Ekonomi

Merkez Bankası'ndan flaş dolar açıklaması. Kış uykusundan uyanacak. 37,7463 TL

Merkez Bankası'nın dolarla ilgili yaptığı açıklamalar, yatırımcılar tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Doların kış uykusundan uyanacağı tarih de açıklandı.

Dolarda uzun zamandan bu yana devam eden hareketlilik, ekonomimizde çok ciddi değişikliklere neden oldu. Dolardaki değişikliklerin bundan sonra da sürmesi bekleniyor. Merkez Bankası tarafından atılan doğru adımlarla birlikte dolarda frenleme meydana geldi ancak asıl merak edilen bundan sonra neler olacağı.  
Merkez Bankası'nın dolarla ilgili yaptığı açıklamalar, yatırımcılar tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Doların kış uykusundan uyanacağı tarih de açıklandı. 

ŞU ANDA DURAKLAMA DÖNEMİNDE KIŞ UYKUSUNDA

Türkiye'de yıllardır kesintisiz olarak yükselişte olan dolar kuru, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin ardından uzun bir duraklama dönemine girdi.
3 aya yakın süredir 32 liralık bant aralığında hareketler sergileyen dolar kurunun yeniden ne zaman yükseleceği merak konusu olurken, birikimlerini dolar tarafında değerlendiren yatırımcılara yanıt Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan geldi.

68 KATILIMCININ GÖRÜŞLERİNE YER VERİLDİ

TCMB, her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin haziran ayı raporunda, dolar kuruna ilişkin beklentilere yer verdi. 50'si finansal sektör, 18'i reel sektör olmak üzere toplam 68 katılımcının yanıtlarıyla derlenen raporda, yıl sonu görülmesi beklenen dolar kuru ortaya çıktı.

5 LİRA BİRDEN YÜKSELEBİLİR

Ekonomi piyasalarında söz sahibi 68 katılımcıya yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verilen yanıtlar ile 31 Aralık 2024 tarihinde görülmesi beklenen dolar kuru 37,7463 TL olarak kayıtlara geçti.

Bu tahmin, 8 Temmuz itibarıyla görülen 32,63 TL'lik dolar/TL paritesinin yıl sonuna kadar 5,1 TL daha yükseleceği anlamına gelirken, Türkiye'ye yönelik yabancı sermaye girişlerinin artması yıl sonuna ilişkin beklentilerde de iyimserliğe yol açtı.

Geçtiğimiz aylarda TCMB tarafından yayımlanan raporlarda 2024 sonu itibarıyla görülmesi beklenen dolar kuru için 40 lira sınırı işaret edilirken, aylardır dövizde yaşanan yatay seyir nedeniyle piyasaların beklentisinde de aşağı yönlü değişiklikler görüldü.