Ekonomi

Merkez Bankası'nda bile değil... Dolar 43 TL

Merkez Bankası'nın bile yaptığı açıklamaya yakın olmayan bir dolar açıklaması geldi. Dolarda 43 TL açıklaması duyanlar şaştı kaldı.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haziran ayında son olarak yayınladığı beklenti anketi vatandaşlarda bir hayli gündem yaratmıştı. 

Merkez Bankası'nın bu anketinde dolar için 2024 yılı sonlarına doğru 41 TL civarı bir rakam işaret edilmişti. Dünyaca ünlü  bir kuruluştan gelen dolar için 43 TL açıklaması ise şaşkınlığa neden oldu. Bu Merkez Bankası'nın bile açıklamasına ters geldi... 

MERKEZ BANKASI'NIN TAHMİNİ ŞÖYLEYDİ:

"Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 38,78 TL iken, bu anket döneminde 37,75 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,80 TL iken, bu anket döneminde 41,41 TL olarak gerçekleşmiştir.

Para politikasının bir süre daha sıkı kalacağına dikkat çeken S&P Global, bunun bankaların aktif kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Kuruluşun raporu, dolar/TL tahminlerini de içeriyor.

Para Politikası ve Bankalar: Para politikasının sıkı kalmasının, Türk bankalarının aktif kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği belirtilen raporda, bankaların yurtdışından finansman bulma yeteneğindeki iyileşmenin TL'ye duyulan güvensizliği aşmada yetersiz kalabileceği vurgulandı.

Nominal Kredi Büyümesi: S&P Global, nominal kredi büyümesinin 2024'te yüzde 40'lara kadar yavaşlamasının ve reel bazda daralma anlamına gelebileceğini öngörüyor.

Ekonomik Yavaşlama Beklentisi: Ekonomik büyümenin 2022-2023'teki yüzde 5 seviyelerinden yüzde 3'e düşmesini bekleyen S&P, baz senaryoya göre 2025 sonunda dolar/TL'nin 43 lira seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

MERKEZ BANKASI DİĞER TAHMİNLER

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 51,51 iken, bu anket döneminde yüzde 50,77 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşmiştir

DOLAR İÇİN 43 TL AÇIKLAMASI YAPTILAR

S&P Global, ekonomideki kademeli dengelenmeyle birlikte Türk bankalarındaki dengesizliklerin tersine döneceğini ve dolar/TL'nin 2025 sonunda 43 lira seviyesine çıkabileceğini öngörüyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türk bankalarına ilişkin yayımladığı yeni raporda, ekonomideki kademeli dengelemeyle bankacılık sektöründeki dengesizliklerin tersine döneceğini belirtti.