27 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan asgari ücrete Temmuz ara zammı açıklaması! Asgari ücrete ara zam olacak mı?

Merkez Bankası'ndan asgari ücrete Temmuz ara zammı açıklaması! Asgari ücrete ara zam olacak mı?

Milyonlarca asgari ücretli çalışan, Temmuz ayında ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ederken; konuyla ilgili bir son dakika açıklaması da Merkez Bankası'ndan geldi. Peki asgari ücrete Temmuz ara zammı yapılacak mı? 



Milyonlarca kişinin geçim kaynağı olan asgari ücret, 2024 yılı için 17 bin 2 TL olarak belirlenmişti. Yüksek enflasyon sebebiyle asgari ücrete de emekli maaşlarına da yapılan zamlar şimdiden erimeye başlamışken, yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün açıklanan yılın ilk enflasyon raporunda, asgari ücret gelişmelerine ilişkin de dikkat çekici ifadelere yer verildi. 

Merkez Bankası ndan asgari ücrete Temmuz ara zammı açıklaması! Asgari ücrete ara zam olacak mı?

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; TCMB'nin söz konusu raporunda, 2024 yılında asgari ücrete ara zam yapılmayacağının altı çizildi. 

Raporda, konu ile ilgili "2024 yılında asgari ücretin yılın ikinci yarısında güncellenmeyecek olmasının, parasal sıkılığın etkinliğini artırarak dezenflasyonist sürece önemli bir katkıda bulunması öngörülmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Son senelerde asgari ücretin sene içinde 2 kez güncellenmesinin önemli etkisiyle ücret artışlarının talep etkisinin gittikçe daha baskın hale geldiği belirtilen raporda, "Bu doğrultuda, asgari ücretin 2024'te bir defa güncellenecek olması, parasal sıkılaştırmanın etkinliğine senenin ikinci çeyreğinde katkı sağlayacaktır" denildi. 

Merkez Bankası ndan asgari ücrete Temmuz ara zammı açıklaması! Asgari ücrete ara zam olacak mı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylarında yaptıkları açıklamalarda, bu sene asgari ücrete tek zam yapılacağını dile getirmişlerdi. 

Bu durumda, TCMB beklentileriyle asgari ücret sene yüzde 36, ilk altı ayda da yaklaşık yüzde 20-25 aralığında kayıp yaşayacak ve senenin büyük bölümünde açlık sınırından düşük olacak. 

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması rakamının (açlık sınırı) Ocak 2024'te 15 bin 48,89 Türk Lirası'na yükseldiği belirtilmişti. 

Merkez Bankası ndan asgari ücrete Temmuz ara zammı açıklaması! Asgari ücrete ara zam olacak mı?

TCMB'nin enflasyon raporunda, ücretlerde yaşanan yükselişlerin enflasyona olumsuz etkisine sıklıkla değinildi. Fakat, son senelerde elde edilen yüksek karın enflasyona etkisi raporda yer almadı. 

Ayrıca, söz konusu raporun "Parasal, finansal ve malî politikaların eşgüdümünün etkinliğine dair riskler" başlıklı  kısmında "Asgari ücret ve kamu çalışanlarının maaşlarında yapılan düzenlemeler iç talepteki dengelenme üzerinde riske neden olabilmektedir" ifadeleri de kullanıldı.

İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri için ada bazlı düzeltmeler yapılmalı!

Ev sahipleri adalet istiyor: Aldığımız kiralar evin vergisini ödemiyor!

Altın fiyatları yükseliyor! Çeyrek altın bugün ne kadar? 9 Şubat 2024 canlı altın fiyatları


Geri Dön