Ekonomi

Merkez Bankası’nın enflasyon raporu toplantısının ne zaman yapılacağı belli oldu!

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, "Enflasyon Raporu 2022-III"ün tanıtımı amacıyla düzenleyeceği bilgilendirme toplantısının tarihi belli oldu. İşte detaylar...TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, "Enflasyon Raporu 2022-III"ün tanıtımı amacıyla 28 Temmuz Perşembe günü bilgilendirme toplantısı düzenleyeceği duyuruldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üçüncü enflasyon raporu toplantısı 28 Temmuz Perşembe günü Ankara'da yapılacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, "Enflasyon Raporu 2022-III"ün tanıtımı amacıyla 28 Temmuz Perşembe günü bilgilendirme toplantısı düzenleyeceği duyuruldu.

TCMB'den yapılan duyuruya göre, Merkez Bankası’nın Ankara'daki idare merkezinde düzenlenecek olan toplantı, saat 10.30'da Başkan Kavcıoğlu'nun sunumu ile başlayacak.

Kavcıoğlu, daha sonrasında basın mensupları ile ekonomistlerin sorularını yanıtlayacak.

Fiziksel ortamda yapılacak olan toplantı, bankanın internet sitesinin yanı sıra resmi Youtube ve Twitter hesaplarından canlı olarak yayımlanacak.

İKİNCİ ENFLASYON RAPORU TOPLANTISININ SONUCU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 23,2'den yüzde 42,8'e yükseltmişti.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2022-II" bilgilendirme toplantısında yurt içi makroekonomik görünümü, enflasyonun temel makro belirleyicileri, makroekonomik çerçevede şekillenen enflasyon görünümü ve orta vadeli tahminlere ilişkin açıklamalar yapmıştı. 

Kavcıoğlu, büyümenin işgücü piyasasına yansımalarının memnuniyet verici olduğunu söyleyerek, “İhracatın katkısıyla yurt içi üretim güçlü seyrederken ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin de sürekli arttığını görüyoruz. Şubat ayından itibaren son bir yılda mevsimsellikten arındırılmış olarak istihdamda 2,4 milyon kişilik artış yaşanmıştır. Bu dönemde işgücüne katılım oranı artmış ve işsizlik oranı yüzde 13,2’den yüzde 10,7’ye gerilemiştir. OECD ülkeleri arasında Türkiye, pandemi sonrasında istihdamını en fazla artıran ülke olmuştur” şeklinde konuşmuştu.

Yılın ilk çeyreğinde tüketici enflasyonunun yüzde 61,14 olarak gerçekleştiğini ve tüm alt gruplarda artış yaşandığını hatırlatan Kavcıoğlu, şöyle konuşmuştu:

“Mevsimsellikten arındırılmış verilerde aylık artışların yüksek seyretmekle beraber yavaşlama eğiliminde olduğu görülmektedir. Yılın birinci çeyreğinde gıda ve enerji başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artış, enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olmuştur.

Mart ayında uluslararası emtia fiyatlarında tarihsel olarak en yüksek aylık artışlardan biri kaydedilmiştir. İthalat fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra, tedarik sürecindeki aksaklıklar ve yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri gibi arz yönlü unsurlar enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeyi sürdürmektedir. Emtia fiyatlarındaki keskin yükselişlere bağlı olarak enflasyondaki artışta enerji ve gıda grupları öne çıkmıştır.”

Bir yılda kapanan şirket sayısı yüzde 115 arttı! Dolar kuru en çok inşaat sektörünü vurdu!

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! 2022 yılı üniversite ve lise yurt ücretleri ne kadar?

Avrupa Merkez Bankası dolara karşı euronun gücünü artıracak 'bazukayı ateşledi' 11 yıl aradan sonra bir ilk