Merkez Bankası’ndan bankaları ateşe atacak döviz talimatı
Döviz kurundaki dalgalanma ve Türk Lirası’nın yaşadığı tarihi değer kaybı sürmeye devam ederken Merkez Bankası’nın bankalara verdiği talimat ekonomi gündemine bomba gibi düştü. Merkez Bankası’nın yurt dışındaki dövizin en az yüzde 20’sinin Türkiye’ye getirilmesini istedi.O dövizleri Türkiye’ye getirin
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bankaların “Yurt dışı muhabir bankalarda yüksek döviz bakiyesi tuttuğunuzu biliyoruz. O dövizleri Türkiye’ye getirin.” talimatı verdiği iddia edildi.
Kaynaklar kendinden son derece emin bir şekilde, “Hatta eylüle kadar süre verdiler. Kim ne kadar döviz getirmiş karnesini çıkaracaklarmış.” Açıklamasında bulunuyor.
Bir bankacı da yurt dışında müşterilere hızlı ve düşük maliyetli hizmet sunmak için muhabir bankalarda döviz tutulduğunu dile getirdi ve ilave etti: “Döviz bakiyesini sıfırlayın, Türkiye’ye getirin demekle olmuyor ki!”
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Naci Ağbal’ın yerine geçtiği 20 Mart 2021 tarihinden itibaren ne vakit banka genel müdürleri ile bir araya gelse yurt dışındaki dövizleri gündeme getirmişti.
Banka genel müdürleri ise her defasında “Bu fiilen mümkün değil.” demedi, diyemedi.
Bazı bankaların genel müdürleri ise her adımı Ankara’ya danışıyor. Şube müdürü, hatta güvenlik görevlisi için bile Ankara’dan onay alan banka genel müdürleri olduğu iddia ediliyor.
Bankaların yurt dışında şube açmaları prosedür açısından maliyetli olduğu için bunun yerine o ülkelerdeki bir banka ile işbirliği mukavelesi yapıyor. Belli bir komisyon karşılığında para transferinden akreditife kadar bütün işlemleri muhabir banka vasıtasıyla yapmak daha da az maliyetli oluyor.
Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka özellikle dış ticaretle iştigal eden ya da farklı ülkelerde yatırımı olan müşterilerine bu şekilde yurt dışında şubesi olmadan da hizmet sunabiliyor.
Söz konusu mekanizmanın işlemesi için muhabir banka nezdinde döviz tutmaktan başka çare yok. Muhabir bankanın bulunduğu ülkenin para biriminden de satın alınması gerekiyor.
Merkez Bankası resmî olarak ilan etmese de 20-25 milyar dolar civarında bir dövizin yurt dışı bankalarda tutulduğunu tahmin ediyor. Bu paranın ise en az yüzde 20’sinin eylül ayına kadar yurda getirilmesi isteniyor.