Ekonomi

Merkez Bankası Liralaşma Stratejisi üstünde duruyor! Finansal istikrar raporunu yayınladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın finansal istikrar hedefine yönelik kararlı adımları devam ediyor. Banka, son yayınladığı finansal istikrar raporunda Liralaşma Stratejisi'ni öne çıkardı. Bu strateji ile fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması amaçlanıyor.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Merkez Bankamız, fiyat istikrarının sürekli ve kalıcı bir yapıya kavuşabilmesi için Liralaşma Stratejisi'ni eksiksiz ve kararlı bir şekilde hayata geçireceğimizi belirtmek isterim" ifadelerini kullandı

Finansal İstikrar Raporu, TCMB tarafından yayınlandıktan hemen sonra ilgili Başkan Şahap Kavcıoğlu konuya ilişkin görüşlerini açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Merkez Bankamız, fiyat istikrarının sürekli ve kalıcı bir yapıya kavuşabilmesi için Liralaşma Stratejisi'ni eksiksiz ve kararlı bir şekilde hayata geçireceğimizi belirtmek isterim" ifadelerini kullandı. Bu ifadesinin ardından yürütülen strateji kapsamında finansal düzenlemelerin Türk lirasının güçlendirilmesinin ve yurt içindeki ticaret faaliyetlerinde değerinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu hamlelerin şimdiden olumlu etkilerinin görülmeye başlandığının da sinyalini verdi.

Kavcıoğlu rapor kapsamında bazı önemli açıklamalar yaptı

Kavcıoğlu, attığı stratejik hamleleri için detaylı açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalardan en önemlilerinden biri de şu oldu: "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir biçimde oturtulması amacıyla Liralaşma Stratejisi'ni bütünsel bir yaklaşımla uygulamaya kararlıdır. Hedefe yönelik kredi ve likidite politikaları ile politika faizi, üretim ve cari fazla kapasitesinin iyileşme sürecini güçlendirecektir. Arz potansiyelini genişletecek finansal dinamikler ile cari denge, sürekli fiyat istikrarıyla uyumlu bir form kazandırılacaktır. Liralaşma süreci ve çeşitlenmiş rezerv yönetimi yoluyla, finansal istikrarın Türk lirası ekseninde kurulmasına destek olunmaya devam edilecektir."

 

 

Raporda TL etkisinin giderek arttığı dikkat çekti

Rapora göre Liralaşma Stratejisinde TL etkisinin belirli bilançolar baz alınarak giderek arttığı vurgulandı. Raporun özeti de yayınlanan bilgiler  kapsamında paylaşıldı. Raporun dikkat çeken analizlerinde şunlar yer aldı:

Merkez Bankası piyasa tahminlerine göre dolar 1 yıl sonra 24,61 TL olacak!

Merkez Bankası’ndan nakit avans kararı! Kredi kartıyla avans çekiminde alt sınır açıklandı!

Merkez Bankası açıkladı! Tüketici kredilerinin 385 milyar 412 milyon lirası konut!