakika açıklaması yapıldı. TCMB açıklamasında, Konut Fiyat Endeksi hesaplama yönteminde zamanlılığı artıracak şekilde revizyona gidildiğini belirtti. 

TCMB açıklamasında, revizyon çerçevesinde Konut Fiyat Endeksi serilerinin 2010 yılı ocak ayından itibaren yeni yöntem ile hesaplandığı, güncellenmiş serilerin yarın “Temmuz 2024” yayını ile kamuoyuna aktarılacağı ifade edildi. 

Yeni serilerin zamanlılığın artırılması için üç aylık veri seti yerine aylık veri seti kullanılarak hesaplanmaya başlandığı ve yayın süresinin t+45 yerine t+15 olarak güncellendiği  söylenen açıklamada, ilave olarak, kullanılan modellerde ve ağırlıklandırma yönteminde de değişikliklerin yapıldığı, ayrıca serilerin baz yılının 2023 şeklinde değiştirildiği de vurgulandı. 

TCMB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Revizyon kapsamında Konut Fiyat Endeksi serileri 2010 yılı Ocak ayından itibaren yeni yöntem ile hesaplanmış olup, güncellenmiş seriler 16 Ağustos 2024'te “Temmuz 2024” yayını ile kamuoyuna açıklanacaktır.

Yeni seriler, zamanlılığın artırılması amacıyla üç aylık veri seti yerine aylık veri seti kullanılarak hesaplanmaya başlanmış ve yayın süresi t+45 yerine t+15 olarak güncellenmiştir. Ek olarak, kullanılan modellerde ve ağırlıklandırma yönteminde de değişiklikler yapılmış, ayrıca serilerin baz yılı 2023 şeklinde değiştirilmiştir.

Ayrıntılı bilgiye Konut Fiyat Endeksi sayfasında yer alan Metaveri ve Uygulama Değişiklikleri dokümanlarından, serilere ise EVDS/Tüm Seriler/Konut Fiyat Endeksi başlığından aynı tarihte erişilebilecektir.

Ayrıca, çalışmaya ilişkin daha ayrıntılı bilgiler, yayın ile eşzamanlı olarak Merkezin Güncesi’nde yayımlanacak olan “Konut Fiyat Endeksi Hesaplamalarında Yapılan Revizyona İlişkin Bir Değerlendirme” başlıklı blog yazısında paylaşılacaktır."

Tüm bunların yanı sıra, TCM taarfından Mayıs 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri geçtiğimiz ay açıklanmıştı. Buna göre, Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı ve 1273,5 olarak belirlendi. 

KFE, mayıs ayında yıllık bazda yüzde 45 artış gösterirken, bu dönemde reel olarak düşüş yüzde 14,9 şeklinde açıklandı. 

Üç büyükşehir için KFE değişimine bakıldığında nisanda bir önceki aya göre İstanbul için yüzde 1,1, Ankara için yüzde 2,4 ve İzmir için yüzde 2,6 yükseliş olduğu belirlendi. Endeks değerleri geçtiğimiz senenin aynı ayına göre ise İstanbul'da yüzde 35,3, Ankara'da yüzde 53,9, İzmir'de yüzde 44,2 arttı. 

Öğrencilerin barınma kabusu: Özel yurtlarda oda fiyatı 35 bin TL, kampüse yakın 1+1 evin kirası 30 bin TL oldu!

Yastık altındaki altınlar kabardıkça kabardı! Gram altın fırladı, çeyrek altın uçtu! 15 Ağustos 2024 altın fiyatları!

Dönüşüm yapılacak rezerv alanlarda arsa tapuları iptal edilmeli, yerine 'tapu tahsis belgesi' verilmeli!

Ankara'da temmuzda 11 bin 364 konut satıldı! Fiyat indirimleri satışların önünü açtı!