Ekonomi

Merkez Bankası piyasayı 80 milyar lira fonladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesiyle piyasaya yaklaşık 80 milyar Türk Lirası verdi. İhaleye 118 milyar 680 milyon Türk Lirası teklif geldiği öğrenildi. Ayrıca Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, İslam ülkelerine milli paralarla ticaret çağrısında bulundu.İhaleye 118 milyar 680 milyon Türk Lirası teklif geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle düzenlediği 05 Ekim 2022 vade tarihli son repo ihalesi ile piyasaya tam 79 milyar 999 milyon 999 bin 981 Türk Lirası fonladı.

İhaleye 118 milyar 680 milyon Türk Lirası teklif geldi.

İhalede basit faiz yüzde 12,00 olarak belirlenirken, bileşik faiz ise yüzde 12,73 olarak hesaplandı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI ŞAHAP KAVCIOĞLU’NDAN ÇAĞRI

Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin Merkez Bankaları Forumu toplantısı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise İslam ülkelerine yaptığı çağrıda milli paralarla ticaret önerisinde bulundu. 
 

Forumun ilk programında küresel ekonomik görünüm ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin ekonomik durumu ele alındı. İkinci oturumda ise İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan ülkeler arasında iş birliğini geliştirmede merkez bankalarının rolü masaya yatırıldı.

Merkez Bankası tarafından toplantı ile ilgili yapılan açıklamada, “Bu kapsamda, milli paralar ile ticaret ve merkez bankası dijital paralarının kullanım şartlarına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise programın açış konuşmasında İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerine milli paralarla ticaret vurgusu yaptı:

Kavcıoğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında toplanan ülkeler olarak, farklı yapıda ekonomilerden oluşan zengin bir topluluğa sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki bu güzel çeşitliliği, İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde daha yakın iş birlikleri kurarak yeni fırsatlara çevirebiliriz. Ülkeler arası ticaret girişimlerinde milli para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve merkez bankası dijital paralarının kullanım şartları üzerinde çalışılması bu konuda dikkate alınması gereken iki önemli husustur.”

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplamda 57 üyesi bulunuyor. Teşkilatın ekonomik büyüklüğü dünya ekonomisin yaklaşık yüzde 7.81'lik kısmına denk geliyor.